Pitäjänmäellä kokeillaan yritysten autopaikkapörssiä

Uutta Helsinkiä
07. toukokuuta 2014

Pitäjänmäen yritysalueella on aloittanut toukokuun alussa toimintansa Autopaikkapörssi-palvelu. Alueen yritykset voivat pörssissä tarjota vuokralle vapaita autopaikkojaan ja etsiä muiden  vuokralle tarjoamia paikkoja. Palvelu toimii verkossa osoitteessa www.autopaikkaporssi.fi.

Helsingin kaupungin perustamaa palvelua pilotoidaan Pitäjänmäen yritysalueella tämän vuoden loppuun asti. Jos palvelu osoittautuu tarpeelliseksi, sitä voidaan laajentaa muihin kaupunginosiin.  Tarkoitus on ottaa jatkossa palvelun piiriin myös asunto-osakeyhtiöt ja asukkaat.

– Autopaikkapörssissä käyttämättömien paikkojen omistajat ja autopaikkojen tarvitsijat kohtaavat. Palvelun tavoitteena on tehostaa autopaikkojen käyttöä, jolloin uusien paikkojen tarve tiivistyvässä  kaupungissa vähenee, sanoo liikenneinsinööri Juha Hietanen Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Pysäköintipörssiin voi tarjota autopaikkoja vuokralle myös vain tietyksi kellonajaksi tai päiviksi. Esimerkiksi vain päiväsaikaan autopaikkojaan tarvitseva yritys voi tarjota paikkansa vuokralle  iltaisin ja viikonloppuisin.

Pilottivaiheessa Autopaikkapörssi ei peri mitään osuutta pysäköintimaksuista. Jatkossa tavoitteena on kuitenkin saada toiminta kannattamaan ilman kaupungin rahoitusta.

Pysäköintipörssi on yksi toimenpiteistä, jotka sisältyvät Helsingin uuteen pysäköintipolitiikkaan. Pysäköintipolitiikan keskeisenä tavoitteena on parantaa kaupunkilaisten elämänlaatua ja  elinkeinoelämän kilpailukykyä. Pysäköintipolitiikka sisältää 12 kärkitoimenpidettä, joista yksi on pysäköintiin liittyvien mobiili- ja internetpalvelujen kehittäminen. Kaupunginhallitus hyväksyi pysäköintipolitiikan linjaukset helmikuussa 2014.

Pitäjänmäen Autopaikkapörssi on tiettävästi ensimmäinen laatuaan Suomessa, ja sen ovat toteuttaneet Helsingin kaupunki ja Aalto-yliopiston tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT.

Autopaikkapörssin käyttöönotosta järjestetään tilaisuus Pitäjänmäen yrityksille keskiviikkona 7.5.2014 klo 17 Pitäjämäellä osoitteessa Valimotie 21.

Helsingin pysäköintipolitiikka -raportti (pdf)