Arjen aarteet -näyttely valtaa Suvilahden

Kalasatama
05. syyskuuta 2012

Designpääkaupunkivuoden kansainvälinen päänäyttely Arjen aarteet täyttää Suvilahden 6.-16. syyskuuta 2012. Muotoilun minimaailmannäyttelyyn saapuu satojen muotoilijoiden ratkaisuja 23 maasta. Pääsymaksuton näyttely on avoinna maanantaista perjantaihin klo 12-20 ja lauantaista sunnuntaihin klo 10-20.

Arjen aarteet tarjoaa konkreettisia esimerkkejä siitä, millaisia muotoiluratkaisuja eri maissa on samoihin arjen tilanteisiin. Näyttely levittäytyy Suvilahden sisätilojen lisäksi myös ulkona sijaitsevaan konttikylään. Paikalta löytyy myös kahvila, designkauppa ja kaupunkipuutarha.

- Näyttelyssä voi tehdä muotoilun maailmanympärimatkan. On kiinnostavaa nähdä, miten ihmiset kaikkialla etsivät ja löytävät uusia yllättäviä ratkaisuja arjen tilanteisiin. Näyttely on myös tärkeä kohtauspaikka, kun sadat kansainväliset muotoilualan ihmiset tutustuvat toisiinsa ja suomalaiseen muotoiluun, sanoo designpääkaupungin ohjelmajohtaja Kaarina Gould.

Arjen aarteet -näyttely kuuluu kaikkien maailman designpääkaupungeiksi valittujen kaupunkien ohjelmaan ja sitä kutsutaan myös nimellä World Design Capital Signature Event. Helsingissä nähtävän näyttelyn on kuratoinut suomalainen IMU Design ja sen toteutuksesta vastaa Design Forum Finland.

Kattilahalli kokoaa kuusi pääteemaa mielikuvituksesta innovaatioon

Kattilahallissa maat kohtaavat toisensa kuuden eri teeman kautta. Ikoni-osio esittelee yhden tunnetun design-esineen jokaisesta näyttelyyn osallistuvasta maasta. Unkarin valinta kategoriaan on Rubikin kuutio. Näkymätön-osiossa nähdään hyvin toimivia ja tunnettuja tuotteita, joita ei ole totuttu pitämään designina. Suomi esittelee kategoriassa Plastexin muovisen taskumatin. Mielikuvitus-osiossa tutustutaan lastenkulttuuriin erilaisten selailtavien kirjojen, kuvitusten ja tarinoiden avulla.

Innovaatio-osio esittelee muotoilukeksintöjä, jotka tekevät arkielämästä parempaa. Etelä-Afrikasta kategoriaan saapuu Hippo Water Roller -vedenkuljetuslaite. Uudelleentulkinta-osio esittelee tuotteita, joiden suunnittelijat ovat hakeneet inspiraationsa menneen ajan traditionaalisista ideoista, asioista tai esineistä. Kattilahallin keskellä maat kerätään yhden pöydän ääreen kokoontuminen-osiossa. Jokainen näyttelyyn osallistuva maa tuo pitkän pöydän ääreen tuolin ja ateriakattauksen.

Konttikylässä ulkoleikkejä, mailapelejä ja puutarhanhoitoa

Maat esittäytyvät Suvilahden pihalle levittäytyvässä konttikylässä omilla osastoillaan. Kävijöillä on tilaisuus päästä ottamaan kosketus esimerkiksi pohjoisamerikkalaiseen lasten leikkipaikkaan, kokeilla irlantilaista hurlingia tai tutustua brittiläiseen kaupunkipuutarhaan. Suomen näyttely esittelee muotoiluratkaisuja pohjoisen äärimmäisiin olosuhteisiin.

Yhdentoista aukiolopäivän aikana maat järjestävät kävijöille erilaista ohjelmaa luennoista juhliin. Maailman ensimmäisen designpääkaupungin Torinon luennoilla voi tutustua vuoden 2008 ohjelmaan ja tavoitteisiin, ja kuulla miten projektit ovat jatkuneet designpääkaupunkivuoden jälkeen. Virolaiset puolestaan tuovat Suvilahteen kaksi muotinäytöstä, työpajoja ja kaikille avoimen iltajuhlan.

Kulkuyhteydet ja aukiolo

Suvilahteen on helppo löytää. Aivan Kalasataman metroaseman läheisyydessä sijaitsevalle näyttelyalueelle pääsee Helsingin keskustasta metron lisäksi vaivattomasti myös polkupyörällä, henkilöautolla ja linja-autolla.
Arjen aarteet 6.-16.9.2012
Suvilahti, Helsinki (Sörnäisten rantatie 22 tai Kaasukellontie 1)
Avoinna maanantaista perjantaihin klo 12-20 ja lauantaista sunnuntaihin klo 10-20
Vapaa pääsy