Suunnittelukilpailulla eloisuutta Kalasataman keskuksen ulkotiloihin

Kalasatama
19. elokuuta 2013

Suunnittelukilpailulla eloisuutta Kalasataman keskuksen ulkotiloihin.

Helsingin kaupunki ja SRV järjestivät suunnittelukilpailun Kalasataman keskuksen ympäristön maantason julkisista ulkotiloista. Kalasataman keskuksen viereisestä Englantilaisaukion ja Kalasatamanpuiston muodostamasta keskeisestä kaupunkitilasta on tarkoitus tehdä yhtenäinen ja vetovoimainen alue, jossa eloisa kaupunkielämä on mahdollista kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina.

Palkintolautakunta valitsi ensimmäiselle sijalle ehdotuksen Flow. ”Ehdotus luo kaupunkikuvallisesti korkealaatuisen ja yhteneväisen kokonaisuuden, ja ratkaisut sopivat hyvin alueeseen ja sen mittakaavaan”, palkintolautakuntaan kuuluva SRV:n suunnittelujohtaja Reijo Harmaajärvi kuvailee. ”Vihreiden kumpujen ja tukimuurien sarja sekä aluetta yhdistävä valaistujen porttimaisten kehien sarja ovat ehdotuksen vahva selkäranka.”

Voittajaehdotus vastasi kilpailun tavoitteeseen löytää vahva ja toteutuskelpoinen kokonaisidea, jonka pohjalta julkisista ulkotiloista kuten myös alueen siltojen ja kansien alapuolisista alueista voidaan rakentaa houkuttelevia ja viihtyisiä ympäristöjä. Kutsukilpailuna järjestettyyn Kalasataman siltojen alla -suunnittelukilpailuun osallistui neljä monialaista suunnitteluryhmää: Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä, Masu Planning, WSP Finland sekä Loci Maisema-arkkitehdit, joka paljastui voittajaehdotuksen suunnittelijaksi. Voittaneen suunnitteluryhmän muut jäsenet olivat LDC Lightning Design Collective, Suunnittelutoimisto BOTH, Huttunen-Lipasti-Pakkanen Oy sekä Finnmap Infra Oy.

Kunniamaininnan sai omintakeista tunnelmaa ja runsaasti ideoita sisältävä Masu Planningin ehdotus Reflections. Alueen laajuus ja lukuisat siltojen ja kansien alapuoliset ulkotilat tekivät toimivan kokonaisuuden suunnittelusta haastavaa, mutta kaikki kilpailuehdotukset edustivat raadin mielestä korkeatasoista ympäristönsuunnittelua, ja ehdotuksissa oli runsaasti hienoja yksityiskohtia, paikkaan eläytymistä ja toiminnallisia oivalluksia.

Kaikki kilpailutyöt ovat esillä 20.8–14.9.2013 info- ja näyttelytila Laiturilla (Narinkka 2), avoinna ti–pe 10–18 ja la 10–14.

Lisätietoja
Jouni Heinänen, maisema-arkkitehti, kaupunkisuunnitteluvirasto, 310 37257
Reijo Harmaajärvi, suunnittelujohtaja, SRV, 040 565 2431

Kilpailutöiden kuvat
http://aineistopankki.hel.fi/?cart=3396-hbgkkfdlml&l=FI