Kalasataman naapuriin suunnitteilla hyvän ruuan keskus

Kalasatama
11. helmikuuta 2009

Kuva: Anssi Keränen
Kalasataman kupeessa sijaitsee vilkas kauppapaikka – Helsingin tukkutori. Siellä käydään nimensä mukaisesti tukkukauppaa yrityksiltä yrityksille. Alueella on yhteensä noin 130 vihannes-, hedelmä-, kala- ja lihatukkua sekä elintarvikkeita valmistavia tuotantolaitoksia, jotka palvelevat pääkaupunkiseudun ravintoloita ja kauppoja. Kukkakauppiaat puolestaan ovat tottuneet hankkimaan tarvitsemansa kukkatarvikkeet ja kukat Suomen merkittävimmältä kukkatukkualueelta. Lisäksi alueella toimii Suomen suurin noutotukku ja lukuisia muita yrityksiä mainostoimistoista sähköalan tarvikekauppiasiin.
Jotta vähittäisasiakkaatkin, mukaan lukien Kalasataman tulevat asukkaat, pääsisivät nauttimaan Tukkutorin tarjonnasta, suunnitelmissa on ensi vuosikymmenellä avata alueen vanhin suojeltu pihapiiri Työpajankadun varressa kuluttajille ja tehdä sinne hyvän ruuan keskus. Samalla pääosa Tukkutorista rauhoitettaisiin vain tukkukauppaa varten.
Aivan Kalasataman naapuriin siis suunnitellaan todellista helsinkiläistä ruokakulttuurin keskusta, josta voi hankkia aitoja ja hyviä raaka-aineita. Tukkutorille voitaisiin sijoittaa kohtuuhintaisia ravintoloita, kahviloita ja torialue – ehkä jopa gourmet-ruokamyymälöitä. Mahdollinen ruokakulttuurikeskus voisi myös sijaita alueella. Vanhat varasto- ja teollisuusrakennukset muuttuisivat näin viihtyisäksi hyvän ruoan keskukseksi, joka heräisi eloon lounasaikaan ja olisi auki iltamyöhään.
Tukkutorin tulevaisuus näyttää hyvältä, sillä alueen uusi asemakaava on hyväksytty kaupunginvaltuustossa ja se mahdollistaa mm. uuden pakastamon rakentamisen, vuokrasopimusten jatkamiset ja torialueen lisärakentamisen. Lisäksi kaavamuutos mahdollistaa parempien liikennejärjestelyiden tekemisen, jolloin liikennehaitat vähenevät erityisesti Sörnäistenkadulla.
Tukkutorille
Aiemmin ilmestyneet Masa Takala -sarjakuvat
Lähde: Helsingin Tukkutori
Kalasataman alueen rakentumista seurataan ajoittain myös sarjakuvan keinoin. Piirroshahmo projektinjohtaja Masa Takala esittelee lukijoille Kalasatamassa tehtäviä töitä ja suunnitelmia omalla persoonallisella tavallaan. Kuvitus on Anssi Keräsen käsialaa.