Kotikaupunkipolku yhdistää Alppikylän ja Jakomäen

Alppikylä
11. helmikuuta 2014

Uusi kotikaupunkipolku yhdistää kaupunginosat, avaa historian verhot ja esittelee uusia rakennuskohteita. 

Jakomäestä Alppikylään kulkevan kotikaupunkipolun karttaan on merkitty alueen tärkeimmät ja kiinnostavimmat kohteet, jotka vievät kulkijan läpi 31 nähtävyyden. Matkan varrelle mahtuu niin historiallisia tapahtumapaikkoja kuin henkilöitäkin, vanhoja rintamamiestaloja, luonto- ja kulttuurinähtävyyksiä sekä näköala, joka ulottuu Johanneksenkirkolta Myyrmäen vesitornille. 

Polku-sana voi olla hieman harhaanjohtava: kulkija saattaa odottaa kapeaa polkua, joka kuljettaa läpi merkityt kohteet. Todellisuudessa kävelyreitti kulkee milloin asfalttia, milloin hiekkatietä pitkin. Nähtävyydet sen sijaan ovat hyvinkin konkreettisia ja sitäkin kiehtovampia. 

Reitti alkaa Jakomäen liikekeskuksen ja ostarin kulmilta, jatkuu kohti kirjastoa ja kirkkoa, Yoldiameren rantakivikon kautta Jakomäenkallioille. Sieltä kuljetaan kohti Lahdenväylää ja Alppikylää. Matkan varrella nähdään historiallisia kohteita, kuten Helsingin maalinnoituksen neljäs tukikohta. 

Omaan kotikylään mahtuu paljon historiaa 

Kotikaupunkipolun isä Pauli Saloranta tietää, missä Itämeren edeltäjä Yoldiameri huuhteli rantakallioita ja mistä Jakomäen rakentaminen aloitettiin. Hän esittelee innostuneesti kotikaupunkipolun ideaa: 

”Polku on ikään kuin virtuaalinen kuvateksti, joka näyttää kulkijalleen joka kerta jotain uutta. Polku luo lisäarvoa alueelle ja sen asukkaille: avaa historian portit ja yhdistää ne nykyaikaan”, Saloranta kuvailee. 

”Kotikaupunkipolkuun merkitty reitti on aina kävelykelpoinen, se yhdistää vanhaa ja uutta sekä havainnollistaa alueella tapahtuvat muutokset”, hän jatkaa. 

Hän painottaa, että polkua ja reittiä muutetaan aina sen mukaan kun rakentaminen etenee.

”Ei kannata yrittää haalia itselleen kaikkia karkkeja kerralla niin sanotusti, vaan kävelyreittiin kannattaa tutustua useamman kerran, vaikka parin kuukauden välein, niin alueella tapahtuneet muutokset hahmottuvat selkeämmin ja jäävät paremmin mieleen”, hän vinkkaa. 

Vanhimmasta talosta värikkäisiin townhouse-maisemiin 

Kävelyreitin varrella voi ihastella myös alueen vanhimpia taloja. Juha-Pekka Huoponen asuu Alppikylän vanhimmassa rakennuksessa, joka on rakennettu 1900-luvun toisella vuosikymmenellä ja museoviraston suojelema. Omakotitaloalueelta reitti kuljettaa kohti uusia ja värikkäitä townhouse-rakennuksia. Kontrasti on huikea. 

 Hanna Päivärinta.

Nähtävyyksien käsite onkin hyvin laaja kotikaupunkipoluilla. Polun tekemiselle on toki olemassa tietyt ja tarkat kriteerit, mutta ne täyttyvät Salorannan mukaan Suomen jokaisessa kaupungissa ja jopa kaupunginosassa. 

Vaikka kaikissa Suomen kotikaupungeissa on tarpeeksi nähtävyyksiä tällaisen polun tekemiseen, muitakin motiiveja löytyy. 

”Kävelyreitti on tehty käyttäjiään varten, paikallistuntemusta lisäämään. Samalla saa raikasta ilmaa, hyötyliikuntaa ja voi tutustua omaan asuinalueeseensa ihan toisella, syvemmällä tasolla. Yleisohjeena voisin sanoa kaupungissa seikkailemiseen, että hedelmällisintä on kulkea aina kortteleiden läpi, silloin mistä tahansa reiteistä saa eniten irti”, Saloranta kertoo.

”Harva varmaan tietää tuossakaan kohdassa olleen Helsingin maalinnoituksen tukikohta IV, jonka tarkoitus oli puolustaa Viaporin laivastotukikohtaa saksalaisia vastaan ensimmäisessä maailmansodassa”, hän kertoo ja osoittaa kartan kohtaa numero kymmenen. 

”On mielestäni erittäin tärkeää, että tällainen paikallistuntemus ja -tieto siirtyy myös sukupolvilta toisille”, hän pohtii lopuksi. 

Teksti ja kuvat: Hanna Päivärinta
 

Printtaa itsellesi Kotikaupunkipolun nähtavyydet (pdf 4,4 Mt) ja kartta (pdf 482 kt) ja lähde tutkimusretkelle. 

Jakomäen–Alppikylän kotikaupunkipolkuvihkosta on jaossa Jakomäen kirjastossa, lähiötuvassa ja kirkolla.

Lisätietoa kotikaupunkipoluista: www.kotikaupunkipolut.fi

 Hanna Päivärinta