Lumiveisto ja lasten hiihtokisat Kalasataman laskiaisriehan vetonauloja

Kalasatama
07. maaliskuuta 2011

Suvilahden tapahtuma-alueella Kalasatamassa veistettiin laskiaislauantaina lunta taiteellisissa ja yhteisöllisissä tunnelmissa. Parikymmentä veistosryhmää työsti puolitoista metriä kanttiinsa olevia lumikuutioita ja tuloksina syntyi niin näköistaidetta kuin abstrakteja teoksia.

Palkituiksi tulivat muusikoiden ja kulttuurityöntekijöiden ryhmän syliinsä istumaan kutsunut "Kingi-Kongi" -gorilla, arkkitehtiopiskelijoiden pikselöitynyttä todellisuutta esittänyt kuutiokasa ja kuvanveistäjä Kalle Mustosen ja ympäristöarkkitehti Mervi Hokkasen luminen tavaravuori "Kukkulan kuningas".

Monikansallinen Kingi-Kongi-ryhmä tuuletti työn päätteeksi.

Mustosen-Hokkasen-työryhmä oli valmistautunut lumiprojektiin asiaankuuluvilla työvälineillä. "Aluksi me poistettiin lunta lapiolla ja vaijerilla. Nyt kun muoto on alkanut hahmottua, on veistoksen yksityiskohtia sitten muotoiltu muurauslastalla ja lasivillaveitsellä", kertoi Mustonen.

Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri arvioi Kukkulan kuningas -teosta.

Puutarhatonttu kritisoi tavaravyöryä

Mustonen viimeisteli teoksen nappaamalla lähistöllä lojuneen spreijatun muovilevyn ja upotti sen teokseen kuvaamaan näyttöpäätettä. "Tämä on kulutuskriittinen kokonaisuus. Siksi tässä on niin paljon tavaraa. Noi eläinhahmot on kyllä otettu tuomareiden hellyttämiseksi", luonnehti Mustonen teosta, jossa tavaravyöryn keskellä seikkaili muun muassa puutarhatonttu. 

Lumitaide kannattaa yleensä suunnitella tarkasti ennen muotoilun alkamista, mutta arkkitehtiopiskelijoiden Moikki-ryhmä oli valinnut työtavakseen vapaan virtauksen. "Kyllä me lähdettiin tekemään lintua, mutta tämä elää koko ajan", kuvasi hupenevaa lumimassaa Maija Gulin.

Eeva Henriksson, Saara Ikäläinen ja Maija Gulin lumilinnun kimpussa.

Lumiveistokset megatrendien asialla

Lumiveistoksia olivat tuomaroimassa apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri ja Aalto-yliopiston kaupunkisuunnittelun professori Trevor Harris. Tuomarit etsivät  pilke silmäkulmassa yhtymäkohtia aikamme megatrendien ja lumiveistosten välillä.

Moikki-ryhmän lumenkarsinnassa lopulta varsin pelkistetyksi muokkautunut lintuveistos oli Trevor Harrisin mielestä "vavahduttava  ekologinen kannanotto ilmastonmuutoksen mahdollisiin vaikutuksiin". Muijablogi-ryhmän luminen nyrkki sai Pekka Saurilta puolestaan arvion: "Voimaannuttava ellei peräti vallan kumouksellinen teos".

Kalasataman ympäristötaidekoordinaattori Johanna Hyrkäs oli tyytyväinen tapahtumaan: "Tavoitteena oli tutustuttaa yhteistyökumppaneitamme ja kaupunkikulttuurin eri toimijoita toisiinsa ja toisaalta houkutella uusia kaupunkilaisia tutustumaan Suvilahden alueeseen. Molemmissa asioissa onnistuttiin."

Luovien alojen tekijöiden kohtaaminen lumiveiston merkeissä voi poikia ideoita myös Suvilahden tulevaa käyttöä ajatellen, uskoi Kiinteistö Oy Kaapelitalon toimitusjohtaja Stuba Nikula. "Täällähän on nyt paljon arkkitehteja, jotka miettivät työkseen rakennusten ja tilojen käyttöä. Koska Helsingin talvessa on vain yksi asia varma - silloin on pimeää -, ovat kaikki ideat Suvilahden talvikäytöstä tervetulleita." 

Kaapelitalon toimitusjohtaja Stuba Nikula ja markkinointipäällikkö Teemu Nurminen työstivät kaasukelloa mallin mukaan.

Lumenveistopläjäykseksi nimetyn tapahtuman järjestivät Helsingin kaupunki ja Kalasataman väliaikaisesta ympäristötaidetyöstä vastaava suunnittelutoimisto Part sekä Suvilahtea hallinnoiva Kiinteistö Oy Kaapelitalo.

Muumin voittamiseen tarvittiin kova tyyppi

Sunnuntaina Kalasatamassa kisailivat puolestaan alle 10-vuotiaat tytöt ja pojat Sompa-hiihdoissa aurinkoisella Verkkosaaren tapahtumakentälle. Ladulla Muumi-hahmon edellä kiitänyt kuusivuotias Valtteri Helisalo tiivisti oman suorituksensa: "Kova täytyy olla, että tähän pystyy."

Muumi ja kuusivuotias Valtteri Helisalo kävivät ankaran kisan.

Koko perheen hiihtotapahtumassa jokainen osallistuja sai myös palkinnon. Sompa-tapahtuman järjesti Lions Helsinki Suurmetsä yhteistyökumppaneinaan Helsingin kaupunki, Jäälinna ry, Cocostyle ja Helsingin Uutiset.

Kuuma mehu maistui Jenna ja Nora Emanuelssonille.

"Tänne Kalasatamaanhan kaivataan väliaikaista toimintaa, kun alueen rakentaminen kestää 30 vuotta. Haluamme aktivoida kaupunkilaislapsia liikkumaan myös talvella ja siihen Verkkosaaren sijainti kantakaupungin kyljessä on mitä parhain. Jos siis lumitilanne sallii, niin ensi vuonna uudestaan", lupaili Lions Suurmetsän tiedottaja Pauli Nevalainen.

Okko, Aleksi ja Miska mitalit kaulassa.

Teksti: Timo Saari
Kuvat: Pertti Nisonen