Kaupunkikulttuuri virtaa Suvilahteen

Kalasatama
16. kesäkuuta 2010

Ulkokenttien perusremontti alkaa valmistua ja vanha energiantuotantoalue sähköistää kohta itäisen kantakaupungin kulttuuria.

Kaivinkoneet myllertävät yhä Suvilahden vanhan voimala-alueen pihalla. "Pieniä yllätyksiä matkan varrella on toki ollut. Pihaa kaivettaessa löytyi muun muassa kolmen rakennuksen ja pienen kaasukellon perustuksia. Maata joudutaan lopulta poistamaan 57 000 tonnia. Se on melkein kylpyammeellinen jokaista helsinkiläistä kohti", havainnollistaa remontin laajuutta aluetta hallinoivan Kiinteistö Oy Kaapelitalon toimitusjohtaja Stuba Nikula.

Alueen maaperän puhdistustyöt ja kiinteistöteknisen verkon rakennustyömaa ovat kuitenkin edenneet lähes suunnitelmien mukaan. Edessä on vielä pitkä urakka. Kiinteistöjen kuntokartoitusten ja peruskorjauksien arvioidaan vievän vielä viisi vuotta ja edellyttävän noin 10 miljoonan investointeja.

Osassa rakennuksista remontit ovat jo täydessä vauhdissa. Uuden sirkuksen toimintakeskus CIRKO aloittanee toimintansa Suvilahdessa alkuvuodesta 2011, kun Kojehuone-rakennuksen peruskorjaus valmistuu. Tuolloin Suvilahdessa on eurooppalaisellakin mittakaavalla merkittävä uuden sirkuksen esitys-, harjoitus- ja toimintakeskus, johon sijoittuvat myös Sirkuksen tiedotuskeskus sekä Teatterikorkeakoulun suunnittelema sirkustaiteilijakoulutus.

Kojehuoneen vieressä kunnostetaan Valvomo-rakennukseen Oranssi ry:n nuorten toimintakeskusta "hitaasti hyvä tulee" -periaatteella . Aiemmin purkutuomittu rakennus herää uuteen eloon noin kolmen vuoden aikana pitkälti talkoovoimin. Tilan valmistuttua siellä tulee toimimaan muun muassa musiikkiklubeja sekä työpajoja ja Oranssin kahvila.
 
Graffitiaita käyttöön taas kesällä
 
Luvallinen ja kaikille avoin graffitien maalaamiseen tarkoitettu aita pystytetään taas loppukesästä kaupunkimaalarien käyttöön. Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunnan myönnettyä Suvilahden aidalle 5000 euron Helsingin kulttuuriteko 2009 -palkinnon myös aidan rahoitus varmistui. 
 
"Uusi paikka ja aukeamispäivä ovat vielä mietinnässä. Tuossa vanhat levyt jo kuitenkin odottavat pystytystä. Ne ovatkin aika tanakkaa tekoa viime kesän monen maalikerroksen jälkeen", viittilöi Nikula Kojehuoneen remonttitöiden keskellä.
 
"Emme ottaneet kesäksi ulkovarauksia ennen elokuun Flow Festivalia, mutta kaikki näyttää nyt hyvältä ja kaivinkoneet poistuvat kohta tontilta. Hienot ulkoalueet ovat meille kuitenkin haaste, sillä kesä on lyhyt. Voisiko täällä talvella olla vaikka lumikouru tai urbaani hiihtorata", pohdiskelee Nikula.
 
Teksti: Timo Saari
Kuva: Tuulikki Holopainen