Jakomäen uudistetun alikulun avajaiset pidetään lauantaina 7.9.2013 klo 11.00

Alppikylä
30. elokuuta 2013
Pekka Paikkari: Täältä tullaan elämä. Kuva Nanna Iipponen.

Savi ja puu kaupungissa -hankkeella on ilo yhdessä Helsingin kaupungin lähiöprojektin kanssa kutsua sinut juhlimaan Jakomäen ja Alppikylän välisen uudistetun alikulkutunnelin (Mikontie, Jakomäki) Brodan avajaisia lauantaina 7.9.2013 kello 11–14. Samalla julkaistaan hankkeesta kertova sarjakuvakirja BRODA – Jakomäestä kuuhun ja muita tarinoita, jossa on mukana kahdeksan jakomäkeläisen nuoren tekemät alikulkutunneliin liittyvät sarjakuvat. Kirja jaetaan tapahtumassa ilmaiseksi 200 ensimmäiselle. Juhlapuhujana avajaisissa on apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen 

Lähes kolmen vuoden mittainen Savi ja puu kaupungissa -taidehanke on nyt valmis. Jakomäessä Lahdentien alittavan alikulkutunnelin seiniin on noussut kahden tunnetun taiteilijan Karin Widnäsin ja Pekka Paikkarin teokset Rock Art sekä Täältä tullaan elämä. Suurikokoisten, korkeudeltaan 2,8-metristen ja leveydeltään lähes 14-metristen, keraamisten taideteosten pintaan on tallennettu kahta eri tekniikkaa käyttäen tuokio jakomäkeläisten lasten ja nuorten todellisuutta keväältä 2012: kaikki taideteoksissa käytetyt kuvitukset ovat heidän käsialaansa. Karin Widnäsin Rock Art -teoksessa keramiikkalaatan pintaan on taiteilija käsin tallentanut nuorten kauneuden sanoja. Pekka Paikkarin teokseen Täältä tullaan elämä taas on siirtokuvatekniikalla muodostettu sarjakuvamainen kollaasi lasten ja nuorten tekemistä lähes 500 piirustuksesta. Paikallisten lasten ja nuorten sekä Jakomäen peruskoulun ja nuorisotoimen merkitystä hankkeen onnistumiselle ei voi korostaa liikaa. 

Hankkeen tavoitteena oli kaunistaa ja parantaa koko alikulkutunnelin aluetta, ei pelkästään tuoda taidetta sen seinille. Uudessa ulkoasussaan alikulkutunneli lähialueineen on hyvin valaistu, siisti ja turvallisen oloinen osa jakomäkeäisten jokapäiväistä elämää. Toteutustapa, paikallisten asukkaiden aktivoiminen mukaan asuinympäristönsä kehittämiseen, on luonut taideteoksista yhteisöllisen hankkeen Jakomäessä. 

Avajaisissa julkaistava hankkeesta kertova sarjakuvakirja on toteutettu yhteistyössä Sarjakuvakeskuksen ja Jakomäen peruskoulun oppilasryhmän kanssa. Oppilaiden sarjakuvien lisäksi kirjassa ovat mukana kuvanveistäjä Emma Helle sekä sarjakuvaopettaja Antti Hintsa, joka myös veti sarjakuvatyöpajan oppilaille. 

Avajaisissa on ohjelmaa koko perheelle: koululaisten Tempo-jousiorkesteri, Sarjakuvakeskuksen vetämä katutaidetyöpaja ja lelävää musiikkia, mm. Frederik Bado & co, Bentality ja Jakomäen yläkoulun musaluokkalaiset. 

Tilaisuuden juontaa Ina Mikkola. Katutaidetyöpaja on käynnissä koko avajaisten ajan. 

Tervetuloa!

 

Avajaistapahtuman järjestää Savi ja puu kaupungissa -hanke yhteistyössä Lähiöprojektin kanssa. Rahoittajina tapahtumalla toimivat Helsingin kaupungin kulttuurikeskus ja Atitudi Ky. 

Lisätietoja:  

Taiteilija, hankekoordinaattori Pekka Paikkari, Savi ja puu kaupungissa, puh. 0400 766716. 
Tiedottaja Nanna Iipponen, Savi ja puu kaupungissa, puh.040 5748587.
Tiedottaja Tiina Nuto, Helsingin kaupungin lähiöprojekti, puh. 040 3349093 

www.facebook.com/savijapuukaupungissa