Isoisänsilta hullaannutti Kalasatamassa – Meidän hieno kylä vain paranee

Kalasatama
02. kesäkuuta 2016
Kalasataman päiväkodin porukka kulki etujoukoissa sillan yli nauhanleikkuun jälkeen. Siltaa tepsutti eestaas myös suomenhevonen Uuras.

Kun kalasatamalaisilta kysyy, mikä on kesän huippujuttu, vastaus on harvinaisen yksimielinen: Isoisänsilta. Sillan avajaispäivänä alueen asukkailta irtosi omasta naapurustostaan pelkkiä kehuja. Omilla kotikulmilla on monia mieleisiä paikkoja, ja tästä lähtien omiin kulmiin lasketaan myös Mustikkamaa.

Aurinkoiseen rantaan kokoontuneet Aktiiviset Seniorit kehuivat Kalasatamaa lähes kuorossa: Kalasatamaa parempaa ei olekaan, ja se vain paranee entisestään. Mustikkamaan lenkkeilymaastot toivotettiin lämpimästi tervetulleiksi osaksi Kalasatamaa.

Kalasataman Aktiiviset Seniorit olivat joukolla mukana avajaissa.

170 metriä pitkä silta vie lenkkipoluille nopeasti. Auringossa kylpevä Mustikkamaan sileä kallio oli Henna Jalasvirran valinta päivän retkipaikaksi. Ensimmäinen kerta täälläpäin Helsinkiä riitti vakuuttamaan: kyllä, hän asuisi täällä mielellään itsekin.

Silta vei Henna Jalasvirran Mustikkamaan kallioille.

Isoisänsillan avajaissa oli suorastaan juhlahumua.

Kolme vuotta Kalasatamassa asunut Jussi Matikainen oli pelkkää hymyä päästessään koirien kanssa uutta siltaa pitkin vihreille keitaille. Paitsi hänelle itselleen, nurmikot ja kalliot ovat tärkeitä myös vasta 12-viikkoiselle keskikokoiselle snautserille Muskalle ja 12-vuotiaalle suursnautserille Selmalle.

Jussi Matikainen, Muska ja Selma pääsevät nyt siltaa pitkin Mustikkamaan ulkoilualueille.

Kalasatamalainen Henri Ylhäinen kehui hänkin kotikulmiaan: maisemat ovat huikeat ja kaikki lähellä. Sisko Ida tulee mielellään tänne visiitille yhdessä nelivuotiaan poikansa Aarnin kanssa.

Myös Korkeasaarella oli edustus sillan avajaisssa.

Tennistä, teatteria ja laavun pystytystä

Mustikkamaasta tulevat ensimmäisenä mieleen kaunis luonto, hieno uimaranta ja yhteys Korkeasaareen. Mutta täältä löytyy myös liikuntapuisto tenniskenttineen.

Kulttuuriakin on tarjolla. Mustikkamaan kesäteatterissa esitetään tänä kesänä Lapualaisoopperaa, asialla on Ylioppilasteatteri.

Koko perheen kanssa voi viettää aikaa myös Seikkailupuisto Korkeessa.

Isoisän torpan edustalle levittäytyvä Syötävä puisto on puolestaan kaikille avoin puutarha, jossa yhdessä talkootyönä hoidetaan kasvimaata ja korjataan sato. Torpan kanalassa on kymmenen kanaa ja erityisen komea kukko.

Syötävä puisto Mustikkamaalla on kaikille avoin puutarha.

– Mahtavaa, hehkuttaa Kalasataman Fisut -meripartiolippukunnan lippukuntajohtaja Helmi Sihvonen.

Nyt alakouluikäiset partiolaiset pääsevät näppärästi siltaa pitkin metsään vaikka laavun pystytystä treenaamaan.

Sillan tälle puolelle voi tulla myös aterioimaan. Mustikkamaan vanhassa huvilassa sijaitseva Ravintola Alia toimii nykyään tilausravintolana, mutta syömään tai lasilliselle pääsee Korkeasaaren sisäänkäynnin tuntumassa olevaan Bistro Broniin.

Palveluja tulee lisää

Kävelyretki jatkuu takaisin varsinaisen Kalasataman puolelle. Heti sillan kupeessa vastaan tulee Bar Vaahto, jonka terassi täyttyy nopeasti auringon paistaessa. Omilla kotikulmilla pääsee syömään Pikku Nepalissa tai Presto Trattoriassa. 

Toistaiseksi varsinaisessa Kalasatamassa on yksi lähikauppa, Siwa, mutta toista pientä ruokakauppatilaa rakennetaan parhaillaan.

Ja niemen kärjen Ihana Kahvila on taas talven jälkeen avattu.

Lisää palveluja on tulossa. Redi tuo mukanaan markettien ja ravintoloiden lisäksi erikoiskauppoja, mutta rakennettaville alueille on tulossa myös tiloja kivijalkaliikkeille. Kivijalkaan on jo asettunut kalasatamalaisten oma pyöräliike, Toni&Toni.

Palveluja on lisää heti Suvilahdessa. Kalasatamalaiset kehuvat ”omaa kuppilaansa”, Ravintola Lämpöä, samoin kuin Stadin Panimobaaria.

Kivenheiton päässä Teurastamolla on lisää suosikkipaikkoja. Tänne kannattaa tulla erityisesti kesäperjantaisin, jolloin luvassa on muun muassa musiikkia ja yhteistä grillausta.

Diakin pääsykokeissa olleet Sanne Smedberg ja Tuula Siren valitsivat ykköspaikaksi tällä kertaa Jädelinon. Täällä tehty jäätelö maistui lämpimänä kesäpäivänä auringon porottaessa terassille hirmuisen hyvältä.

Teksti: Kirsi Riipinen
Kuvat: Laura Oja

Lisätietoa Kalasataman ympäristötaidehankkeen tapahtumista 
Kulttuuriyhdistys Lilan Kalasataman Poiju -yhteisötaidehanke 
Teatteri ILMI Ö:n yhteisöteatterihanke 
Teurastamon kesäperjantait