Kuukkeli-veistos julkistettiin Kalasatamassa

Kalasatama
28. huhtikuuta 2016
Villu Jaanisoon Kuukkeli-veistoksen julkistus veti paikalle hilpeän yleisön.

Kuvanveistäjä Villu Jaanisoon veistos Kuukkeli julkistettiin tänään Kalasatamassa. Lähes kuusi metriä korkea veistos on sijoitettu näkyvälle paikalle, Junonkadun ja Leonkadun risteyksessä olevan asuintalon edustalle.

Suurikokoisen, värikkään veistoksen ulkopinta on durat-uusiomuovituotetta, jota on yhteensä käytetty noin 4 000 kiloa. Teräsrungon varaan rakennetun teoksen nokka ja jalat on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Jaloissa on teollisuudessa käytössä olleita palloventtiileitä.

Teoksen lähtökohtana ovat Kuukkelille kansantaruissa annetut erityisominaisuudet. Kuukkelia, ”sielunlintua”, pidettiin metsässä liikkuvien ystävänä ja suojelijana. Kuukkelille tai kuukkelin näkemiselle on annettu erilaisia syvällisiä merkityksiä. Teoksen julkistanut taidemuseon projektisuunnittelija Klas Fontell lupailikin Kuukkelin tuovan nyt onnea kalasatamalaisille, jotka sen päivittäin näkevät.

Kuukkelin jaloissa on teollisuudessa käytössä olleita palloventtiileitä.

Kuukkeli on Helsingin kaupunginkanslian tilaama veistos. Se on toinen Kalasataman ympäristötaidehankkeen mukainen pysyvä taidehankinta. Hankkeen tavoitteena on asukkaiden viihtyvyyden parantaminen Kalasataman pitkän rakennusvaiheen aikana sekä alueellisen identiteetin muodostumisen edistäminen. Ympäristötaide rahoitetaan alueen rakennuttajilta perittävällä kerrosneliökohtaisella maksulla. Hankkeen taideasiantuntijana on toiminut Helsingin taidemuseo HAM, jonka taidekokoelmaan Kuukkeli jatkossa kuuluu.

Villu Jaanisoo (s. 1963, Tallinna) kuuluu maamme eturivin kuvanveistäjiin. Hän on toteuttanut useita julkisia teoksia sekä Suomessa että ulkomailla. Jaanisoo toimii kuvataideakatemian kuvanveiston professorina Helsingissä ja hänen teoksia on useiden keskeisten taidemuseoiden kokoelmissa. Kuukkeli on Jaanisoon toinen pysyvä julkinen teos Helsingissä.