Käy sisään satamamakasiiniin

Jätkäsaari
30. maaliskuuta 2016

L3-makasiinin värikäs sisältö    

L3-satamamakasiini Jätkäsaaressa sisältää jo nyt monenlaista kiinnostavaa. Rakennuksen tulevaisuus on avoinna, mutta todennäköisesti L3 on jatkossakin monenkirjava kulttuuritalo.

Punaiset tiiliseinät kätkevät sisäänsä monenlaista. On taidegallerioita, vanhan tavaran kauppoja, kahvipaikkoja, baari, esiintymislava, juhlien ja tapahtumien pitopaikkoja.

Arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema punatiilinen L3-satamamakasiini on museoviraston suojelukohde. Jätkäsaaressa meren rannalla sijaitsevan rakennuksen sisätilatkin ovat nähtävyys.

”Korkea hallimainen tila on taidegallerialle oikea unelma”, kuvataidetta esittelevän SIC Spacen toiminnanjohtaja Inkeri Suutari sanoo.   

Kaupungin pohjoispuoleisessa päässä, yläkerroksessa sijaitsevassa SICissa pyörii 9­–10 näyttelyä vuodessa. L3-makasiinin  galleriat, Sic ja Huuto, ovat taiteilijoiden omien yhdistysten pyörittämiä. Näyttelyissä kohtaa paljon uudenlaista kuvataidetta.

Toiminnanjohtaja Inkeri Suutari ja taidegalleria SIC, joka on avoinna torstaisin ja perjantaisin klo 14–18, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12–16.

”Tehtävämme on esittää taidetta, jota ei välttämättä muualla näe”, toiminnanjohtaja Henni Oksman Huuto-galleriasta sanoo.

Huuto sijaitsee L3-rakennuksen Länsisataman eteläpuoleisessa päässä ja sisältää kolme eri galleriatilaa. Samanaikaisesti voi olla parin kolmen taiteilijan näyttelyt meneillään. Jätkäsaaren Huudossa on noin 50 näyttelyä vuodessa, kuvataiteilijoiden työtiloja ja lisäksi 900 neliömetrin tilassa pidetään tapahtumia. Galleriassa kävijöitä palvelee kahvila, lapsille on oma lelulaatikko.

Toiminnanjohtaja Henni Oksman ja taidegalleria Huuto, joka on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 12–17.

”Ihmiset voivat jäädä istuskelemaan tai tulla tapahtumiin”, Oksman sanoo.

Kevään koittaessa taiteilijat viljelevät kasveja ruukuissa Huuto-gallerian parvekkeella meren äärellä.

Outoa vintagea

Weird Antiques -myymälään pääsee suoraan kadulta. Sisällä loksahtaa suu auki. On vanhoja leluapinoita, flippereitä, lippakioski ja monenmoista. Kaikkea yhdistää jonkinlainen outous, onhan liikkeen nimi Weird Antiques.

Outouden kauppaa  pyörittävät Tomppa Kekäläinen ja Mike Kairenius. He hankkivat myytävät tavarat lähinnä Suomesta ja Etelä-Kaliforniasta.

”Esineitä ennen viivakoodin aikaa”, Kekäläinen määrittelee. Liikkeenpidon lisäksi hän lavastaa elokuvia ja sisustaa teemaravintoloita.

Weird Antiques palvelee vanhojen vaatteiden ystäviä ja kodinsisustajiakin: tarjolla on esimerkiksi ruokailuryhmä, jota ympäröivät korvalääkärin tuolit.

Yrittäjät Tomppa Kekäläinen ja Mike Kairenius vintage-liikkeessään Weird Antiques, joka on avoinna perjantaisin ja lauantaisin klo 12¬–18.

”Meillä käy vakioasiakkaita ja ohikulkijoita. Monet tulevat meille kuin vintage-museoon, katselemaan tavaroita. Tämä on eräänlaista kulttuurityötä”, Kekäläinen sanoo.

Myymälässä on pieniä maailmoja eri teemoista tai aikakausista: nurkkaus Havaijia, 1950-luvun kahvila ja monenlaista muuta, alati vaihtuvaa. Kekäläinen ja Kairenius sanovat, että  koko liiketila on kaikenikäisten pieni huvipuisto ja siihen L3 sopii mainiosti.

”Tila on todella hieno, meri vieressä”, Kairenius kehuu. Kauppiaat näkisivät mielellään, että satamamakasiinista kehittyisi antiikkiliikkeiden keskittymä naapureinaan gallerioita.

Tapahtumapaikka, kahvila ja liike

Kyltissä lukee Golden Classics Cafe & Bar. L3:n rappukäytävä kaupungin suunnasta, sen ensimmäisestä kerroksessa yllättää baari-kahvila. Nahkasohvalla istuu pariskunta ja katselee isoista ikkunoista merinäköalaa. Kaupungin valot hohtavat Hietalahden takana. Pariskunnalla on drinkit edessään. Paikassa on kaikki anniskeluoikeudet. Välillä baari ja kahvila sulkeutuvat yksityistilaisuuksien takia.

”Monet vuokraavat tilaa syntymäpäiville ja muihin tilaisuuksiin. On meillä bändien keikkojakin”, yrittäjä Jarmo Kraft viittaa esiintymislavalle.   

Jarmo Kraft ja Golden Classics Cafe & Bar, joka on avoinna pe-la 12-02, paitsi jos on meneillään yksityistilaisuus.

Hänen ensimmäinen liikeideansa Jätkäsaareen oli automuseo ja kahvila sen kyljessä, mutta kävi niin, että asiakkaat näkivät tilan mieluummin juhlapaikkana kuin autojen kotina. Golden Classics on lisäksi vintage-liike: vaatteita, julisteita, kylttejä ja bensapumppuja.

 ”Asuin yli 20 vuotta Amerikassa ja olen sieltä tuonut tavaraa”, Kraft sanoo. Hän maalaa kattoa värikkääksi. Lattian kuviot maalasi espanjalaisen tatuointitaiteilija. Paikan tunnelma muistuttaa Almodovarin elokuvaa.

Turisteja satamasta ja hotellista

Fargo Vintageen mennään sisään Pelago-pyöräliikkeen vierestä. Harry Juutelan Fargo Vintage myy vinyylilevyjä, sisustustavaraa ja kalusteita pääasiassa 1950–60-luvuilta.

Juutela aikoo tulevaisuudessa muuttaa valikoimaa enemmän turisteja palvelevaksi juuri Jätkäsaaressa.

”Kun hotelli Clarion valmistuu ja satamasta kulkee turisteja, otan myyntiin enemmän suomalaista designlasia ja muuta pienempää tavaraa, joka on helppoa ottaa mukaan”, Juutela sanoo.

Yrittäjä Harry Juutelan Fargo Vintage –liikkeen aukioloajat ja tapahtumat saa Fargo Vintagen Facebook-sivulta.

Toisessa liikkeessään Kalliossa, Fleminginkadulla, hän on purkanut Aallon jakkaroita japanilaisturisteille, jotta he saavat kuljetettua ne lentokoneessa. Juutela luottaa L3-makasiiniin tulevaisuuteen kauppapaikkana.

”Toivon, että kiinteistön teollisuusmaisuus ja mielenkiintoisuus säilyvät. Sellaista  ulkomaalaisetkin arvostavat”, hän sanoo.

Fargo on samalla musiikkipaikka. Siellä on tarjolla elävää musiikkia ja folk- ja country-musiikkiin keskittynyt Toteemiklubi. Musiikkitapahtumista saa tietoa Fargo Vintagen Facebook-sivuilta.  

L3:n tulevaisuutta suunnittelemassa  

Kiinteistö Oy Kaapelitalolla on L3-rakennukseen suunnitteluvaraus. Se tarkoittaa suunnitelmaa talon käytöstä ja peruskorjauksesta. Jonkinlainen kulttuuritalo L3 on tulevaisuudessakin.

”Yksi iso vetovoimainen vuokralainen olisi hyvä pohja koko talolle ja sen muille vuokralaisille”, Kaapelitalon toimitusjohtaja Kai Huotari sanoo.

Hän vertaa paikkaa Tukholman Fotografiska-museoon, joka sijaitsee rannalla, laivamatkustajien reitin varrella. Museo on pienen matkan päässä ydinkeskustasta, mutta vetää väkeä kaukaa.

”L3 antaa hyvät puitteet jollekin kulttuuritoimijalle, vaikkapa museolle”, Huotari sanoo.

Punatiilien suojissa voisi olla pitkä- ja lyhytaikaisia vuokralaisia. Kaupunkilaisille se tarkoittaisi kulttuuritarjontaa, tapahtumia, tiloja ja palveluja.

”Ravintolat ja kahvilat tekevät paikasta vetovoimaisen. Rakennuksessa on jo nykyisellään mahdollisuus terasseihin, joista osa on meren rannalla”, Huotari sanoo.

Rakennuksen haasteita ovat huoltoliikenne, asianmukaiset poistumistiet ja entisessä satamakäytössä osittainen saastunut kellari.

”Suunnitteluvarauksen aikataulu on vuoden 2016 loppuun, mutta saattaa mennä kauemmin, koska olemme kiinni Tanssin talon tekemisessä”, Huotari sanoo.

Helsingin kaupungin omistama Kaapelitalo peruskorjaa, omistaa ja vuokraa entisiä teollisuuskiinteistöjä kulttuurikäyttöön. Kaapelitalolla on Kaapelitehtaan lisäksi tiloja  Suvilahdessa.

Kaapelitalo piti L3-makasiinista helmikuussa 2016 ideariihen, johon osallistui nykyisiä vuokralaisia ja talosta kiinnostuneita. Joukossa oli designväkeä, olihan L3  syyskuussa 2015 Helsinki Design Weekin päänäyttämö.  

”Voisin kuvitella jatkossakin mukaan designtoimijoita”, Huotari sanoo.

Huuto-gallerian Henni Oksman toivoo, että rakennus avautuisi yhä useammalle kävijälle ja remontista huolimatta rosoisuus säilyisi. Nyt moni L3-satamamakasiinin kävijä luonnehtii paikan olevan kuin Lontoo tai Berliini. Eräs newyorkilainen sanoi, että L3 on enemmän Brooklyn kuin itse Brooklyn.

L3, Tyynenmerenkatu 6 – ratikalla, metrolla, pyörällä

L3-makasiini sijaitsee Jätkäsaaressa Rionkadun ja rakenteilla olevan Clarion-hotellin välissä. Tulevaisuudessa yhtenäinen rantareitti Hietalahdesta ulottuu satamaan asti, joten L3-makasiinin luo pääsee koko matkaan rantaa kävellen. Tämä Jätkäsaarenlaiturin kevyen liikenteen reitti rannassa viimeistellään vuoden 2016 aikana, samanaikaisesti kuin Clarion-hotelli. Clarion avaa ovensa lokakuussa 2016.

L 3 -makasiini Tyynenmerenkadulla.

L3-makasiinille pääsee jo nyt eri kulkuvälineillä. Tyynenmerenkadulla kulkee jo nyt pyörätie. Huutokonttorin raitiovaunupysäkki on lähellä L3-makasiinia, ja jatkossa länsimetrokin tuo kävijöitä alueelle.

Teksti: Tiina Torppa
Kuvat: Kimmo Brandt