Mammutti on Kalasataman ensimmäinen väliaikainen taideteos

Kalasatama
23. elokuuta 2012

Kalasataman rantareitin varrelta, Sompasaaren kaakkoiskärjestä katselee merelle viiden metrin korkuinen mammutti. Kyseessä on Kuvataideakatemian opiskelija Riitta Kopran työ, joka on samalla rakennettavan Kalasataman ensimmäinen väliaikainen taideteos.

Teräksestä, turpeesta ja muista luonnonmateriaaleista, kuten maksaruohoista ja puolukanvarvuista rakennettu teos on kooltaan 10 000 vuotta sitten sukupuuttoon kuolleen aidon mammutin kokoinen. Paikallaan Kalasataman kärjessä se saattaa olla jopa useita vuosia ennen kuin rakentaminen kyseisellä alueella alkaa.

”Väliaikaisuus antaa myös vapauksia, esimerkiksi materiaalien suhteen. Mammutti katoaa jossain vaiheessa, ja sitä ennen todennäköisesti muuttuu jonkin verran”, Riitta Kopra kertoo.

Mammuttia on rakennettu yhdeksän kuukautta teltan suojissa Kalasataman rakennustyömaiden vieressä.

”Suomessa vanhin turvesuo on ajoitettu noin 10 000 vuoden taakse. Tässä tulee siis ajallinen yhteys mammutteihin, jatkuvuuden ja väliaikaisuuden kohtaaminen: Mammutteja oli ainakin 4 miljoonaa vuotta ja ne hävisivät 10 000 vuotta sitten, tavallaan siis aika äskettäin. Ihminen voisi yrittää sijoittaa itseään evoluution aikajanalle ja miettiä, olemmeko sittenkään kaiken keskipiste ja huipentuma”, Riitta Kopra pohtii.

Kalasatamaan Mammutti sopii hyvin, sillä vieressä on Korkeasaaren eläintarha, jonka yhtenä tavoitteena on suojella uhanalaisia eläimiä.

”Mammutti sopii Kalasatamaan myös siksi, että koko alueen rakentaminenhan on jo itsessään mammuttimainen projekti”, sanoo Kalasataman aluerakentamisprojektin johtaja Hannu Asikainen.

Kalasataman asuin- ja työpaikka-alueen rakentaminen kestää pitkälle 2030-luvulle saakka, ja viihtyisyyden lisäämiseksi alueelle tehdään väliaikaista ja pysyvää ympäristötaidetta. Ympäristötaide rahoitetaan rakennuttajilta perittävällä kerrosneliökohtaisella maksulla. Helsingissä on aiemmin etenkin Arabianrannassa lisätty alueen vetovoimaa koordinoidun taiteellisen yhteistyön avulla.

Mammutti-projektissa ovat olleet mukana Kuvataideakatemia ja Helsingin kaupunki.

Mammutin julkistaminen 29.8.2012 klo 18. Tilaisuudessa esiintyy Korkeasaaren teatteri ja eläintarhan johtaja Jukka Salo kertoo mammuteista. Vapaa pääsy. Saapumisohje: Kalasataman metroasemalta kevyen liikenteen reittiä suoraan alueen eteläkärkeen meren rannalle.

Kutsu ja kartta (pdf)

Faktat

• materiaalit: teräs (osittain romuteräs), turve ja jonkin verran muita luonnonmateriaaleja, eläviä kasveja; esim. maksaruohot ja puolukanvarvut
• korkeus noin 5 metriä
• väliaikainen
• rakennettu kokonaan paikan päällä
• nimi: Mammutti
• aloitettu lokakuussa 2011