Bunkkeri luo nahkansa

Jätkäsaari
29. helmikuuta 2016
Kuva: Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy

Tulevaisuudessa Jätkäsaaren maamerkkinä kohoaa entistä näyttävämpi, 12-kerroksinen Bunkkeri, jossa yhdistyvät monipuoliset liikuntatilat, uimahalli ja noin 300 asuntoa. Tänä keväänä suunnitelmat harppaavat askeleen lähemmäs toteutumista.

Helsingin kaupunki etsi pitkään uutta käyttötarkoitusta 1970-luvulla sataman varastoksi rakennetulle Bunkkerille. Satama luopui rakennuksesta vuosituhannen vaihteessa, minkä jälkeen kaupunki suunnitteli ensin tilojen muuttamista koulu- tai kulttuuritiloiksi.

Lopullinen suunnitelma rakennuksen uudesta käyttötarkoituksesta syntyi, kun Jätkäsaaren koulujen liikuntatilat kaavoitettiin vuonna 2009 sijoitettaviksi Bunkkeriin. Samaan aikaan tehtiin suunnitelmia uimahallin rakentamisesta alueelle.

”Bunkkeri on voinut toimia näihin päiviin saakka varastona, mutta ympäröivien kortteleiden valmistuessa se ei olisi enää logistisesti järkevää. Rakennuksen loistava sijaintikin puoltaa sitä, että tilat saadaan jätkäsaarelaisia palvelevaan käyttöön”, toteaa Länsisataman kehittämisestä vastaava projektinjohtaja Outi Säntti Helsingin kaupunginkansliasta.

Bunkkerille etsittiin ostaja

”Bunkkerin rakentamiseen ei ollut varattu määrärahoja kaupungin omassa investointiohjelmassa, joten parhaaksi ratkaisuksi muodostui hankkeen toteuttaminen yksityisin varoin. Näin pystytään jouduttamaan liikuntatilojen valmistumista”, Säntti kertoo.

Käytännössä ratkaisu tarkoitti sitä, että kaupungin oli alettava etsiä Bunkkerille ostajaa, joka olisi kiinnostunut toteuttamaan rakennukseen liikuntatilat ja uimahallin, jotka kaupunki voisi vuokrata pitkäaikaisesti käyttöönsä. Kaupungin tarvitsemien tilojen lisäksi Bunkkeriin olisi mahdollista rakentaa myös asuntoja. Keväällä 2015 järjestetyn toteutuskilpailun perusteella kaupunki pyysi tarjousta Bunkkerin toteuttamisesta SRV Rakennus Oy:ltä.

Suunnitelmat alkavat hahmottua

Hieman alle puolet Bunkkerin noin 34 000 kerrosneliömetrin rakennusoikeudesta on tarkoitus varata uimahallia ja muita liikuntatiloja varten. SRV:n laatimien suunnitelmien mukaan Bunkkerin kolme ylintä kerrosta puretaan ja niiden päälle rakennetaan kymmenen uutta kerrosta, joihin tulee noin 300 asuntoa. Hankkeen toteuttaminen edellyttää asemakaavamuutosta.

”Bunkkerin suunnitelmia on hiottu huolella, jotta tilat varmasti vastaisivat käyttäjien odotuksia. Rakennusta ei ole suojeltu asemakaavassa, joten siihen on mahdollista tehdä mittaviakin muutoksia”, kertoo kiinteistöjen kehittämispäällikkö Minna Aarnio kiinteistövirastosta.

Rakentamisen aikataulu selvillä

Mikäli hanke etenee suunnitellusti, uimahalli ja liikuntatilat valmistuvat kesään 2019 mennessä. Ensimmäiset asunnot valmistuisivat samoihin aikoihin.

”Asemakaavamuutoksen hyväksymisen ja rakennusluvan saamisen jälkeen rakentamaan on mahdollista päästä aikaisintaan keväällä 2017. Tänä keväänä suunnitelmia ja SRV:n tarjousta käsitellään vielä kiinteistölautakunnassa sekä kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa”, Aarnio sanoo.

Kaupungin arvion mukaan monitoimitilojen kävijämäärä olisi 400 000 käyntikertaa vuodessa ja uimahallin 320 000 käyntikertaa vuodessa.

Bunkkerin vaiheita

2015

  • Helsingin kaupunki etsi toteutuskilpailulla Bunkkerille ostajaa.

2016

  • Bunkkerin liikuntatilojen suunnitelmia käsiteltiin liikuntalautakunnassa helmikuussa. Lautakunta puoltaa hanketta.
  • Kaava asetettiin uudelleen nähtäville helmikuussa. Lopullisesti asemakaavamuutoksen hyväksyy kaupunginvaltuusto.
  • Kiinteistölautakunta päätti 25.2., että Bunkkerin suunnittelu- ja toteutuskilpailussa siirrytään rajoitetusta hankintamenettelystä neuvottelumenettelyyn.
  • Kaupunginhallitus ja -valtuusto päättävät, toteutetaanko hanke.
  • Asemakaavamuutos valmis syksyllä.

2017

  • SRV aloittaa rakentamisen aikaisintaan keväällä.

2019

  • Liikuntatilat valmistuvat kesään mennessä. Uimahalli ja ensimmäiset asunnot valmistuvat.

2020

  • Bunkkeri valmistuu

Teksti: Tuuli Tammivuori