Kalasataman rakentaminen jatkuu etelään ja pohjoiseen

Kalasatama
06. huhtikuuta 2016

Kalasataman keskelle nousevat tornit näyttävät kohoavan ylemmäs lähes silmissä. Alueen rakentaminen alkoi Kalasataman keski-osasta, josta urakointi jatkuu pohjoiseen ja etelään.

– Pisimmällä ollaan Sörnäistenniemessä. Sen viimeistä asuntokorttelia ryhdyttiin rakentamaan joulukuussa, kertoo projektinjohtaja Hannu Asikainen.

Sörnäistenniemi saadaan valmiiksi parissa vuodessa. Alueelle jää tuolloin yksi hotelli- ja yksi toimitilatontti vapaaksi myöhempää rakentamista varten. Rakentamisen painopiste siirtyy samalla naapureihin Sompasaareen ja Verkkosaaren eteläosaan.

Sörnäistenniemelle ja muuallekin Kalasatamaan muuttaneiden arkinen asiointi helpottuu, kun mittava  rakenteilla oleva Redin kauppakeskus valmistuu ja avaa ovensa syksyllä 2018. Markettien ja erikoisliikkeiden lisäksi kauppakeskukseen on tulossa lähes 40 ravintolaa, kahvilaa, baaria ja take away -pistettä. Kaikkiaan kauppakeskukseen tulee noin 200 liikettä.

Redillä on iso merkitys koko Kalasataman kehittymiseen. Työeläkevakuutusyhtiö Varma on ilmoittanut aikovansa käynnistää jo vuonna 2008 kaupungilta ostamansa toimitilatontin rakentamisen ensi vuonna keskuksen pohjoispuolelta. Ilmoitus tuli, kun Redin rakentaminen saatiin liikkeelle.

 – Lindström Invest puolestaan aloitti lähellä Tukkutoria olevien toimitilojen rakentamisen tammikuussa, Asikainen kertoo.

Kalasatamaan suunnitellaan myös kaupungin teknisen toimialan yhteistä toimitaloa. Saman katon alle saataisiin silloin asuntotuotantotoimisto sekä kiinteistö-, rakennus-, kaupunkisuunnittelu- ja rakennusvalvontavirasto.

 

Koteja, töitä ja paljon palveluja

Asikainen ja hänen kollegansa, projekti-insinööri Anni Bäckman, ovat hyvillään toimitilavarauksista. Idea on alusta asti ollut, että Kalasatama rakentuu monipuolisesti ja että tänne saadaan asuntojen ja palveluiden lisäksi myös työpaikkoja.

Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus aloittaa toimintansa 2018. Ensimmäinen päiväkoti Pikkutylli aukesi 2013. Se muuttui vuorohoitopäiväkodiksi, kun Kalasataman päiväkoti aloitti toimintansa vuoden alussa. Peruskoulun ensimmäinen ja toinen luokka aloittavat tulevana syksynä. Tavoitteena on, että peruskoulun luokka-asteita tulee yhdeksänteen asti 2020-luvun alkuun mennessä.

Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) moderni kampus Kalasataman pohjoisosassa Kyläsaaressa aloitti toimintansa alkuvuodesta.  Diak suunnittelee viereiselle tontilleen myös majoitustoimintaa, jonka pyörittämisessä vammaiset olisivat mukana.

Pohjoisosaan on suunnitteilla lisäksi opiskelija-asuntoja ja Arcadan liikuntahalli, joka vaatii vielä asemakaavamuutoksen. Tarkoituksena on, että iltaisin halli olisi muidenkin liikkujien käytössä.

 

Omistusta, vuokrattavaa, hitasta ja opiskelija-asumista

Bäckman kertoo, että tämän ja ensi vuoden aikana keskitytään katuverkoston rakentamiseen, mutta ensi vuonna myös asuntotuotanto alkaa levitä yhä vahvemmin Sompasaareen ja Verkkosaaren eteläosaan.

Kun koko Kalasataman alue on valmis, se ulottuu etelästä Nihdistä Kyläsaaren kortteleihin lähelle Arabianrantaa.

– Silloin Kalasatama vastaa pienehköä kaupunkia. Asukkaita on noin 21 000 ja työpaikkoja 8 000, Bäckman sanoo.

Alue on kiinnostanut asukkaita ja yrityksiä. Kun Sato ilmoitti noin 50 hitas-asunnon rakentamisesta, tulokkaita oli 2 000. Myös ATT:n hitasasuntoihin oli hakijoita monta kertaa enemmän kuin asuntoja, ja asukkaat arvottiin.

Kun SRV aloitti ensimmäisen asuintornin, Majakan, ennakkomarkkinoinnin, vajaasta 300 asunnosta varattiin lähes saman tien yli 200.

– Sompasaaressa oli kolmen korttelin tontinluovutuskilpailu viime vuonna, ja saimme siihen 13 korkeatasoista esitystä. Se on erittäin hyvä määrä, Asikainen kertoo.

Joko kaikki Kalasataman asunnot on varattu? Onko tarjolla muita kuin vapaarahoitteisia koteja?

– Asuntoja tulee tarjolle koko ajan lisää: omistus-, hitas-, asumisoikeus- ja vuokra-asuntoja. Kaupungin yleinen asuntopolitiikka pätee myös Kalasatamassa, Bäckman kertoo.

 

Aktiivisuus kannattaa

Hannu Asikainen ja Anni Bäckman kiittävät Kalasataman asukkaiden neuvokkuutta. He eivät esimerkiksi jääneet odottamaan ensi kesänä valmistuvan puiston valmistumista vaan saivat neuvoteltua SRV:n kanssa leikkipaikan tekemisestä jo ennen sitä.

– Asukkaat ovat aktiivisia, ottavat asioista selvää ja neuvovat toisiaan ja alueen uusimpia tulokkaita. Kritiikkiäkin tulee välillä, mutta se on asiallista, Asikainen sanoo.

Kalasatamasta tuli nopeasti hyvin yhteisöllinen alue. Se onkin toiminut loistavana Fiksu Kalasatama –hankkeen nopeiden kokeilujen testilaboratoriona.

 

Kalasataman 11 osa-aluetta

 • Kalasataman keskus, Redi: Kauppa- ja elämyskeskus valmistuu syksyllä 2018.
 • Sörnäistenniemi: Viimeiset asuinkorttelit työn alla. Alue valmistuu 2018. Mustikkamaalle johtava Isoisänsilta valmis 1.6.2016.
 • Sompasaari: Rakentaminen alkanut. Asuntorakentaminen käynnistyy vuoden 2016 lopulla. 20 tonttia varattu rakennuttajille. Valmistuu 2020-luvun puolivälissä.
 • Nihti: Suunnitteilla raitiotieyhteys Kruunusiltojen myötä Merihaan kautta keskustaan. Nihti valmistuu vuoden 2020-luvun lopussa.
 • Verkkosaaren eteläosa: Rakentaminen aloitettu. Capellan kortteleihin asumista, Vanhankaupunginselän rantaan asuin- ja toimistokortteleita. Valmistuu 2020-luvun puolivälissä.
 • Verkkosaaren pohjoisosa: Asuntokortteleita sekä kelluvia asuntoja. Valmistuu 2020-luvun lopussa.
 • Hermanninranta:  Hermanninrannan asuintaloja rakennetaan 2020- ja 2030-luvun vaihteessa. Asuinalueen ja rannan väliin jää merellinen ja avoin virkistysalue Hermannin rantapuisto, jonne jatketaan Arabianrannan rantareittejä. Hermannin rantapuisto valmistuu 2030-luvun lopussa.
 • Kyläsaari: Pohjoisosaan valmistunut opiskelija-asuntola ja Diakonia-ammattikorkeakoulun kampus. Tulossa lisää opiskelija-asuntoja  sekä Arcadan liikuntahalli. Koko alue valmis 2030-luvun loppuun mennessä.
 • Suvilahti: Kulttuurialue. Elävän Musiikin yhdistykselle ja nuorisoasiankeskukselle suunnitellaan tiloja Kaasukelloihin. Muutkin vanhat teollisuusrakennukset kulttuurin käyttöön.
 • Helsingin Tukkutori: Teurastamossa ravintola- ja tapahtuma-alue, jonka kehittäminen kuuluu kaupungin ruokakulttuuristrategiaan. 
 • Hanasaari: Aluetta päästään kehittämään ja aloittamaan rakentaminen, kun voimalaitoksen toiminta päättyy. Valmistuu 2040.