Maanalainen järvi Pasilassa varastoi kylmää helsinkiläisten käyttöön

Pasila
15. elokuuta 2012

Helsingin Energian kaukojäähdytyksen suosio kasvaa voimakkaasti. Liikehuoneistojen, hotellien ja kauppakeskusten lisäksi myös asuinkiinteistöt viilenevät Helsingissä yhä useammin kaukojäähdytyksellä. Vastatakseen kasvavaan kysyntään Helsingin Energian kaukojäähdytyksessä on otettu käyttöön maanalainen järvi Pasilan alla. Tämä 11,5 miljoonaa litraa vetävä allas toimii kylmäakkuna. Sinne varataan öisin kylmää, joka puretaan päivisin helsinkiläiskiinteistöjen viilentämiseen.

Helsingin kaukojäähdytysjärjestelmä on Euroopan kolmanneksi suurin ja se kasvaa nopeimmassa tahdissa. Helsingin Energia rakentaa parhaillaan jo toista suurta maanalaista järveä ydinkeskustaan. Esplanadin puiston alle sijoittuva jättiläismäinen kylmäakku valmistuu vuonna 2015. Se tulee olemaan jopa yli kaksinkertainen Pasilan altaaseen verrattuna.

- Kaukojäähdytyksen suosio on ylittänyt odotuksemme, vaikka olemmekin osanneet varautua siihen, että tuote lyö itsensä läpi laajasti eri käyttökohteissa, Helsingin Energian lämmitysmarkkinoista vastaava johtaja Marko Riipinen sanoo.

Kaukojäähdytystä on käytetty Helsingissä 2000-luvun alusta lähtien erityisesti toimisto- ja liiketilojen viilentämiseen, mutta nykyään myös yhä useammat kauppakeskukset ja hotellit jäähdytetään kaukojäähdytyksellä. Kaukojäähdytyksen kysyntä kasvaa myös asuinkerrostaloissa, joihin Helsingin Energia tarjoaa uutena palveluna kaukoviilennystä. Uusia kohteita ovat myös erilaiset IT-konesalit, joissa kaukojäähdytyksen avulla hukkalämpö voidaan ottaa talteen ja hyödyntää Helsingin lämmittämisessä.

Lisää aiheesta