Öljysäiliö 468 palkittiin kunniamaininnalla Vuoden valaistuskohde 2013 -kilpailussa

Kruunuvuorenranta
18. syyskuuta 2013

Kruunuvuorenrannassa sijaitseva Öljysäiliö 468 palkittiin kunniamaininnalla Vuoden valaistuskohde 2013 -kilpailussa. Helsingin Messukeskuksessa Habitare-messujen yhteydessä 18.9.2013 järjestettävässä ValoLight-tapahtumassa julkistettiin ja palkittiin Vuoden valaistuskohde 2013 -kilpailun voittajat . Kilpailun sisävalaistussarjan voiton vei kalliopysäköintiluola P-Hämppi Tampereelta, ja ulkovalaistussarjan voitti Stockmannin Helsingin tavaratalon julkisivuvalaistus.

Öljysäiliö 468:n valaistussuunnittelun on tehnyt Lighting Design Collective (Tapio Rosenius, Oscar Martin, Rodolfo Lorenzo, Victor Sofia, Gorka Cortazar, Reinaldo Alcala, Rodrico Arcaya). Teoksen tilaaja on Helsingin kaupunki. 

Tuomariston lausunnon mukaan Helsingin kaupungin tavoitteena on ollut luoda laajalle näkyvä ja merkittävä valotaideteos, ja tämän tehtävän Kruunuvuorenrantaan toteutettu Säiliö 468 täyttää erittäin hyvin. Vanhasta öljysäiliöstä on saatu aikaan valotaideteos, joka on sekä näyttävä että hyvin sopusoinnussa ympäristön kanssa. Luonnonvalon muuttuessa teos näyttää aina erilaiselta. Sisäpuolelta tarkasteltuna punaisista seinistä heijastuva valo luo vaikuttavan kontrastin valaisemattomista aukoista näkyvän muuttuvan taivaankannen valon kanssa. Nykyaikaisella tekniikalla ja älykkäällä ohjauksella toteutetut alati vaihtuvat, ympäröivästä luonnosta aiheensa saavat valokuviot tempaavat katsojan mukaansa ja teosta jää helposti ihailemaan pitkäksikin ajaksi sekä lähietäisyydeltä että kaupungin keskustan puoleiselta rannalta.

Kilpailu kannustaa laadukkaisiin valaistusratkaisuihin

Kilpailun tarkoituksena on kannustaa kotimaisia valaistussuunnittelijoita ja rakennuttajia antamalla tunnustusta ansiokkaille ja korkeatasoisille valaistusratkaisuille. Kilpailun järjestävät Suomen Valoteknillinen Seura ry, Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry, Sisustusarkkitehdit SIO ry, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähkösuunnittelijat NSS ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry.

Pääarviointiperusteina kilpailussa olivat:

- Valaistus on kohteen käyttötarkoitusta ja arkkitehtonista kokonaisratkaisua tukeva.
- Valaistus täyttää nykyaikaiset valaistustekniset vaatimukset muun muassa valaistustason, häikäisynrajoituksen, valon värin ja näkömukavuuden suhteen.
- Toteutuksessa on käytetty luovasti nykyaikaisia teknisiä ratkaisuja.
- Ratkaisuissa on otettu huomioon taloudelliset ja ekologiset tekijät.
- Valaistus on ympäristön viihtyisyyttä lisäävä tekijä.
- Toteutus on sopusoinnussa ympäröivän miljöön kanssa.

Vuoden valaistuskohde -kilpailu järjestettiin nyt neljännentoista kerran.