Kalasataman asukasillassa puhuttiin puistosta, busseista, veneistä ja koulusta

Kalasatama
20. toukokuuta 2016
Kalasataman asukasilta pidettiin Suvilahden tiivistämössä.

Kalasatamassa on meneillään paljon muutakin kuin rakennusurakoita. Ympäristötaide levittyy alueelle, ja pian avataan kevyenliikenteen silta Mustikkamaalle. Asukasillassa puhutti myös oma puisto, bussilinjat ja koulun luokka-asteet.

Kalasatamalaiset saivat asukasillan aikana tuhdin paketin päivitettyä tietoa rakentamisen etenemisestä. 

Paitsi arkea, esillä oli myös taidetta. Paikalla oli Teatteri ILMI Ö:n, Sysinän sekä Kulttuuriyhdistys Lilan väkeä esittäytymässä ja jakamassa tietoa tulevista yhteisöllisistä tapahtumista.

Rakentamisen kokonaisuudesta kertoi projektinjohtaja Hannu Asikainen.

– Sörnäistenniemellä on enää kaksi korttelia rakentamatta, sitten tämä alue on valmis, hän mainitsi.

Rakentaminen siirtyykin Kalasatamassa yhä vahvemmin etelään ja pohjoiseen. Sompasaaressa aloitetaan tänä vuonna ja Verkkosaaren eteläosassa ensi vuonna katujen ja asuntojen rakentaminen.

Isoisänsilta avataan 1.6., jolloin Kalasatamasta saadaan näppärä yhteys Mustikkamaalle, sen lenkkipoluille ja uimarannalle. Tavoitteena on, että Mustikkamaan koirapuistot ja uudet polut päästään rakentamaan kuntoon ensi vuoden aikana. Asia varmistuu syksyllä, kun ensi vuoden talousarvio valmistuu.

Paikalla olleita kiinnostivat myös bussilinjat. Kun Kalasataman keskus Redi valmistuu 2018, Kalasatamasta tulee kolmen bussilinjan, numeroiden 50, 56 ja 59 päätepiste.

Projektipäällikkö Tuomas Hakala kertoi Verkkosaaren pohjoisosan asemakaavaan tehdystä merivesiuimalan varauksesta. Vielä on kuitenkin epävarmaa, voidaanko se toteuttaa.

Mutta entä venepaikkoja, tuleeko niitä?

– Verkkosaaren pohjoisosaan on tulossa korkeintaan 300 venepaikkaa, ja niitä on ajateltu myös Nihdin kärkeen.

Asukkaat olivat kiinnostuneita myös puistostaan, jonka eteläosaa parhaillaan rakennetaan.

– Puiston leikkipaikka on tarkoitus ottaa käyttöön kesäkuun lopussa. Joidenkin leikkivälineiden toimitusajat ovat venyneet, ja on pieni riski, että leikkipaikan käyttöönotto siirtyy, projektinjohtaja Sauli Hakkarainen rakennusvirastosta kertoi.

Nurmikkoa joudutaan vielä odottamaan. Tulevasta kasvukaudesta riippuu, miten nopeasti se kasvaa ja alkaa kestää kulutusta – toivon mukaan syksyyn mennessä.

Koiraihmisiä kiinnostivat koirakäymälät. Projektinjohtaja Tomas Palmgren kertoi, että rakenteilla olevaan puiston on tulossa neljä sora-aluetta, koirien käymälää.

Lapsiperheet puolestaan kyselivät koulusta. Rehtori Marjaana Manninen kertoi, että syksyllä koulussa aloittaville ykkös- ja kakkosluokkalaisille tulee yhtenäinen koulupolku omassa koulussa, sillä vähitellen koulu laajenee myös muihin luokka-asteisiin.

Tarvitaanko yhteisiä kerhotiloja?

Kalasatamalaiset ovat keskeisessä asemassa päätettäessä siitä, millaisia yhteiskerhotiloja alueella tarvitaan – vai tarvitaanko niitä ylipäätään.

Teemasta oli kertomassa Kalasatama Palvelun toimitusjohtaja Jouni Lehikoinen. Hän pyysi aktiivisia yhteydenottoja ja ideoita kokoontumisten ja tapahtumien pitopaikaksi.

Hankekoordinaattori Maija Bergström Fiksusta Kalasatamasta puolestaan muistutti Joustotilat-hankkeesta, jossa kehitellään uudenlaisia tilankäyttömahdollisuuksia.

Redin räjäytykset loppusuoralla

Kalasataman keskuksen, Redin, tilanteesta oli kertomassa SRV:n tiedottaja Heli Pulkkinen. Hän ei voinut vielä julkistaa muiden Redin vuokralaisten nimiä kuin jo aiemmin kerrotut Lidlin ja K-supermarketin. Liikkeitä Rediin tulee joka tapauksessa noin 200.

Hänellä oli Kalasataman asukkaille lohdullista kerrottavaa: äänekkäimmät työt on nyt tehty.

– Louhintaa on enää vähän jäljellä. Kallioparkin työmaata myllätään vielä, mutta senkin louhinnoista 80 prosenttia on valmista. Metro kulkee edelleen normaalisti, noin 500 kertaa päivässä.

Yksi melunlähde on kuitenkin vielä edessä, kun Kulosaaren sillasta puretaan pätkä. Tämä joudutaan tekemään, jotta Redin pysäköintitiloihin päästään tekemään leveä ajoramppi. Purkutyön aikana rakentajilla on lupa tehdä töitä viitenä yönä, jotta liikenne ei päivän aikana kärsisi.

Pulkkinen tiedottaa tarkemmasta ajankohdasta heti kun se selviää. Tiedotteet näkyvät esimerkiksi sivustolla https://www.srv.fi/tyomaa/redi.

Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvat: Laura Oja

Asukasillan materiaalit