Helen, ABB ja Nokia Siemens Networks kehittävät älykkäitä energiaratkaisuja Helsingin Kalasatamaan

Kalasatama
31. toukokuuta 2010

Energiapalvelujen hiilineutraali tulevaisuus rakentuu Kalasatamassa. Älykkään sähköverkon mallialueella sähkön käyttäjä voi olla myös tuottaja.

31.5.2010 - Helsingin Energia, Helen Sähköverkko, ABB ja Nokia Siemens Networks ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen teknologiayhteistyöstä tulevaisuuden älykkäiden energiaratkaisujen kehittämiseksi ja testaamiseksi Helsingin itäiseen kantakaupunkiin rakentuvalla Kalasataman alueella.

Tavoitteena on maailmanlaajuisesti merkittävä älykkään sähköverkon mallialue, jossa uusinta energia-, informaatio- ja viestintäteknologiaa yhdistämällä luodaan kestävän kehityksen mukainen energiajärjestelmä palveluineen myös muualla edelleen sovellettavaksi.

Älykäs energiajärjestelmä sisältää muun muassa paikallisen uusiutuvan sähköntuotannon, kuten aurinko- ja tuulivoiman, sähköautoilua tukevan infrastruktuurin ja sähkön varastoinnin sekä kotien ja liikerakennusten energiatehokkaan kiinteistöautomaation.

Helsingin Energia kehittää uudenlaisia energiatehokkuutta ja uusiutuvien energianlähteiden hyödyntämistä edistäviä palveluita, jotka tukevat muutosta kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

”Älykäs sähköverkko luo kokonaan uudenlaisen edistyksellisen markkinapaikan myös pienasiakkaille”, verkon kehityksen päällikkö Markku Hyvärinen Helen Sähköverkosta sanoo. ”Älykkäillä järjestelmillä energiansäästö ja paikallisen tuulivoiman ja aurinkosähkön hyödyntäminen helpottuvat. Uusien palvelujen avulla sähköä voi käyttää ympäristöystävällisesti ja välttää käyttöä esimerkiksi pörssisähkön hintapiikkien aikaan”, Helsingin Energian tutkimus- ja kehityspäällikkö Jussi Palola sanoo.

Helsingin kaupungin tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä kolmanneksella nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n arvion mukaan lähes 80 prosenttia vähennyksistä on mahdollista saavuttaa uusiutuvilla energianlähteillä sekä energiatehokkuuteen panostamalla. Kehittämisprojektien sijoittuminen Kalasatamaan on merkittävä asia. ”Älykkään energiajärjestelmän lisäksi pyrimme saamaan alueelle muitakin pilottihankkeita, jotka edistävät Helsingin ilmastopoliittisia tavoitteita”, projektinjohtaja Hannu Asikainen talous- ja suunnittelukeskuksesta kertoo.

“Mittakaavaltaan Kalasatama-hanke on iso askel kohti älykkäämpää ja joustavampaa kaupunkisähköverkkoa, johon voidaan yhdistää hajautettu ja uusiutuva sähköntuotanto. Tämä auttaa ihmisiä toteuttamaan kestävän kehityksen periaatteita kaupunkiasumisessa”, liiketoiminnan kehityspäällikkö Dick Kronman ABB:ltä sanoo.

”Tulevaisuuden energiaratkaisut perustuvat yksilöllisiin palveluihin ja asiakkaiden valintamahdollisuuksiin. Näitä palveluja tukevat tietojärjestelmäratkaisut mahdollistavat älykkäiden sähköverkkojen läpimurron energiatehokkaaseen yhteiskuntaan siirryttäessä. Nokia Siemens Networks tuo osaamisensa tieto- ja kommunikaatioteknologiassa Kalasataman energiajärjestelmien toteuttamiseen”, Nokia Siemens Networksin uusista energiaratkaisuista vastaava johtaja Jaakko Aho sanoo.

Kalasatama sijaitsee Helsingin ydinkeskustan kainalossa meren rannalla. Se tulee tarjoamaan 2030-luvun alkuun mennessä 10 000 työpaikkaa ja kodin noin 18 000 helsinkiläiselle. Asuntorakentaminen Kalasatamassa käynnistyy tänä vuonna.

Helsingin Energia on yksi Suomen suurimmista energiayrityksistä, joka myy sähköenergiaa noin 400 000 asiakkaalle Suomessa ja kattaa kaukolämmöllä yli 90 % pääkaupungin lämmitystarpeesta. Helsingin Energian tytäryhtiö Helen Sähköverkko Oy vastaa sähkön siirrosta Helsingin alueella. www.helen.fi

ABB on johtava sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtymä, jonka tuotteet, järjestelmät ja palvelut parantavat teollisuus- ja energiayhtiöasiakkaiden kilpailukykyä ympäristömyönteisesti. ABB:n palveluksessa on noin 100 maassa yli 120 000 henkilöä, joista Suomessa 7000. www.abb.fi

Nokia Siemens Networks on yksi maailman johtavista tietoliikennepalvelut mahdollistavista yrityksistä. Innovaatio ja kestävä kehitys keskeisinä lähtökohtinamme tarjoamme täydellisen langattomien ja kiinteiden tietoliikenneratkaisujen valikoiman sekä operaattoripalveluita, joihin kuuluvat konsultointi-, järjestelmäintegraatio-, verkkojen toteutus-, ylläpito- ja hallintapalvelut. Nokia Siemens Networks toimii 150 maassa ja sen pääkonttori on Espoossa. www.nokiasiemensnetworks.com  

Lisätietoja:

Markku Hyvärinen, Helen Sähköverkko Oy, 09 617 2418

Jussi Palola, Helsingin Energia, 09 617 2110

Dick Kronman, ABB, 010 22 42287

Riitta Mård, Nokia Siemens Networks, 050 514 9718

 

www.uuttahelsinkia.fi/kalasatama