Kaisaniemen metroasemalle ehdotetaan uutta nimeä: Helsingin yliopisto – Helsingfors universitet

Keskusta
17. huhtikuuta 2014

Helsingin kaupunginhallitus saa tiistaina käsiteltäväkseen päätösehdotuksen, jonka mukaan Kaisaniemen metroaseman nimi muutetaan muotoon Helsingin yliopisto – Helsingfors universitet.

Kaisaniemen metroaseman läheisyydessä on runsaasti yliopiston keskeisiä tiloja, muun muassa päärakennus, hallintorakennus, Porthania sekä uusi Kaisa-kirjasto. Senaatintorin tuntumaan ja Kruununhaan kaupunginosaan sijoittuva keskustakampus on Helsingin yliopiston hallinnollinen ydin ja suurin tiedekuntien keskittymä.

”Metroaseman nimeäminen yliopiston mukaan on ollut ajatuksena vireillä jo kauan, ja nyt totesimme, että ajankohta olisi otollinen. Yliopisto viettää vuonna 2015 perustamisensa 375-vuotisjuhlaa, ja ehdimme toteuttaa uuden nimen vaatimat muutokset asemalle ja opasteisiin ennen vuodenvaihdetta”, sanoo apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri.

Kaupunginhallituksen käsittelyyn tulevan ehdotuksen mukaan nimenmuutokselle on painavat perustelut, koska yliopisto on metroaseman lähialueen tärkeä toimija ja yliopistolla on pitkät historialliset juuret alueella. Päätösvalta asiassa on kaupunginhallituksella.

Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola pitää metroaseman nimeämistä uudelleen hienona esimerkkinä yliopiston ja kaupungin välisestä yhteistyöstä.

”Merkittävimmillä pääkaupunkien huippuyliopistoilla maailmalla on omat metroasemat. Metroaseman nimeäminen Helsingin yliopistoksi kuvaa yliopiston ja kaupungin merkitystä toisilleen”, rehtori Kola sanoo.

Kola muistuttaa, että yliopiston keskustakampuksella opiskelee ja työskentelee yli 20 000 yliopistolaista, joista monille metro on tärkeä liikenneväline. Lisäksi metro palvelee Kaisa-kirjaston 7 000 päivittäistä kävijää.

"Metro joukkoliikennevälineenä edistää kestävää kehitystä, jota myös yliopisto haluaa toiminnallaan tukea", Kola sanoo.

 

Kaupunginhallituksen esityslista julkaistaan kaupungin päätöksentekosivuilla, linkki Päätöksenteko.