Arabianrannan yhteishenki kiteytyy lauantain suurtapahtumassa

Arabianranta
12. toukokuuta 2011

Lauantaina 14.5. klo 11-16 Arabiassa järjestettävä Iso Kierrätystapahtuma / Suuri Katutaidetapahtuma käynnistää Arabianranta-Toukola-Vanhakaupunki-kaupunginosayhdistyksen desinpääkaupunkiprojektin. Kyseessä on Suomen suurin alueellinen kierrätys- ja katutaidetapahtuma, joka luo uudenlaista kaupunkikulttuuria ja kertoo kaupunginosayhdistyksen ainutlaatuisesta yhteistoiminnasta.

Kaupunginosayhdistys Artova on kehittänyt aitoa alueellista yhteistyötä, jonka seurauksena alueen asukkaista, työntekijöistä, oppilaista, yhdistyksistä, yrityksistä ja oppilaitoksista on tullut aktiivisia tekijöitä ja toteuttajia. Arabian alueelle on syntynyt avoin ilmapiiri, jossa eri toimijat voivat päättää asioistaan - muotoilla arjen designia itselleen ja muille. On syntynyt tunne siitä, että kaupunginosa kuuluu sen toimijoille.

Arabia on yksi kiinnostavimmista alueista, joissa luodaan malleja muuttuvaan arkeen. Alueella on pitkäjänteisesti kehitetty uudenlaisia, kevyitä toimintamalleja eri toimijoiden välille. Omaehtoiset ja itseohjautuvat tavat toimia ovat erinomainen esimerkki koko designpääkaupungin toiminnasta ja yhteishengestä.

Designpääkaupunkiprojektissaan kaupunginosayhdistys siirtää toimintamallinsa kaikkien seurattavaksi ja muiden yhdistysten toimintaan sovellettavaksi. Kaupunginosatoiminta tehdään näkyväksi tallentamalla ja mallintamalla sitä.

Artovan Henkeä kuvannetaan digitaalisesti ja hanketta voi seurata myöhemmin julkaistavalla sivustolla. Toimintamallia avataan seuraamalla kolmea projektia ja kolmea tapahtumaa. Ensimmäinen tapahtumista on Iso Kierrätystapahtuma / Suuri Katutaidetapahtuma tulevana lauantaina. AFF Artova Film Festival törmäyttää syyskuussa toisiinsa alueen audiovisuaalisten oppilaitosten opiskelijat ja työntekijät, alan ammattilaiset sekä yleisön. Elokuvateema jatkuu syyskuussa, jolloin Artova Kino käynnistää uudelleen alueellisen elokuvakerhotoiminnan.

Minun taloni Arabianranta -projektin seuraaminen alkaa vuoden 2011 loppupuolella. Tapahtumasarjassa paljastetaan Arabianrannan talojen taustoja, syntysyitä ja erikoislaatuisuuksia. Suunnittelusta, rakentamisesta, muotoilusta ja asumisesta kertovat kyseisen talon suunnitellut arkkitehti, talon taiteilija ja asukkaat. Syötävä Arabianranta on viljeltävä ympäristötaideteos, jonka Aalto-yliopiston Taideteollisen korkeakoulun maisteriopiskelijat suunnittelevat. Kaupunkiviljelyyn ja taideteokseen syntymiseen voi tutustua kesäkuusta alkaen. Design koirapuisto -projektissa puolestaan seurataan itäisen kantakaupungin designhenkeä vahvistavan ja kansainvälistä huomiota herättävän koirapuiston suunnittelua ja kaavoitusprosessia. Koirapuiston suunnittelu on parhaillaan käynnissä.