Sarjakuva: Satamahistoria säilyy Kalasataman nimistössä

Kalasatama
04. helmikuuta 2009

Uusien paikkojen virallisten nimien ideointi ja pohdinta sekä niiden esittäminen eteenpäin on nimistötoimikunnan ja päättävien elinten työtä, eikä siihen todellisuudessa tarvita Masa Takalaakaan.
Suuri osa Kalasataman uuden kaupunginosan katujen ja kortteleiden nimistä on uusia, mutta historialtaan vanhoja. Alueelta löytyy katuja, joilla on Sörnäisten satamasta aikoinaan seilanneiden laivojen nimiä, joiden tarkistamiseen Suomen laivahistoriallinen yhdistys on antanut asiantuntemuksensa.
Mukavalta kuulostavat myös kadut ja korttelit, joiden nimet saivat alkunsa Hanasaaren A-voimalaitoksen hiilikasan lempinimestä ”Köyhän miehen Kilimanjarosta”. Kilimanjaro innoitti suunnittelemaan useampiakin vuoriin ja vuoristoihin liittyviä nimiä Kalasataman kortteleille ja kaduille.
Stadin slangiakaan ei ole unohdettu, sillä Sörnäistenniemen alueelle nousevat korttelit on nimetty alueen historiasta ja siellä harjoitetuista ammateista lähtien. Nämä eri aikakausia ja eri käyttäjäryhmiä edustavat slangisanat sopivat Kalasatamaan. Kalasatamasta löytyy tulevaisuudessa mm. Fiskari (kalastaja), Stuuvari (ahtaaja), Täkkäri (kansimies) ja Trokarikin (salakauppias).
Katujen, puistojen, aukioiden, torien ja muiden paikkojen viralliset nimet ovat ns. kaavanimistöä. Uusia kaavanimiä luotaessa on huomioitava, että nimen tulee olla toimiva suomeksi ja ruotsiksi. Lisäksi sama nimi saa esiintyä kaupungissa vain kerran. Nimistä päätetään aina asemakaavan tai asemakaavan muutoksen yhteydessä. Helsingissä on nimistötoimikunta, jonka kaupunginhallitus nimittää määräajaksi. Toimikunta tekee vuosittain noin satakunta nimistöesitystä, ja lopullisista nimistä päätetään asemakaavan yhteydessä ensin kaupunkisuunnittelulautakunnassa, sitten kaupunginhallituksessa ja lopulta valtuustossa.
Täälläkin voit Kalasatamassa tulevaisuudessa asua
Antareksenkatu – Antaresgatan, Arielinkatu – Arielgatan, Junonkatu – Junogatan, Polariksenkatu – Polarisgatan (em. alusten nimiä)
Altainkuja – Altaigränden, Kalliovuortenkatu - Klippiga bergens gata, Uralinkatu - Uralgatan (em. vuoria, vuoristoja)
Dirika – Dirikan ”johtaja”, Gosari – Gåsisen ”talonmies”, Luffari – Luffarn ”kulkuri" (em. kortteleita stadin slangilla)
Tutustu tarkemmin nimistönsuunnitteluun kaupunkisuunnitteluviraston sivuilla
Aiemmin ilmestyneet Masa Takala -sarjakuvat
Kalasataman alueen rakentumista seurataan ajoittain myös sarjakuvan keinoin. Piirroshahmo projektinjohtaja Masa Takala esittelee lukijoille Kalasatamassa tehtäviä töitä ja suunnitelmia omalla persoonallisella tavallaan. Kuvitus on Anssi Keräsen käsialaa.