Risteilykesä Hernesaaressa lähestyy

Jätkäsaari
03. toukokuuta 2016
Risteilymatkustajista valtaosa lähtee laivasta Helsingissä ja heistä suurin osa kiertää kaupunkia tai lähtee ydinkeskustaan bussilla. Kuva: Antti Pulkkinen

Kansainväliset risteilijät tuovat runsaasti matkustajia Helsinkiin ja matkailijat tuovat toimeentuloa yrittäjille. Risteilymatkustajien silmissä Helsinki on mitä mainioin kaupunki.

Risteilyalus saapuu Hernesaareen. Saksalaiset ystävykset lähtevät suoraan laiturista opastetulle polkupyöräretkelle. Amerikkalaispari osallistuu kiertoajelulle tutustuakseen nähtävyyksiin. Äiti ja tytär Lontoosta kiertelevät omatoimisesti kaupunkia, tekevät ostoksia ja palaavat bussilla satamaan.

Risteilymatkailija viettää keskimäärin neljä ja puoli tuntia Helsingissä. Runsas puolet risteilymatkailijoista osallistuu retkille, joista suosituin on kiertoajelu Helsingissä. Osa kävelee tai käyttää julkisia kulkuneuvoja.

”Muihin kaupunkeihin verrattuna matkailijat saapuvat Helsingissä melkein keskustaan, mikä vaikuttaa siihen, että heillä on aikaa käyttää palveluja ja tehdä ostoksia”, Helsingin kaupunkimarkkinoinnin päällikkö Saila Machere sanoo.

Yksi risteilymatkailija kuluttaa vierailullaan keskimäärin 66 euroa. Rahaa menee retkiin, ravintola- ja kahvilapalveluihin, matkamuistoihin ja muihin ostoksiin. Matkailijoiden määrä tekee risteilymatkailusta merkittävän kaupungille ja sen yrityksille. Yhdessä kesäkaudessa risteilijät tuovat jopa 437 000 matkailijaa.

”Se on paljon, kun vertaa vaikkapa kongressimatkailijoihin, joita Helsinkiin saapuu tavallisena vuonna 30 000 ja vilkkaana vuonna 40–50 000. Lisäksi risteilymatkailijoiden joukossa on tänä päivänä monenlaisia ja monenikäisiä ihmisiä, perheitäkin”, sanoo Tuulikki Becker, Visit Helsingin toimitusjohtaja.

Vuodesta 2012 lähtien Helsinkiin tulevien risteilyturistien suurin ryhmä ovat olleet saksalaiset, toiseksi suurin yhdysvaltalaiset ja kolmantena britit. Sen jälkeen edustettuna on suunnilleen koko maailma: Espanja, Kanada, Australia, Italia, Meksiko, Ranska, Filippiinit ja lukuisat muut maat.

Itämerellä risteilylaivojen pääkohde on Pietari. Lisäksi laivat pysähtyvät yleensä aina Tukholmassa, Kööpenhaminassa ja mahdollisesti Tallinnassa, Riikassa ja Gdanskissa.

Ystävällisten ihmisten Helsinki

Risteilymatkailijat sanovat, että Helsingissä korostuvat ihmisten ystävällisyys, palvelualttius ja avuliaisuus. Kehuja saavat lisäksi julkinen liikenne ja ostoskokemukset. Helsingin kaupunki tutki vuonna 2014 risteilyturistien mielipiteitä. 

”Helsinki vaikutti olevan monelle myönteinen yllätys ja odotukset täyttyivät hyvin. Toisaalta kaupunkia ei tunneta kovin hyvin etukäteen”, markkinointisuunnittelija Jenny Taipale Visit Helsingistä sanoo.

Risteilyvieraat ovat tapa tehdä Helsinkiä tunnetuksi, heistä tulee kuin kaupungin lähettiläitä maailmalla. Moni laivamatkailija tutustuu kaupunkiin: Helsingissä 96 prosenttia ihmisistä lähtee maihin. Eurooppalaisissa kaupungeissa vastaava luku on keskimäärin 82 prosenttia.

Helsingin kaupunki pyrki saamaan matkailijoita viipymään hieman pidemmän ajan kuin risteilyvieraan keskimääräinen pysähdys, neljä ja puoli tuntia. Yksi keino on saada Helsingistä laivan vaihtosatama. Kesällä 2016 Helsinki palveleekin espanjalaisen laivayhtiön Pullmanturin vaihtosatamana: toiset matkailijat jäävät laivasta pois, lentävät kotiin ja uusi porukka lentää Helsinkiin astuakseen laivaan. Ihmiset eivät yövy kaupungissa, vaan Pullmanturin kolme laivaa vain vaihtavat matkustajia kesällä 2016.

”Kaikkein parasta olisi saada matkailijat yöpymään Helsingissä. Vaihtosatamatoiminnassa  kilpailemme lähinnä Kööpenhaminan ja Tukholman kanssa. Niillä on vahva asema vahva asema vaihtoasemina”, Taipale sanoo.

”Siivu matkailun kasvusta Helsinkiin”

Kaupungin matkailun tarkoitus on saada risteilymatkailijalle muistijälki Helsingistä, jotta syntyisi halu palata kaupunkiin ja mielellään pidemmäksi ajaksi.

”Maailmanlaajuisesti matkailu on kasvava elinkeino, ja pyrimme saamaan siitä oman siivumme”, Machere sanoo.

Helsingin kaupungin matkailutyötä tekevä Visit Helsinki pyrkii sekä houkuttelemaan että palvelemaan risteilyturisteja. Visit Helsinki tuottaa ja jakaa pieniä kaupunkikarttoja risteilyturisteille, jotta he saavat hyödynnettyä aikansa kaupungilla. Lisäksi kielitaitoiset Helsinki Help –matkailuneuvojat päivystävät jo satamassa laivan saapuessa.

Matkustajat saavat jo laivalla tietää Helsingistä.  Varustamojen Princess Cruises ja Cruise Baltic kansainvälisissä risteilylaivoilla käy kaupungin puolelta asiantuntijoita kertomassa matkustajille aikamme Helsingin erityispiirteistä. Yksi itseoikeutettu puhuja on Joulupukkisäätiön joulupukki. Muita Helsingistä laivoilla kertovia ovat kaupunkiaktiivi Timo Santala, joka puhuu ruokakulttuurista,  Maija Itkonen kertoo keksimästään nyhtökaurasta ja Sibelius-koruja tekevä Mika Tarkkanen kertoo koruista ja designista.

Isojen laivojen toukokuu

Risteilykesä 2016 alkaa komeasti. Helsinkiin saapuu maanantaina toukokuun 9.  kolme suurta risteilyalusta. 294-metrinen Costa Luminosa ja 319-metrinen Celebrity Silhouette tulevat Hernesaareen.

Samana maanantaipäivänä, 9.toukokuuta, Melkinlaituriin Jätkäsaaressa kiinnittyy Regal Princess, laivoista isoin. Regal Princess on 330 metriä pitkä ja alukseen mahtuu 3600 matkustajaa.

Kaikki kolme alusta ovat jo aiemmin käyneet Helsingissä. Kesäkaudella 2016 Helsinkiin saapuu yhteensä 243 alusta. Niistä yhtenä on uusi tulokas, Zuidermann, 291 metriä, ja se rantautuu Helsinkiin Melkinlaituriin  keskiviikkona 11. toukokuuta.

Teksti: Tiina Torppa