Rakentamisen Ruusu 2011 -tunnustuspalkinto Arabianrantaan

Arabianranta
24. tammikuuta 2012

Helsingin rakennuslautakunnan vuotuinen tunnustuspalkinto Rakentamisen Ruusu jaettiin nyt 17. kerran laadukkaasta rakennettuun ympäristöön liittyvästä työstä. Rakentamisen Ruusun sai tänä vuonna Arabianrannan asuinalue, minkä lisäksi jaettiin kolme kunniamainintaa.

Arabianranta edustaa Helsingin 2000-luvun yhdyskuntasuunnittelun ja asuntoarkkitehtuurin ‎parhaimmistoa. Alueen suunnittelussa vaikeudet on käännetty voitoksi. Alue oli täytemaata, jolle ‎rakentaminen oli haastavaa paitsi maaperän johdosta myös sinne vuosikymmenten saatossa ‎sekoittuneista Arabian posliinitehtaan jäämistä.‎ Alue on profiloitunut hienon maisema- ja pihasuunnittelun sekä taideprojektin ansiosta ‎arvostetuksi ja yhteisölliseksi asuinalueeksi, jonka asukkaat kokevat omakseen. Palkinnon saivat Arabianrannan asuinalueen suunnittelussa ja ‎toteutuksessa keskeisesti mukana olleet henkilöt: arkkitehti, TkL Mikael Sundman, arkkitehti Pekka ‎Pakkala, ekonomi Kari Halinen, projektinjohtaja, DI Heikki Somervuo, tonttiasiamies Tuomas ‎Kivelä, geotekninen asiantuntija, DI Osmo Korhonen ja rahoitusjohtaja Tapio Korhonen. ‎

Lisäksi jaettiin kolme kunniamainintaa. Arkkitehti Juha Salmenperä sai kunniamaininnan ‎Helsinki-pientalomalliston suunnittelu- ja kehitystyöstä. Helsinki-pientalo on tiivistyvään kaupunkirakenteeseen soveltuva tyyppitalomallisto, joka on tuottanut valmistalomallistoihin kokonaan uuden ‎kerrostuman: tarjolla on vaihtoehtoja kompakteiksi kodeiksi, jotka ovat sovitettavissa pienillekin ‎tonteille.

Toisena kunniamainintana palkittiin Messukeskuksen uuden ‎monitoimihallin rakennus- ja taloteknisistä ratkaisuista pääsuunnittelija, arkkitehti Aki ‎Davidsson, projektipäällikkö Esko Ollikka ja projektivastaava Hannu Martikainen. Rakennushanke on onnistunut saavuttamaan kohteelle asetetut ‎vaatimukset erinomaisesti ja suuresta koostaan huolimatta halli sulautuu ‎maisemaan ja on suunniteltu siten, että se muuntuu näyttelykäytöstä esimerkiksi ‎kansainväliset mitat täyttäväksi urheilukilpailujen areenaksi.‎

Rakennuttaja Antero Vartia ja runkourakoitsija Markku Sieppala saivat kunniamaininnan ‎kahvila Mattolaiturin talvibetonointitöistä.‎ Hanke on toteutettu erittäin lumisena talvena esimerkillisesti sääsuojan sisällä.‎‎ Muuri, jonka kylkeen varsinainen rakennus asettuu, luo vaikutelman, että kiinteistö on aina ‎ollut tällä paikalla tai on kuulunut siihen rakentaa.