Uutta Helsinkiä -näyttely kertoo Helsingin suuresta muutoksesta

Uutta Helsinkiä
02. syyskuuta 2013

Helsinki uudistuu nyt näkyvämmin kuin vuosikymmeniin. Kokonaisia uusia kaupunginosia on rakenteilla ja vanhojenkin kaupunginosien alueella tapahtuu merkittäviä muutoksia.

Helsinki on kotikaupunki jo yli 600 000 asukkaalle. Väestö kasvaa vauhdikkaasti ja asuntoja tarvitaan lisää. Kaupunkilaisille tärkeitä ovat hyvät yhteydet, lähipalvelut ja paikat, jossa voi kohdata. Helsingissä suunnittelun ja rakentamisen lähtökohtana on tiivis, joukkoliikenteeseen tukeutuva kaupunkirakenne. Täydennysrakentaminen ja erityisesti raideliikenteen asemien ympäristön tiivistäminen tukevat kestävän kehityksen tavoitteita.

Pitkään Helsingin rakentamisen painopiste oli esikaupunkialueilla, mutta nyt on alkanut uusien kaupunginosien rakentaminen aivan kaupungin ytimeen. Laajuudeltaan merkittävimmät uudet alueet ovat Jätkäsaari, Kalasatama ja Kruunuvuorenranta. Ne ovat kaikki entisiä satama-alueita. Jätkäsaaressa ja Kalasatamassa asuvat jo ensimmäiset tuhat asukasta molemmissa. Kruunuvuorenrannassa asuntorakentaminen alkaa 2014 ja nyt rakennetaan Koirasaarentietä.

Suurten kantakaupunkialueiden lisäksi rakennetaan myös pienempiä alueita kauemmaksi keskustasta. Koillis-Helsinkiin rakennetaan värikästä Alppikylää, josta on tulossa Suomen suurin townhouse-tyyppisen rakentamisen keskittymä. Muita merkittäviä kohteita ovat vaikkapa voimakkaasti uudistuva Myllypuro sekä jylhiin maisemiin nouseva Viikinmäki.

Uusille alueille rakennetaan vuokra- ja omistusasuntoja, mutta myös hitas-, osaomistus- ja asumisoikeusastuntoja. Myös opiskelija- ja nuorisoasuntoja on tulossa. Asuntotuotannon tavoitteet määritellään valtuustokausittain asumisen ja maankäytön ohjelmassa. Kaupunginvaltuusto on asettanut tavoitteeksi 5 500 uuden asunnon rakentamisen vuosittain.  Vuosittaisesta asuntotuotannosta 20 % toteutuu valtion tukemina vuokra-asuntoina, 40 % Hitas-, osaomistus-, asumisoikeus-, nuoriso- ja opiskelija-asuntoina sekä 40 % sääntelemättöminä vuokra- ja omistusasuntoina.

Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston näyttelytila Laiturilla avataan yleisölle tiistaina 3. syyskuuta näyttely nimeltä Uutta Helsinkiä. Näyttely esittelee joukon Helsingin uusia kaupunginosia ja asuntorakentamista niillä. Suurin osa näyttelyn alueista on jo rakenteilla ja alueilla asutaan jo. Mukana on myös muutama alue, joiden rakentaminen käynnistyy lähivuosina.

Näyttelyn toteuttamisessa ovat omalla panoksellaan olleet mukana myös uusien kaupunginosien asukkaat. Asukkaat ovat kuvanneet uusia kotikulmiaan ja heidän lähettämiään kuvia on esillä näyttelyssä digitaalisessa muodossa suurilla seinänäytöillä.

Tervetuloa tutustumaan uuteen Helsinkiin!

 

Lisätiedot näyttelystä: näyttelykoordinaattori Anu Hämäläinen, puh. 09 310 37440.

Helsingin maankäytön ja asumisen ohjelma – Kotikaupunkina Helsinki http://www.uuttahelsinkia.fi/sites/default/files/osion_artikkelisivun_osa/liitetiedostot/kotikaupunkina_helsinki_ohjelma_2012.pdf

Uutta Helsinkiä  -näyttely Laiturilla 3.9.–11.12.2013 Laituri, Narinkka 2 (vanha linja-autosema Kampissa). Avoinna ma–pe klo 10–19, la klo 12–16

http://laituri.hel.fi