Jätkäsaari sai uuden infokeskuksen ja kirjaston Huutokonttoriin

Jätkäsaari
02. marraskuuta 2015

Uuden kaupunginosan asukkaiden palvelut Jätkäsaaren Huutokonttorissa ovat nyt entistäkin monipuolisemmat. Syyskuun lopussa perinteikkäässä satamalaitoksen entisessä toimipisteessä aloitti kaupungin uusi kirjasto, ja Huutokonttorissa jo ennestään toimineen infokeskuksen aukioloajat ja tarjonta laajenivat.

Huutokonttorin uusista palveluista vastaavat erikoiskirjastovirkailijat Riikka Penttilä ja Lassi Kokkonen ovat innoissaan.

”Toivon, että Huutokonttori nyt otetaan jätkäsaarelaisten todella aktiiviseen käyttöön. Tämähän on ensisijaisesti heille suunnattu tila, mutta toki on paikallaan, että toimitaan meidän kanssamme sopien. Tunnelmassa täällä on nyt jonkinlaista kyläkirjastomaisuutta, on paikallisia toimijoita, taidenäyttelyjä, tapahtumia – ja asiakkaat voivat myös vaikuttaa kokoelmien ja ohjelman sisältöön”, Lassi Kokkonen sanoo.

Kollega Riikka Penttilä komppaa: ”Minäkin toivon, että ihmiset tulevat Huutokonttoriin viihtymään, jopa pidemmäksikin aikaa, vaikkapa lukemaan lehtiä sen aikaa, kun lapset pelaavat, eli että tämä olisi oikein mukava paikka jokaisen tulla.”

Kirjaston kokoelma painottuu lasten aineistoon, ja se on peräisin entisestä Ruoholahden lastenkirjastosta, jonka toiminta nyt on siirtynyt naapuriin Jätkäsaareen. Aineistoa on kuitenkin samalla jonkin verran laajennettu myös aikuisten puolelle.

”Aikuisten aineiston osalta ei toki voida puhua kattavasta tarjonnasta, mutta nykyäänhän käytetään muutenkin sanaa ’valikoima’ eri yhteyksissä, ja se ehkä parhaiten kuvaa meidän kokoelmaamme”, Kokkonen selventää.

”Tämä nykyinen kokoelma on pääpuitteiltaan ajateltu noin viiden vuoden aikamääreelle, joskin valikoima toki voi jonkin verran kasvaa sinäkin aikana, käytön mukaan. Tilathan täällä eivät tule sinänsä kasvamaan, mutta kokoelmat voivat tosiaankin niin tehdä”, täydentää Penttilä.

Asiakkaiden ehdoilla

Mitä uusiin aineistokategorioihin tulee, niin Kokkosen mukaan kaikki on periaatteessa mahdollista.

”Tässä halutaan mahdollisimman paljon kuunnella asiakkaita.”

Lehtiä lukemaan tulevat voivat saada käteensä Helsingin Sanomat jopa paperisena, sillä sitä tulee yksi kappale, mutta iltapäivä- ja viikkolehdet ovat sen sijaan luettavissa vain sähköisinä tabletilta.

Asiakkaiden käytössä on tietokoneiden lisäksi monitoimilaite, jolla voi kopioida, tulostaa ja skannata. Osaa tablettitietokoneista voi käyttää myös pelaamiseen, ja käytettävissä on lisäksi ”vanhan ajan” lautapelejä.

Huutokonttorin auditoriossa tullaan järjestämään satutunteja ja muun muassa asiakkaiden toivomia kirjailijatapaamisia sekä asukasiltoja ja asiantuntijavierailuja.

Syksyn ohjelma löytyy painettuna esitteenä ja netistä, lisäksi asiakkaat voivat itse ehdottaa ja jopa järjestää toimintaa – yhteisymmärryksessä Huutokonttorin henkilökunnan kanssa.

Ennen kaikkea tieto Jätkäsaaren rakentamisesta on nyt paremmin saavutettavissa, sillä Huutokonttorin aukioloajat laajenevat kirjastotoimintojen myötä.

”Meidän lisäksemme täällä päivystää aika ajoin myös kaavoituksen ja rakentamisen asiantuntijoita, joilla on uusinta, ajantasaista tietoa alueen rakentumisesta. Ja jos meillekin tulee liian kiperä kysymys, me haemme siihen kyllä vastauksen asianmukaisilta tahoilta”, Riikka Penttilä ja Lassi Kokkonen vakuuttavat.

Heidän mukaansa Huutokonttorin uusi yhdistetty toimintakonsepti on myös lupaava esimerkki kaupungin eri virastojen välisestä alati kasvavasta yhteistyöstä. Seuraava todella suuren luokan projekti, jossa tuota yhteistyötä tullaan rakentamaan, on Helsingin tuleva keskustakirjasto.

Avajaiset karnevaalitunnelmissa

Jätkäsaaren uuden infokeskuksen ja kirjaston avajaiset vietettiin 19. syyskuuta varsinaisissa karnevaalitunnelmissa. Iloista juhlamieltä viritteli heti alkuun Tusan Brass -soittokunta, joka johdatteli riehakkaan juhlakulkueen Ruoholahden metroasemalta kohti Jätkäsaarta.

Perillä Huutokonttorilla oli monenmoista ohjelmaa: muun muassa Meiss-bändi esitti itämaisvivahteista soulpoprokkia, lasten suosikki, klovnityttö Lilli Pii hauskuutti pienten lisäksi myös varttuneempia, ja pääsivätpä lapset vielä syventämään musiikki-innostustaan Jamkids-soittotyöpajassa.

Juhlapuheen piti – kuten asiaan kuului – uuden infokeskuksen ja kirjaston päähenkilöiden eli asiakkaiden puolesta Jätkäsaaren asukkaiden edustaja Meri Virta.

 Antti Pulkkinen

Kaupungilla ja asukkailla sama ajatus toisistaan tietämättä

”Olen kuullut jännittäviä tarinoita Huutokonttorista ja siitä, minkälaista täällä oli ennen vanhaan, kun Jätkäsaaressa vielä toimi tavarasatama. Aamuisin tultiin aikaisin satamaan, ja töitä jaeltiin. Täältä Huutokonttorista niitä todellakin huudettiin. Siten on todella mahtavaa, että tällä rakennuksella on oma elävä historiansa ja tarinansa, joka nyt jatkuu infokeskuksena ja kirjastona”, Meri Virta sanoi.

Hän jatkoi hauskalla episodilla:

”Lähes tasan vuosi sitten seisoimme taloyhtiömme sisäpihalla ja pidimme yksivuotissynttäreitä. Me ’mammat’ siinä keskenämme juttelimme, ja alakerran naapuri heitti ajatuksen, että ajatelkaapa, jos Huutokonttoriin saataisiinkin kirjasto! Ja voisi siellä olla näyttelytilakin. Ja tosi coolia, jos se olisi vieläpä design- ja arkkitehtuuripainotteinen kirjasto!”

”Uskoimme, että kaupungilla olisi kiinnostusta kuulla, mitä uuden alueen asukkaat ajattelevat ja toivovat. Niinpä päätin heittää idean kaupungille. Oli tuttu kirjastossa, ja välitin idean hänelle. Kului kaksi päivää, kun tuli vastaus sähköpostiin, että yksityiskohtia pitää toki vielä silloisen talous- ja suunnittelukeskuksen kanssa säätää, mutta olemme päättäneet, että syksyllä 2015 Huutokonttorissa aloittaa lastenkirjasto. Tuli epätodellinen tunne, että mitä, voiko näin hienoa oikeasti tapahtua? Varmaan joku oli jo ennen meitä seissyt täällä ja ajatellut samoja ajatuksia kuin me”, Meri Virta ounasteli.

Virran ounastelut osuivatkin oikeaan, sillä kaupunki oli jo alkanut valmistella infokeskuksen ja kirjaston yhdistämistä saman katon alle. Ajatus kirjastosta Huutokonttorilla oli siis muhinut samaan aikaan sekä asukkaiden että kaupungin työntekijöiden mielissä.

Virran mukaan on välillä tuntunut jopa, että ihmiset tulevat peräti vähän kateellisiksi kuullessaan Huutokonttorista.

”Ajatelkaa, turvallinen julkinen tila, joka houkuttelee ja kutsuu lukemisen maailmaan, on erittäin tervetullut – sellaisia tiloja ei ole liikaa.”

”Tässä on ollut takana erittäin hienoa yhteistyötä kaupungin taholta, kun on pienoismallit Jätkäsaaren rakennuksista, suunnitelmat alueen tulevasta rakentumisesta, ja sitten vielä kirjasto yhdessä ja samassa paikassa. Ja me asukkaat saamme kerralla enemmän, kun yksi käynti antaa erilaisia palveluja yhdellä kertaa”, Meri Virta suitsutti.

Hän arveli, että alueen asukkaat ovat valmiita erilaisiin kokeiluihin sen suhteen, millaisia tilaisuuksia Huutokonttorin tiloissa voisi järjestää. ”Voisiko tässä toimia myös iltapäiväkerho, joka ottaisi koppia aiheesta, miten pojat saataisiin lukemaan enemmän”, hän kysyi.

”Voisimme ehkä käynnistää samanlaisen vuorovaikutussuhteen Huutokonttorin kanssa kuin jo on syntynyt paikallisen K-kaupan kanssa, jonne voi käydä laittamassa ehdotuksia vaikkapa pomppulinnan pystyttämisestä. Myös tänne voisi ehkä samalla tavalla tuoda ehdotuksia siitä, mitä asioita täällä voisi kehittää? Ja on hienoa, että näkyy jo nyt, miten asukkaat ovat olleet mukana suunnittelemassa tätä tilaa”, Meri Virta kiteytti.

Jätkäsaaressa kaikki kävelyetäisyydellä

Kaupunkisuunnitteluviraston projektipäällikkö Matti Kaijansinkko korosti omassa puheenvuorossaan, että Jätkäsaaressa kaikki palvelut ovat kävelyetäisyyden päässä.

”Asuintiheys tulee olemaan keskimäärin 400 asukasta kutakin korttelia kohden. Kaikkiaan Jätkäsaaressa tulee asumaan noin 18 000 asukasta, kun alue on rakennettu valmiiksi 2020-luvun lopussa.”

Hän korosti myös, että koulureitit on suunniteltu niin, ettei koululaisten tarvitse ylittää kokoojakatuja koulumatkoillaan.

”Näkyvä elementti keskellä Jätkäsaarta tulee olemaan suuri Hyväntoivonpuisto. Tähän mennessähän alueen lähin laajempi viheralue on ollut Lapinlahden hautausmaa… Uusi puisto tulee olemaan jopa Kaivopuiston kokoinen, joskin eri muotoinen; kuin iso kallellaan oleva käänteinen S-kirjain. Suunnittelussa on pyritty myös siihen, ettei navakka merituuli pääse pahemmin tuivertamaan puistossa liikkuvia”, Kaijansinkko tähdensi.

Länsisatama-projektin projektijohtaja Outi Säntti kaupunginkansliasta muistutti puolestaan, että Huutokonttorissa on jo vuodesta 2010 toiminut infokeskus.

”Infokeskuksessa esillä oleva, Jätkäsaaren rakentumisesta kertova näyttely on nyt uusittu ja sitä tullaan jatkossa päivittämään entistä tiuhemmin. Asukkaatkin voivat kertoa toiveitaan näyttelyn suhteen. Myös rakentamisen pienoismalli täydentyy koko ajan” hän kertoi.

”Hieno yhdistelmä – infokeskus ja kirjasto”

”Minulle Huutokonttorissa tärkeintä on kirjasto. Samalla täällä voi lukea lehtiä. Ja jos tarvitsee saada jotakin tulostetuksi, kun minulla ei ole tulostinta, niin täällä onnistuu. Eli aika monipuoliselta tämä vaikuttaa jo nyt. Lapsenlapset tulevat minulle välillä hoitoon, niin heidän kanssaan voi tänne hyvin tulla”.

Näin sanoo Huutokonttorin avajaisvieraisiin kuulunut Merja Ahti, joka asuu viereisessä talossa.

”Olen ollut jätkäsaarelainen nyt puolitoista vuotta. Ennen asuin Herttoniemessä. Sikäli Jätkäsaari eroaa Herttoniemestä, että täällä on paljon vilkkaampaa, ja myös energisempää. Olen ollut tosi tyytyväinen Jätkäsaareen, kun tässä ovat kaikki palvelut lähellä ja raitiovaunuyhteys keskustaan on varsin nopea, eikä metroasemallekaan ole kuin kymmenen minuutin kävelymatka”, Ahti kehuu.

Ja vaikka Jätkäsaari ei ole vielä valmis, eivät rakennustyömaatkaan ole häntä häirinneet.

”Minulla on erittäin hyvin äänieristetyt ikkunat. Viistosti vastapäätä rakennettava tornihotelli ei ole ollut ollenkaan häiriöksi.”

Ahdista on ollut hienoa, että Jätkäsaareen muuttamisesta lähtien kaupungilta on tullut kotiin säännöllisesti informaatiota siitä, mitä alueelle suunnitellaan ja rakennetaan.

”Jopa Hannu Mäkelän kirjoittama kirja ’Hyvä jätkä’” tupsahti postiluukusta, hän kiittelee.

”Itseäni kiinnostaisi myös saada tietoja alueelle tulevasta uimahallista. Joudun nykyään käymään Mäkelänrinteen uimakeskuksessa saakka, se on nyt paras vaihtoehto. Mutta mielelläni näkisin, että meillä täällä Jätkäsaaressakin olisi oma, hyvin varustettu uimahalli.”

Pa Jobarteh ja hänen kaksivuotias tyttärensä Sohna ovat asuneet Jätkäsaaressa vajaat kaksi vuotta. Alun perin Jobarteh on tullut Gambiasta.

”Minusta on hyvä idea yhdistää infokeskus ja kirjastotoiminta. Juuri siksi tulin nyt katsomaan, mitä kaikkea täällä loppujen lopuksi on. Ja hyvältä näyttää. En tosin ole vielä ehtinyt katsoa millä kaikilla kielillä täältä kirjoja löytyy. Toivottavasti muillakin kuin vain suomeksi. Jätkäsaaressahan asuu paljon lapsia, ja myös muita kuin suomenkielisiä lapsia. Mutta tietysti olisi hyvä olla kirjoja myös aikuisille tai ihan kaikenikäisille, nuorillekin”, Pa Jobarteh pohdiskelee.

Myös Petri Auvinen asuu viereisessä talossa – ja Jätkäsaaressa on vierähtänyt nyt reilu vuosi siitä, kun hän muutti Pitäjänmäeltä.

”Täällä on paljon enemmän elämää kuin Pitäjänmäellä, ja kaikki palvelut ovat lähempänä. Kirjastopalvelut täällä Huutokonttorissa ovat nyt hyvä juttu. Mielelläänhän ne saisivat vielä laajetakin. Mutta se on myös tilakysymys. Ja on hyvä, että täällä on erilaisia toimintoja saman katon alla. Saatan myöhemmin tulla kysymään omaan lapseeni liittyvistä palveluista, esimerkiksi päivähoidosta ja harrastusmahdollisuuksista”, Petri Auvinen arvelee.

Teksti: Thomas Micklin

Huutokonttorin yhteystiedot

Huutokonttorin infokeskuksen ja kirjaston aukioloajat: ma-to 9-18, pe-la 9-16, su suljettu

Katuosoite: Tyynenmerenkatu 1

jatkasaaren_kirjasto(at)hel.fi

puh. 09 310 85815

www.facebook.com/jatkasaari

www.facebook.com/jatkasaarenkirjasto

Raitiovaunut 6T ja 9

Poimintoja loppusyksyn ohjelmasta

26.10. alkaen Jätkäsaaren peruskoulun arkkitehtuurikilpailun työt esillä

2.–20.11. Hernesaaren osayleiskaava nähtävillä

12.11. klo 15–18 Kaavoittaja on tavattavissa Hernesaaren suunnittelukysymyksiin liittyen

17.11. klo 18–19 Vieraana Trashion-taiteilija Outi Les Pyy

19.11. Jätkäsaaren yleisötilaisuus

Ryhmien ilmoittautuminen ennakkoon,

Puh. 09 310 85815