Kalasatamassa alkaa rakentaminen näkyä

Kalasatama
03. heinäkuuta 2009

Kalasataman rakentaminen alkaa toden teolla kesän lopulla, kun esirakentaminen pääsee vauhtiin Sörnäistenniemellä. Sörnäisten satamaan vienyt satamarata ja satamarakennuksia on kevään aikana jo purettu, nyt alkaa asfaltin poistaminen ja maan tiivistys. Maata paalutetaan porapaalutuksella ja syvätiivistetään, tähän menee noin 3-4 kuukautta. Edessä on myös alueella kulkevan kaasuputken siirtäminen.
Kalasatamassa tähdätään monin tavoin kustannustehokkaaseen ja ekologiseen rakentamiseen. Puretun satamaradan kiskot varastoidaan myöhempää käyttöä varten, jolloin metalli sulatetaan. Vuoden 2009 aikana Kulosaaren sillan eteläpuolelta puretaan kuusi varastorakennusta. Niistä saatu betoni murskataan ja käytetään hyödyksi alueen täytöissä, myös teräsrakenteet hyödynnetään.
Alueella myös puhdistetaan paikoin maata luontevana osana muuta rakentamista. Koko Kalasataman alueen esirakentamistyöt vievät noin 100 milj. euroa. Kun maan puhdistaminen lasketaan mukaan, summa nousee yli 200 miljoonaan.
Esirakentamisurakkaa tekemään on kilpailuttamalla valittu E.M.Pekkinen Oy.
Itäisessä kantakaupungissa sijaitseva Kalasatama on valmistuessaan 2030-luvulla 18 000 ihmisen koti ja 10 000 ihmisen työpaikka. Asuntorakentaminen Sörnäistenniemellä käynnistyy vuonna 2010.