Suvilahdesta tulossa itäisen kantakaupungin Kaapeli

Kalasatama
14. elokuuta 2009

Kuva: Anssi Keränen
Kalasataman kupeessa oleva Suvilahden entinen voimalaitos täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Sen toiminta energian tuottajana päättyi jo vuonna 1976, jonka jälkeen rakennuksissa on ollut erilaista toimintaa Helsingin energian henkilöstöliikunnasta erilaisiin kulttuuriprojekteihin. Vuodesta 2008 Suvilahtea on hallinnoinut Kiinteistö Oy Kaapelitehdas.
Suvilahden voimalaitoksen ja viereisen kaasulaitoksen alue muutetaan kaupunkikulttuuria tarjoavaksi kokonaisuudeksi, josta löytyy jatkossa työ-, ateljee- ja esitystiloja taiteilijoille, taiteilijaryhmille ja muille kulttuuritoimijoille. Rakennuksille tehdään kuntokartoitukset, niitä peruskorjataan ja remontoidaan ja 3 - 5 vuoden päästä ne ovat täynnä vuokralaisia ja toimintaa. Tällöin myös ensimmäiset asukkaat ovat jo muuttaneet viereiselle Sörnäistenniemen asuinalueelle.
Suvilahdessa on elämää tälläkin hetkellä, sillä siellä voi järjestää mm. klubeja, keikkoja, kuvauksia ja näyttelyitä. Kuluvan kesän aikana on mm. saanut ihan luvallisesti käydä maalaamassa graffiteja satametriseen aitaan. Aita joudutaan kuitenkin purkamaan maaperän puhdistamisen tieltä, mutta mikäli tämän kesän kokeilu onnistuu hyvin, saatetaan pysyvä graffitiaita rakentaa Suvilahteen jo ensi kesänä.
Suvilahdessa fiilistellään tulevana viikonloppuna myös Flow-festivaalin tunnelmissa. Eri musiikkigenrejä, nykytaidetta, kaupunkikulttuuria ja hyvää ruokaa rohkeasti sekoittava Flow on saavuttanut vankan maineen hyväntuulisena kaupunkifestarina. Satavuotiasta Suvilahtea juhlisti myös festivaalin ensimmäisenä päivänä esiintynyt Kraftwerk (suom. voimalaitos). Vanhan voimalaitosalueen miljöössä elektronista poppia soittavan saksalaisyhtyeen esiintyminen oli kuulijoille urbaani kokemus, kaupunkielämää sävähdyttävimmillään.
www.suvilahti.fi

Aiemmin ilmestyneet Masa Takala -sarjakuvat
Kalasataman alueen rakentumista seurataan ajoittain myös sarjakuvan keinoin. Piirroshahmo projektinjohtaja Masa Takala esittelee lukijoille Kalasatamassa tehtäviä töitä ja suunnitelmia omalla persoonallisella tavallaan. Kuvitus on Anssi Keräsen käsialaa.
Lue lisää Kalasataman rakentamisesta www.hel.fi/kalasatama