Kalasatamasta tuli julkkis

Kalasatama
21. huhtikuuta 2016

Kalasatamasta on tullut kansainvälinen julkkis – ainakin älykkäitä kaupunkeja suunnittelevien mielestä. Veera Mustonen, Fiksu Kalasatama -projektin ohjelmapäällikkö, saa kutsuja tulla kertomaan helsinkiläisestä kaupunginosasta niin tiuhaan, ettei aika riitä joka paikkaan.

Veera Mustonen on käynyt kertomassa Kalasatamasta kymmenissä tilaisuuksissa, myös maailmalla jopa Singaporessa saakka. Täällä on puolestaan käynyt kymmenittäin vierailijoita Taiwanista, Kiinasta, Kanadasta, Venäjältä ja eri puolilta Eurooppaa.

Kalasatamassa tapahtuu paljon. Tämä todistettiin jälleen kerran maaliskuisessa Kehittäjien klubissa sekä asukasillassa.

Kalasatamalaisille tutuksi on jo tullut jätteiden keräyksessä käytettävä putki-imujärjestelmä. Alueen energiajärjestelmä rakentuu älykkääksi, ja siihen kuuluu muun muassa sähköautoverkosto sekä energianvarastointi. Kodin sähkölaitteita pystyy hallinnoimaan etänä.

Nyt ollaan aloittamassa älykkäitä kokeiluja muun muassa ruokahävikin vähentämiseksi ja hyvinvointia lisäävien lähipalveluiden tuottamiseksi.

Mustonen on ollut mukana alueen kehittämisessä reilut pari vuotta. Heti alussa oli selvää, että jotta alueesta kehittyy arkista elämää auttava smart city, uusia ratkaisuja ja niiden kehittämistä varten tarvitaan kattava verkosto. Yhtä lailla kuin yritysmaailma ja kaupungin virastot, mukaan oli saatava myös Kalasataman asukkaita.

Mustonen kertoo, että ihmisten aktivoimisessa iso apu olivat jo aiemmin järjestäytyneet piirit, kuten Kalasatama-liike, alueen luomuruokapiiri, Setlementti-liitto ja Aktiiviset Seniorit.

Kehittäjien klubista tehtiin avoin yhteisö, johon houkuteltiin mukaan kaikkia – yrityksiä, innovaattoreita, asukkaita.
 

Päämääristä konkreettisia

– En usko osallisuuteen ilman konkreettisia päämääriä. Kun kutsumme työpajaan tai muihin tilaisuuksiin ihmisiä, meillä on konkreettinen päämäärä. Ei kannata ideoida vain ideoimisen takia. Hedelmällisempää on miettiä, miten tavoitteita ja ideoita lähdetään yhdessä toteuttamaan.

Mustonen kertoo erityisen mielellään Kalasatamaa esitellessään nopeiden kokeilujen ohjelmasta.

– Yllätyimme itsekin, miten hyvin ohjelma toimii. Vastaanotto on ollut innostunut. Monet muut kaupungit ovat olleet uteliaita, ja jotkut jo selvittävät, voisivatko ne hyödyntää toimivaa mallia.

Ilon- ja ylpeydenaiheita on Kalasatamassa paljon muitakin.

– Niistä yksi on hillittömän hyvä verkosto. Olemme saaneet mukaan myös korkeakouluja sekä rahoituspuolta. Yhteistyö on kehittynyt niin, että eri alojen ihmiset ovat alkaneet löytää toisiaan.

Mustonen huomauttaa, että hyvän verkoston syntyminen ja kehittyminen vievät aina oman aikansa. Kalasatamassa aletaan nyt olla sellaisessa muhimisen vaiheessa, jossa alkaa oikeasti syntyä uutta.
 

Rakentajat, olkaa rohkeita!

Yksi Helsingin kaupungin tavoitteista on hiilineutraali Korkeasaari, toisin sanoen saada alueen hiilidioksidipäästöt nollaan.

– Kun Isoisänsilta kesällä avataan, saamme Kalasatamasta Korkeasaareen hyvän yhteyden. Toivottavasti siitä tulee osa Kalasataman tarinaa.

Hän kehuu myös Helsingin kaupungin toimintaa, sillä kokeiluihin on saatu mukaan isoja virastoja.

Fiksun Kalasataman kehittäminen jatkuu edelleen ja senkin jälkeen, kun Redin korkeat tornit ovat valmiit, puistot viimeistelty ja viimeiset katukivetykset saatu paikoilleen.

Mustonen toivoo, että rakentajat olisivat nyt rohkeita ja että vielä rakentamattomille tonteille suunniteltaisiin älykkäitä kiinteistöjä. Fiksun Kalasataman verkostossa on mukana lukuisia yrityksiä, jotka ovat valmiita yhteistyöhön.

– Me Fiksu Kalasatama -hankkeessa olemme välittäjiä. Voimme vähän puskea, houkutella ja hankkia rahoitusta. Muutoksen tekeminen on muiden tehtävä.
 

Teksti: Kirsi Riipinen
 

Nopeat kokeilut

  • Tuottavat innovatiivisia palveluja.
  • Edistävät kokeiluja ja kiihdyttävät hyvien mallien kehittymistä uusiksi palveluiksi ja liiketoiminnaksi.
  • Ohjelma auttaa kokeilujen käynnistämisessä ja käyttäjien tavoittamisessa.

Kehittäjien klubi

  • Yhteistyöverkosto, joka kokoaa kehittäjät yhteen. Yhteistyökumppaneiden löytäminen ja yhteisten projektien suunnittelu helpottuu.
  • Klubi kokoontuu neljä kertaa vuodessa.
  • Toimijat saavat säännöllisesti tietoa toistensa kuulumisista, tulevista tapahtumista ja suunnitteilla olevista projekteista.
  • Uudenlainen tapa tehdä yhteistyötä kaupunginosan tasolla.