Eri väreissä hohtavat pysäköintihallit käyttöön Kruunuvuorenrannassa

Kruunuvuorenranta
15. helmikuuta 2016

Kruunuvuorenrannan asukkailla on pian käytössään neljä uutta, eri väreissä hohtavaa pysäköintihallia, Kruunuparkkia. Halleista kaksi on valmistunut, ja toinen näistä on jo asukkaiden käytössä. Loput kaksi hallia valmistuvat kevään kuluessa.

Kruunuparkit eivät ole aivan tavanomaisia autohalleja, vaan ne on suunniteltu sopiviksi nimenomaan Kruunuvuorenrantaan. Pysäköintihalleissa on viherkatot, ja ne ovat lieriön muotoisia ja spiraalimaisesti nousevia. Hallien arkkitehtuurissa on haluttu säilyttää yhteys alueen historiaan: hallien muoto muistuttaa Kruunuvuorenrannan öljysäiliöitä. - Spiraalimainen lieriö on lisäksi tehokas muoto pysäköinnin järjestämiseen, kertoo hallien pääsuunnittelija, arkkitehti Teemu Tuomi Arkkitehdit NRT Oy:stä.

 Kimmo Brandt

Toinen tärkeä erityispiirre Kruunuparkeissa ovat niiden värit. Hallien julkisivu on tehty pystysäleestä, joiden kyljet ovat eriväriset. Pyöreässä hallissa säleen toinen kylki näkyy rakennuksen toisella sivulla, toinen toisella. - Näin kaksi värisävyä tavallaan liukuvat toisensa lomaan, Tuomi sanoo. - Eri halleissa on käytetty erilaisia väripareja. Esimerkiksi hallissa, jossa on käytetty oranssia ja tummanpunaista, syntyy punainen väriliukuma.

- Väreillä halusin antaa yksilöllisen ilmeen jokaiselle hallille, vaikka muuten hallit ovat keskenään hyvin samankaltaisia, Tuomi kertoo. - Autohallit mielletään usein mitäänsanomattomiksi ja värittömiksi taloiksi. Tässä on tavoiteltu keskivertoa iloisempaa ja näyttävämpää ulkonäköä. Myös ympäröivien asuinrakennusten ja kallioisen luonnonympäristön väritys on otettu huomioon, Tuomi lisää.

Hallien valaistus osa Kruunuvuorenrannan valotaidetta

Pimeällä hallien valaistus saa niiden värit hehkumaan. Kruunuvuorenrannasta tulee valon kaupunginosa, ja rakennuksissa edellytetään käytettäväksi noin prosentti kustannuksista valotaiteeseen. Halleihin suunniteltu valaistus on osa tätä valotaidetta.

- Ajattelimme, että julkisivuun integroitu valoteos sopisi hienosti talon väriajatuksiin ja toisi ne näkyviin myös pimeän aikaan, Tuomi kertoo. Valaistuksen ideana on, että rakennus elää käytön mukana. - Kun auto ajaa hallissa, julkisivussa kiertää kirkkaammin valaistu kohta. Kun hallissa ei ole liikennettä, rakennus vain hohtaa vaimeasti pimeydessä, hän jatkaa.

Hallien valosuunnitteluun arkkitehdit saivat apua sähkösuunnittelijalta ja valotaiteen koordinaattori Marjut Kauppiselta.

Kruunuparkit eivät ole kovin korkeita, sillä Kruunuvuorenrannasta tulee melko tiivis alue. Hallien alin kerros on tavallisesti maan alla ja maan pinnalla näkyy 2–3 kerrosta.

 Kimmo Brandt

Taloyhtiö vuokraa parkkipaikat asukkaille

Kruunuparkeissa on kussakin 114–208 autopaikkaa. Alueen taloyhtiöt vuokraavat paikkoja asukkailleen. Halleissa on myös joitakin ylimääräisiä paikkoja, joita Kruunuvuorenrannan Palvelu Oy vuokraa. Yhtiö huolehtii myös hallien ylläpidosta.

Kunkin hallin sisäänkäynnin yhteyteen tulee myös kierrätyshuone, jonne lähialueen asukkaat voivat tulevaisuudessa viedä muun muassa lasi- ja metallijätteen sekä isot pahvit ja isokokoisen sekajätteen. Muut roskat lajitellaan alueelle rakennettavaan jätteen putkikeräysjärjestelmään, Rodeen. Kierrätyshuoneet otetaan käyttöön samaan aikaan putkikeräysjärjestelmän kanssa.

Kruunuparkkien valmistumisen aikataulu:

  • Kruunuparkki 1, Mellinintie: joulukuussa 2015
  • Kruunuparkki 2, Föglönkuja: tammikuussa 2016
  • Kruunuparkki 3, Taubenkuja: maaliskuussa 2016
  • Kruunuparkki 4, Rosalankuja: huhtikuussa 2016

Kruunuparkkien sijainti kartalla

Suunnittelu ja toteutus

Tilaaja: Kruunuvuorenrannan Palvelu Oy
Rakennuttaminen ja valvonta Procofin Oy
Pää- ja arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehdit NRT Oy
Rakennesuunnittelu: Insinööritoimisto SRT Oy
Geosuunnittelu: Sitpi Oy
LVIAS-suunnittelu: Instakon Oy
Pääurakoitsija: Fira Oy
Sähköurakoitsija: Sähkö-Virel Oy

Lisää Kruunuvuorenrannan valotaiteesta:

Kruunuvuorenrannan valot kiinnostavat maailmallakin