Kalasataman kevyen liikenteen siltakilpailun voitti Tiikerihai

Kalasatama
18. toukokuuta 2011

Kalasataman siltakilpailun voittajaksi on selviytynyt insinööritoimisto Pontekin suunnitelmaluonnos Tiikerihai.  Isoisänsilta tulee yhdistämään Kalasataman ja Mustikkamaan.

Uusi kevyen liikenteen silta tulee ulottumaan Sörnäistenniemestä Mustikkamaalle ja Korkeasaareen johtavalle raitille. Isoisänsillaksi nimettävä silta mahdollistaa kulun Kalasataman metroasemalta, läpi uusien asuinalueiden, aina Korkeasaareen saakka. Näiden alueiden tavoitettavuus siis paranee huomattavasti nykyisestä.

Siltakilpailun järjesti Helsingin kaupungin rakennusviraston katu- ja puisto-osasto. Voittajaehdotuksen kustannusarvio on noin neljä miljoonaa euroa.

Raati kehui voittajasuunnitelmaa kaupunkikuvallisesti näyttäväksi ja dynaamiseksi sillaksi, joka luo paikalle vahvaa identiteettiä. Haastavasta rakenteestaan huolimatta Tiikerihai muodostaa komean maamerkin, arviointiryhmä perusteli valintaansa.

Rakennusvirasto kutsui suunnittelukilpailuun kahdeksan suunnitteluryhmää. Siltasuunnitelmaluonnoksia arvioitiin erityisesti kaupunkikuvan sekä rakennus- ja hoitokustannusten kannalta. Olennaisena valintakriteerinä oli, että sillan ulkonäön tulisi sopia visuaalisesti sekä Kalasataman kaupunkiympäristöön että Mustikkamaan luontomaisemaan. Sillan haluttiin myös olevan esimerkki nykyaikaisesta siltasuunnittelusta, ollen samalla kaunis ja viihtyisä.