Bunkkeriin asuntoja ja liikuntatiloja

Jätkäsaari
30. toukokuuta 2016
Bunkkerista puretaan kolme kerrosta ja rakennetaan yhteensä kymmenen kerrosta asuntoja. Ensimmäisen kerroksen täyttää uimahalli ja pariin kerrokseen sen päälle tulee liikuntatiloja. Viidennestä kerroksesta lähtien on asuntoja. Kuva: B&M Arkkitehdit

Jätkäsaaren Bunkkeriin on tulossa uimahalli, liikuntatiloja ja asuntoja. Jos kaikki etenee aikataulussa, Jätkäsaaren koululaiset ja muut helsinkiläiset käyttävät liikuntatilaa vuonna 2019 ja uivat viimeistään 2020 Bunkkerin uimahallissa.

Entisen kappaletavaroiden varaston, Jätkäsaaren Bunkkerin, alakerrokset pyhitetään liikunnalle ja yläosa asumiselle. Ensimmäiseen kerrokseen avautuu uimahalli, toiseen ja kolmanteen kerrokseen muita liikuntatiloja. Niiden päälle tulee kuutisen asuinkerrosta, noin 300 asuntoa.

Asunnot valmistuvat vaiheittain, vuodesta 2020 alkaen. Liikuntatilat tulevat käyttöön vuonna 2019 ja uimahallissa polskitaan viimeistään seuraavana vuonna.

Helsingin kaupungin liikuntaviraston hallinnoimia liikuntatiloja käyttävät asukkaat, seurat, eri lajien harrastajat ja alueen koululaiset. Jätkäsaareen vuonna 2019 valmistuvaan peruskouluun ei tule liikuntasalia, vaan koululaiset hyödyntävät Bunkkerin liikuntatiloja, koulutalojen viereisellä tontilla. Bunkkerin rakentamisen aikataulun sujuvuus jatkossa onkin kouluille kynnyskysymys.

Kaupunki myy Bunkkeri-rakennuksen tontteineen yli 22 miljoonalla eurolla SRV Rakennus Oy:lle ja sitoutuu vuokralaiseksi 25 vuodeksi. Kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 11. toukokuuta Bunkkerin myynnin ja vuokrasopimuksen.

Kaupunkia on arvosteltu kiinteistön myynnistä rakennusliikkeelle. Onkin ainutlaatuista, että liikuntavirasto vuokraa muita kuin Helsingin kaupungin omia, Tilakeskuksen tiloja.

”Jos kaupunki rakennuttaisi uudet tilat ja vuokraisi ne meille, vuokra olisi suunnilleen samalla tasolla”, Helsingin liikuntaviraston osastopäällikkö Petteri Huurre sanoo.

Helsinki on jo 15 vuotta selvittänyt vaihtoehtoja Bunkkerin hyödyntämiseksi eikä ole löytänyt rahoitusta. Ison rakennuksen remontin hintalappu on kova.

Yhdessä vaiheessa koulua suunniteltiin Bunkkeriin, mutta opetusvirasto halusi erillisen koulurakennuksen. Toistaiseksi Bunkkeri palvelee naapurinsa Verkkokaupan varastona.

Ainutlaatuinen liikuntapaikka

Pääkaupungissa seurat ja harrastajat kaipaavat lisää harjoittelutilaa, etenkin iltaisin ja viikonloppuisin.

”Lisäksi monet ihmiset toivovat kuntosaliharjoittelua tai omaan harjoitteluun sopivaa vapaata liikuntatilaa ilman seuraa tai ryhmää”, Huurre sanoo.

Bunkkeriin on tulossa kahden kerroksen korkuinen liikunta- ja palloiluhalli sekä erilaisia, pienempiä liikuntatiloja. Lisäksi siellä on kuntosali, paikkoja tanssi- ja voimistelutunneille sekä tiloja omalle, vapaalle liikunnalle. Omaan harjoitteluun sopii Bunkkerin parvi, joka jää korkean tilan viereen. Hallia kiertää rata, jolla voi juosta.

Monipuolisia liikuntatiloja Bunkkerissa voi jossain määrin verrata Kisahalliin. Bunkkeriin tulee 8 000 neliömetriä liikuntatiloja ja lisäksi uimahalli, 5 000 neliömetriä. Uusi uimahalli palvelee käyttäjien moninaisia tarpeita.

”Ennen uimahalleissa yhdet uivat hiljaa ja toiset lujaa. Nykyään vesilajit ovat lisääntyneet ja meidän pitää saada erilaisia altaita käyttäjille, joita voivat olla uimakoululaiset, kilpauimarit, vesijuoksijat, hydrobic- ja voimisteluryhmät ja ihan vain polskimaan tulevat”, Huurre sanoo.

Iso Bunkkeri ja mittava hanke

Bunkkerissa erityistä on valtava koko, pinta-ala on 38 000 neliömetriä ja rakennuksen mitat ovat noin 100X60 metriä. Kun puretaan kolme kerrosta ja rakennetaan päälle kuusi asuinkerrosta, Bunkkerista tulee korkea, merelle näkyvä maamerkki.

”Valmiina Bunkkerin korkeus, 58 metriä, jää parikymmentä metriä alle uuden hotellin, mutta ylittää Verkkokaupan rakennuksen”, sanoo arkkitehti J-P Lehtinen arkkitehtuuritoimisto B & M Oy:stä, joka suunnitteli rakennuksen uusiokäytön.

Vuonna 1972 varastoksi rakennetulla Bunkkerilla ei ole virallista suojeluasemaa, vaan sen arvot ovat lähinnä kaupunkikuvallisia.

”Bunkkeri edustaa merkittävää betoniarkkitehtuuria. Nauhamaisesti rakennusta kiertävät ikkunat, pyöreät kulmat ja lippa ulkopuolella ovat omaleimaisia”, Lehtinen sanoo. Erityispiirteet säilyvät tulevassa rakennuksessakin.

n tekemä pienoismalli Bunkkerista ja koko suunnitelma osallistuvat Venetsiassa kansainväliseen arkkitehtuuribiennaaliin, joka jatkuu 27.11.2016 asti. Pienoismalli ja suunnitelma ovat nähtävillä Time Space Existence –näyttelyssä Palazzo Morassa Venetsiassa.

Harvinainen hybridirakennus

Hybridi tarkoittaa rakennusta, joka yhdistää eri toimintoja: liiketiloja, toimistoja tai asuntoja.

”Rakennusalalla puhutaan paljon hybrideistä, mutta niitä toteutetaan aika vähän. Sen vuoksi Bunkkeri herättää varmasti kansainvälistäkin huomiota”, sanoo arkkitehti Lehtinen.

Jo Bunkkerin suunnitelma ja pienoismalli pääsivät Venetsian biennaaliin, joka vuorovuosina esittelee nykytaidetta ja arkkitehtuuria. Bunkkerin suunnitelma istui näyttelyn yhteen tämänvuotisista teemoista, Time Space Existence.

”Bunkkerissa käytetään vanha rakennus uudelleen ja ajan myötä niin rakennus kuin ympäristökin muuttuvat. Koko Jätkäsaari on itse asiassa yksi suurimpia, meneillään olevia kaupunkikeskustan laajennuksia Euroopassa”, Lehtinen sanoo.

Hybridirakennuksen haasteena on kaksi käyttäjäryhmää. Liikuntatilojen ja uimahallin käyttäjät astuvat sisään Bunkkerin pitkiltä sivuilta. Asukkaat kulkevat koteihinsa rakennuksen molemmista päistä, omista porrasauloistaan tai suoraan autohallista.

Liikuntahallin elämä ei kantaudu asuntoihin. Asuinhuoneistojen ja liikuntatilojen väliin jäävään kerrokseen sijoittuvat liikuntahallin teknologia ja asukkaiden varastotilat.

Bunkkerin liki jokaisesta asunnosta on hulppea merinäköala. Keskelle korttelia jää yhteinen, täysin autoton umpikorttelipiha, jota ympäröivät asuinkerrokset. Normaalin korttelipihan kokoinen tila vain asettuu viidenteen kerrokseen.

”Bunkkerin massiiviset betonirakenteet mahdollistavat, että pihalla voi kasvaa jopa pienikokoisia puita”, Lehtinen sanoo.

Heini Kiuru, projekti-insinööri

 Kimmo Brandt

”Hyvä, että Bunkkerista vihdoin tulee päätös! Olen asunut neljä vuotta Jätkäsaaressa ja seurannut asiaa.

Jotkut arvostelevat, ettei rakennus ole kaunis. Minusta Bunkkeri on viehättävä, ja se edustaa Jätkäsaaren menneisyyttä. Hyvä, kun rakennus säilyy, ja tärkeää saada liikuntapaikka lähelle. Monet asukkaat ovat odottaneet uimahallia, kun Ruoholahden halli meni kiinni.

Käyn varmasti uimahallissa ja hyödynnän muitakin liikuntatiloja. Harrastan paljon liikuntaa. Pidän itse tanssitunteja ja Jätkäsaaren puistossa ilmaista kesäjumppaa.

Arvostan sitä, että liikuntapaikat ovat kaikkien kaupunkilaisten saatavilla. On tärkeää, että on muitakin kuin kovan rahan liikuntapaikkoja.”

Pasi Riikonen, yrittäjä

 Kimmo Brandt

”Hienoa ajatella, että muutaman vuoden päästä lähellä kotia sijaitsee uimahalli eikä enää tarvitse ajaa ratikalla Mäkelänrinteen halliin.

Muutimme kolme vuotta sitten Jätkäsaareen. On luksusta, kun kaikki on lähellä, esimerkiksi päiväkotiin on 100 metriä. Poikamme, 7-vuotiaan Vallen, koulu on ainakin ensimmäisillä luokilla Ruoholahden ala-aste ja mahdollisesti myöhemmin Bunkkerin viereen valmistuva uusi koulu, joka saa kivat liikuntatilat Bunkkerista. Liikunnallinen Valle pelaa jalkapalloa.

Voisin kuvitella käyväni kavereiden kanssa pelaamassa korista tai sulkapalloa Bunkkerissa.

Kun kuulin Bunkkerin suunnitelmista, leikittelin hetken ajatuksella asua siinä talossa, jolloin voisi omasta kodista laskeutua hissillä saunaan ja uimahalliin.” 

Lue lisää: Näin Bunkkerin suunnitelma etenee

Teksti: Tiina Torppa
Kuvat: Kimmo Brandt