Kalasataman rantareitti avattiin tuulen tuivertaessa

Kalasatama
14. kesäkuuta 2010

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen avaa Kalasataman rantareitin. Mukana Tuomas Hakala (vas.), Johanna Hyrkäs ja Hannu Asikainen (oik.) Kuva Pasi Autio.

Uusi kävely- ja elämysreitti Kalasataman Sompasaaressa  houkuttaa tutustumaan aiemmin suljettuun satama-alueeseen.

Kalasataman uusi rantareitti avattiin Helsinki-päivänä tuulisissa tunnelmissa. Jalankulkuun ja pyöräilyyn tarkoitettu kolmen kilometrin väylä kiemurtelee Sompasaaren ympäri ja reitin varrella oli koottu Helsinki-päivän kunniaksi paljon nähtävää.

Isku-Poikien tahdittamat vanhanajan tanssit, tanssiryhmä Mana O´Lakan hulatanssiesitys, Korkeasaaren teatterin musiikkishow Biofactor, ihmisshakkiturnaus  sekä Arkkitehtuurikoulu Arkin järjestämä majanrakennustyöpaja tarjosivat koettavaa niin pienemmille kuin isommillekin kaupunkivaeltajille.

Luonnonvoimien näytös sai Kalasataman kaavoituksesta vastaavan projektipäällikkö Mikael Sundmanin  lähes lyyriseksi. "Kalasatamasta on nähtävissä kaikki, mistä urbaani helsinkiläinen maisema koostuu. Meri, Korkeasaari, Hanasaaren voimala, tornitalot ja upea keskusta ovat kaikki osa helsinkiläistä sielunmaisemaa. Täältä voi nähdä Westön historiallisten romaanihenkilöiden reitit niin työläisten Kalliossa kuin paremman väen Kaivopuistossa. Täällä kiteytyy se mistä kaupunkilaisessa asumisessa on kysymys: valinnan vapaudesta", linjasi  kahden kuukauden kuluttua eläkkeelle siirtyvä Sundman suhdettaan kaupunkimaisemaan avajaisia seuranneelle yleisölle.

Pajunen elämänsä keskiössä

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen sanoi avajaispuheessaan Kalasataman maisemien olevan hänelle henkilökohtaisesti erityisen merkityksellisiä. "Olemme täällä elämäni keskiössä. Vietin lapsuuteni ja kävin kouluni tuolla edessä näkyvässä Kulosaaressa. Perheeni juuret ovat puolestaan tuossa vieressä Sörnäisissä, jossa perheyrityksemme konttori pitkään sijaitsi. Mustikkamaa ja Korkeasaari liittyvät kiinteästi lapsuuteeni ja nuoruuteni, tulipa Mustikkamaalla ensi kertaa opeteltua lasketteluakin. Ja takanani keskustan Aleksanterinkadulla johdan nyt kaupunkia."

"Oisko siis järkeä muuttaa tänne? Eikai niitä asuntovarauksia vielä oteta vastaan", hän kyseli leikillisesti.

Pajunen uskoi Kalasataman rantareitistä tulevan varmasti suositun, siksi paljon nähtävää sen varrella on. "Täällä voi tutustua siihen, miltä tulevaisuuden kestävän kehityksen Helsinki näyttää."

Jussi Pajunen julisti kirkkaan vihreällä asfalttiin merkityn rantareitin avatuksi ja leikkasi nauhan Kalasataman projektinjohtaja Hannu Asikaisen ja arkkitehti Tuomas Hakalan avustaessa.

Palveluiden rakentumista odotetaan

Kalasatamaan pääsi pääkaupungin syntymäpäivän kunniaksi myös vesibussilla, joka liikennöi Meritullintorilta. Ihmisshakkiturnausta seurannut myymäläsuunnittelija Anna Hytönen oli kuitenkin saapunut paikalle jalan ja ihasteli paikan avaruutta: "Täältä on aivan mielettömät näkymät kantakaupunkiin. Tulen varmasti kävelemään reitin uudestaan paremmalla säällä."

Harvalukuiseksi jääneen yleisön joukossa välillä myrskylukemiin yltäneen tuulen tuiverrusta uhmasivat eläkeläiset Antero ja Virve Myhrman. "Muutimme juuri tuohon viereen eteläiseen Hermanniin ja odotamme kovasti Kalasataman palveluiden rakentumista. Erityisesti Tukkutorin avautuminen ja sinne kaavailtu hyvän ruoan keskus kiinnostaa", kertoi Virve Myhrman.

Avajaiset olivat osa Kalasataman ympäristötaidetyötä. jossa suunnitellaan ja toteutetaan alueelle pysyvää taidetta sekä väliaikaista käyttöä paikoille, joissa ei vielä rakenneta. Ympäristötaidetyötä ohjaa Helsingin kaupungin talous- ja suunnittelukeskus ja sitä koordinoi sekä toteuttaa Suunnittelutoimisto Part Oy.

Kuva: Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen avaa Kalasataman rantareitin. Mukana Tuomas Hakala (vas.), Johanna Hyrkäs ja Hannu Asikainen (oik.) Kuva Pasi Autio.

Teksti: Timo Saari