Kaupunki kehittää allianssitoteutusmallia – Jakomäen kouluille, päivähoidolle ja nuorisotoimelle uudet tilat

Raide-Jokeri
27. tammikuuta 2016

Helsingin kaupunki kehittää Jakomäessä uudenlaista tapaa toteuttaa rakennushanke. Alueen keskiosan koulu- ja päiväkotirakennusten erillisten peruskorjausten sijaan kaupunki kilpailuttaa allianssiryhmittymän, joka on tarkoitus kehittää yhteistyössä Jakomäen peruskoulun yläasteen rakennuksen parasta mahdollista peruskorjaus-, laajennus- tai uudisrakennushankevaihtoehtoa.

Uusi rakennus tai nykyisen rakennuksen laajennus tarjoaisi tilat koululle, päivähoidolle ja nuorisotoimelle. Uimahallin on tarkoitus jatkaa toimintaansa. Huonokuntoisista rakennuksista on tarkoitus luopua, jolloin alueelle vapautuu tilaa asuinrakentamiselle.

Kiinteistölautakunta käsittelee asian valmistelua kokouksessaan 28. tammikuuta.

Esityksen mukaan allianssia haetaan julkisella kilpailutuksella. Ensimmäisessä vaiheessa kiinnostuneet ryhmittymät voivat ilmoittautua ja lopullinen ryhmittymä valitaan neuvottelumenettelyllä. Hankkeen toteuttava ryhmittymä on selvillä todennäköisesti kesäkuussa. Allianssi tulee hakemaan parasta ratkaisua Jakomäen keskiosan kehittämiselle ideakilpailulla, joka alkaa syksyllä 2016.

”Yleensä kunnat kilpailuttavat rakennushankkeen suunnittelijat ja urakoitsijat yksittäisinä hankintoina ja määräävänä tekijänä on hinta. Allianssivaihtoehto antaa yrityksille mahdollisuuden tarjota osaamistaan kaupungille laajemmin, kuin se on mahdollista yksittäisessä korjaushankkeessa,” toteaa hankesuunnittelupäällikkö Jarmo Raveala kiinteistöviraston tilakeskuksesta.

Hankkeen toteutustapa ratkeaa ideakilpailun jälkeen, jonka tuloksena laadittava hankesuunnitelma viedään aikanaan kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Tavoitteena on, että uudet tilat koululle, päivähoidolle ja nuorisotoimelle valmistuvat vuonna 2020.

Helsinki uudistaa Jakomäkeä myös laajemmin, keskiosan rakennushankkeen lisäksi kehitetään virkistysalueita ja parannetaan liikennejärjestelyjä.

Viime syksynä hankkeen valmistelun yhteydessä Jakomäen asukkailta kysyttiin, mitä he toivovat näkevänsä Jakomäen tulevaisuuden rakentamiselta. Ideoihin ja niistä koottuihin videoihin voi tutustua työpajat toteuttaneen Uusi Kaupunki Kollektiivin verkkosivuilta.