Viikinmäen–Pihlajiston kotikaupunkipolku avataan lauantaina 24.1.

Viikki
21. tammikuuta 2015
Näkymä kukkulaisesta Viikinmäestä. Kuva: Liisa Takala

Viikinmäen–Pihlajiston alueen kotikaupunkipolku avataan lauantaina 24. tammikuuta 2015. Tällöin reitti kohteineen julkaistaan myös verkkoversiona.

Uusi kotikaupunkipolku yhdistää kaksi naapurikaupunginosaa reitillä, jonka varrelta löytyy 26 kohdetta. Reitin pituus on kaikkiaan 5 kilometriä ja se sisältää useita lyhyempiä lenkkejä.

Polku vahvistaa kaupunginosan identiteettiä

Kotikaupunkipolku on kartalle koottu kävelyreitti, joka esittelee paikallista historiaa ja nykyisyyttä, luontoa, kulttuuria, julkista taidetta, arkkitehtuuria sekä merkittäviä henkilöhahmoja. Kotikaupunkipolku edistää alueelle muuttavien kotiutumista ja vahvistaa paikallista identiteettiä.

Viikinmäen–Pihlajiston kotikaupunkipolun kohdekuvauksineen on toimittanut Pauli Saloranta. Se löytyy 24.1. alkaen osoitteesta www.kaupunginosat.net/pihlajisto/kotikaupunkipolku.

1970-luvun mallikoulu, jokivarren luontoa ja uusi kukkulakaupunki

Kotikaupunkipolun reitti vie esimerkiksi Uudenmaan pisimmän joen, Vantaanjoen, runsaslajiseen jokivarteen, jonka maisemia ihailtiin 1800-luvulla höyrysluupin kyydistä.

Reitille osuvat myös Lahdenväylän varren yritysalue ja Pihlajiston vuonna 1978 valmistunut koulu, joka oli yksi Helsingin ensimmäisiä peruskoulujärjestelmään suunniteltuja koulurakennuksia ja aikansa mallikoulu, johon monet ulkomaiset arkkitehtiryhmät kävivät tutustumassa.

Kohteisiin kuuluu niin ikään Pihlajiston vanhin taloyhtiö, As Oy Satopihlaja, joka on tunnettu Yleisradion syksyllä 2014 esittämästä tosi-tv-sarjasta Putkiremontti.

Kotikaupunkipolku johdattelee myös Viikinmäen kukkulakaupunginosan aloituskortteleihin, joista uuden alueen rakentaminen alkoi vuonna 2000. Polku vie myös Viikinjyrkänsillalle, joka sai Vuoden silta -palkinnon 2010 sekä vastavalmistuneelle Viikinmäen korttelitalolle.

Valentin Kononen toimii kotikaupunkipolun suojelijana

Kotikaupunkipolun avajaiskävely pidetään lauantaina 24. tammikuuta. Avajaiset ja lähtö opastetulle kävelylle tapahtuvat Pihlajiston ostoskeskuksen edessä kello 13 (Salpausseläntie 11). Kävelylle kannattaa varustautua sään mukaan ja ulkoilukengillä. Polun avaavat Pihlajisto–Viikinmäki Asukasyhdistys PNV ry:n puheenjohtaja Marjatta Tahvanainen ja Viikin aluerakentamisprojektin projektinjohtaja Kimmo Kuisma Helsingin kaupunginkansliasta.

Avajaiskävelyä kirittää kotikaupunkipolun suojelija, kävelyn maailmanmestari Valentin Kononen, joka asui ja harjoitteli Pihlajistossa, jossa hän myös voitti ensimmäisen kilpailunsa vuonna 1975.

Kierroksen vetää ja sen kohteita esittelee kotikaupunkipolun toimittaja, kaupunkiopas Pauli Saloranta. Avajaiskävely kestää noin 3 tuntia ja sen puolivälissä pidetään tauko Viikinmäen korttelitalolla. Polkua voi myös kiertää omatoimisesti kaupunginosat.net-sivustolla julkaistavan kartan kanssa.

Kotikaupunkipolun kokoamista ovat tukeneet Helsingin kaupunginkanslia, Helsingin kaupungin lähiöprojekti ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut ​​​-kuntayhtymä (HSY) ja se on toteutettu yhteistyössä Pihlajisto-Viikinmäki Asukasyhdistys PNV ry:n kanssa.