Kalasatamaan loftia, kaupunkivillaa ja kotikorttelia

Kalasatama
04. maaliskuuta 2009

Kuva: Anssi Keränen
Kalasataman Sörnäistenniemen tontinvaraukset on päätetty kaupunginhallituksessa helmikuussa. Tuolloin päätettiin siitä, mille rakennuttajille, millä ehdoilla ja minkälaiseen asumiseen alueen tontit varataan sekä siitä, kuinka paljon Sörnäistenniemeen tulee omistusasuntoja, vuokra-asuntoja ja niiden erilaisia välimuotoja.
Kaupungin oma asuntorakennuttaja Asuntotuotantotoimisto ATT aikoo rakentaa Kalasataman Sörnäistenniemeen valtion tukemia vuokra-asuntoja eli ARA-vuokra-asuntotuotantoa sekä ns. välimallin tuotantoa, joka tarkoittaa Hitas-asuntoja ja asumisoikeus- tai osaomistusasuntoja. Lisäksi tulossa on mm. sellaisia vapaarahoitteisia omistusasuntoja, jossa asukkaat voivat vaikuttaa tulevan kotinsa ratkaisuihin, hankkia varusteet tai jopa rakentaa asuntonsa valmiiksi itse. Näitä kutsutaan ns. uuslofteiksi.
Alueelle tulee myös lähes sata Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS:n rakennuttamaa opiskelija-asuntoa Kulosaaren sillan lähettyville. Seniorit pääsevät nauttimaan Kalasataman merihenkisestä asumisesta hekin, sillä Aktiiviset seniorit ry:lle on varattu yksi kortteli, jonne tulee noin sata vapaarahoitteista omistus- ja vuokra-asuntoa Hitas-ehdoin. Erityistukea asumisessa tarvitsevat saavat n. 15 uutta kotia ja yhteistiloja S-Asunnot Oy:n hankkeen myötä.
Suuret asuntorakennuttajat, kuten Sato ja VVO tulevat rakentamaan Sörnäistenniemeen kymmeniä vapaarahoitteisia koteja. Myös OP-Eläkekassa ja S-Asunnot Oy ovat saaneet tonttivarauksen yhteensä noin 250 vapaarahoitteisen omistus- ja vuokra-asunnon ja valtion tukeman vuokra-asunnon rakentamiselle erityisellä ”Kotikortteli-kotikylä” -konseptilla. Kotikorttelissa on tarkoitus kehittää yhteisöllistä asumista siten, että Kotikortteli tulisi olemaan kuin entisaikojen kyläyhteisö; asuntojen tyyppi- ja kokovalikoima olisi laaja, kuten myös palveluiden kirjo. Näin kotikortteliin saataisiin asukkaita eri ikä- ja sosiaaliryhmistä.
Kalasatamassa tullaan lähivuosina järjestämään useita arkkitehtikilpailuja, joilla etsitään persoonallisia asumisratkaisuja muutamille tonteille. Lisäksi on tulossa oikeita herkkuja, sillä muutamia tontteja on varattu Town House -tyyppisille kaupunkipientaloille.
Nyt tehdyt tonttivaraukset mahdollistavat uuden kodin rakentamisen noin 2 700 asukkaalle. Asuntojen rakentaminen voi alkaa vaiheittain vuosien 2010–2013 aikana.
Kaupungin tavoitteena on Maankäytön ja asumisen toteutusohjelman 2008–2017 (MA-ohjelma) mukaan nostaa asuntotuotanto koko kaupungin alueella 5 000 asuntoon vuodessa, josta 3 600 asuntoa rakennetaan kaupungin maalle.
Asumisen ja maankäytön suunnittelu
Eri tapoja asua: Ympäristöministeriön sivut
Mikä Hitas?
Aiemmin ilmestyneet Masa Takala -sarjakuvat
Kalasataman alueen rakentumista seurataan ajoittain myös sarjakuvan keinoin. Piirroshahmo projektinjohtaja Masa Takala esittelee lukijoille Kalasatamassa tehtäviä töitä ja suunnitelmia omalla persoonallisella tavallaan. Kuvitus on Anssi Keräsen käsialaa.