Kalasataman rannoilla voi harrastaa monenlaista

Kalasatama
16. kesäkuuta 2010

Hiekkaranta, elämyksiä tarjoavat merikontit, ympäristötaide ja avara tila houkuttavat tutustumaan aiemmin suljettuun Sörnäisten satamaan. Sompasaaren kärjestä on avoimet näkymät eteläiseen Helsinkiin. Uspenskin katedraalin sipulitornit säihkyvät ja Tervasaaren koiranulkoiluttajat erottuvat selvästi.

Johanna Hyrkäs, Hella Hernberg ja Tuomas Siitonen suunnittelevat Kalasatama väliaikaista käyttöä, Kuva Tuulikki Holopainen"Vasta täällä vierailtuani tajusin, kuinka lähellä kaikkea Kalasatama oikein sijaitsee. Korkeasaaresta voi kauniilla säällä kuulla jopa leijonien karjuntaa", kertoo arkkitehti Tuomas Siitonen.

Hän kuuluu suunnittelutoimisto Part Oy:n ryhmään, joka Helsingin kaupungin toimeksiannosta tuottaa alueelle ympäristötaidetta lisäämään Kalasatamaan työmaiden keskelle muuttavien ihmisten ja koko alueen viihtyvyyttä.

"Helsingin kaupunki on ollut aika rohkea ottaessaan ympäristötaiteen heti alusta alkaen mukaan. Me puolestamme luotamme siihen että Helsingissä on paljon aktiivisia ja ennakkoluulottomia toimijoita. Meidän kautta eri kaupunkikulttuurien osaajat voivat täällä saada luovan työnsä näkyville", kuvailee Partin ympäristötaideprojektin vetäjä Johanna Hyrkäs verkostoituvaa työtapaa.

Kolme kilometriä elämyksiä

Nyt ympäristökonsultit ovat innoissaan Sörnäisten sataman rantareitistä. Kolmen kilometrin mittainen kävelemiseen ja pyöräilyyn tarkoitettu reitti mutkittelee pitkin Sompasaaren rantoja. Reitti alkaa alueen ainoalta säilytettäväksi suunnitellulta rakennukselta, sataman entiseltä huoltorakennukselta. Kartan ja reittiohjeiden avulla matka jatkuu Kalasatamanpuiston urbaanien liikuntakenttien kautta taide- ja toiminta-aidalle, sieltä kirppisseinälle ja erilaisia tapahtumia tarjoaville merikonteille.

Myös ihmisshakkia voi pelata Kalasatamassa. Kuva Pasi Autio"Muun muassa Kuvataideakatemia, jokamiehen opetusta tarjoava Public School ja ympäristöjärjestö Dodo esittäytyvät konteissa. Toiminta elää kesän ajan konttien haltijoiden ja yleisön vuorovaikutuksesta", kertoo Johanna Hyrkäs.

Rantareitti jatkuu auringonottoon tarkoitetulle hiekkarannalle ja päättyy kahden hehtaarin suuruiselle tapahtumakentälle. "Siellä voi järjestää vaikka konsertteja tai koiranäyttelyitä. Kaikki mitä siellä tapahtuu myös näkyy pitkälle Helsingin keskustaan", kertoo Hyrkäs.

"Ja koko reitin voi tulevaisuudessa tehdä myös audiokävelynä. Suunnittelemme parhaillaan puhelimeen tai MP3-soittimeen ladattavia opastiedostoja, joissa alueen tuntijat ja sataman entiset työntekijät tarjoavat oman reittinsä ja tarinansa kulkijoiden käyttöön", täydentää Tuomas Siitonen.

"Tällainen alueiden tilapäiskäyttö ei ole ainoastaan marginaaliryhmien puuhastelua. Kalasataman kehittäminen on pitkä prosessi, jossa tilapäiskäytöt ja tapahtumat vaikuttavat merkittävästi tulevan alueen imagoon. Täällä tehdään juttuja kaikenlaisille helsinkiläisille ", perustelee arkkitehti Hella Hernberg Kalasataman väliaikaisia ympäristöprojekteja.

Teksti: Timo Saari.

 

 

 

Kuvat 

Taideaitaa riittää. Kuva Pasi Autio.

Johanna Hyrkäs, Hella Hernberg ja Tuomas Siitonen suunnittelevat Kalasatama väliaikaista käyttöä. Kuva Tuulikki Holopainen.

Myös ihmisshakkia voi harrastaa. Kuva Pasi Autio.