Roihuvuoren ja Vuosaaren ala-asteet palaavat uusittuihin tiloihin

Uutta Helsinkiä
05. elokuuta 2016
Betoniarkkitehtuuristaan tunnetun arkkitehti Aarno Ruusuvuoren suunnitteleman Roihuvuoren ala-asteen peruskorjaus on toteuttu yhdessä kaupunginmuseon kanssa.  Kuva: Mikael Lindén

Kesän 2016 aikana valmistuivat laajat perusparannukset Roihuvuoren ja Vuosaaren ala-asteilla sekä Grundskolan Norsenissa. 

Betoniarkkitehtuuristaan tunnetun arkkitehti Aarno Ruusuvuoren suunnitteleman, vuonna 1967 valmistuneen Roihuvuoren ala-asteen (Vuorenpeikontie 7) perusparannus suunniteltiin ja toteutettiin yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon kanssa. Sekä sisätiloja että julkisivua uudistettiin perusteellisesti ja tarkasti alkuperäistä tyyliä kunnioittaen.

Sisäilmaongelmista kärsineeseen Roihuvuoren ala-asteen rakennukseen asennettiin nykyaikaiset sähkö-, ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmät. Lisäksi uusittiin muun muassa vesikatto ja ikkunat sekä julkisivun betonikuorielementit ja lasitiilet. Hankkeen rakentamistyöt aloitettiin maaliskuussa 2015 ja pääurakoitsijana toimi Rakennus Oy Antti J. Ahola. Perusparannushankkeen kustannusarvio oli 12,4 miljoonaa euroa.

Ennen perusparannusta sisäilmaongelmista kärsittiin myös Vuosaaren ala-asteella (Punakiventie 4), joten vuonna 1971 valmistuneen rakennuksen remontissa kiinnitettiin erityistä huomiota huonon sisäilman aiheuttajiin. Kouluun asennettiin nykyaikainen koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä. Lisäksi korjattiin muun muassa alapohjan kosteusongelmia ja ulkoseinärakenteiden vaurioita.

Vuosaaren ala-asteen perusparannushanke käynnistyi vuonna 2014, ja se tehtiin kahdessa vaiheessa. Toinen puoli koulusta otettiin käyttöön jo viime lukuvuonna ja osa opetuksesta toteutettiin väistötilapaviljongeissa koulun pihalla. Vuosaaren ala-asteen perusparannuksen kustannusarvio oli noin 12,0 miljoonaa euroa. Pääurakoitsijana toimi YIT-Rakennus Oy.

Kesällä 2016 valmistui perusparannus myös Grundskolan Norsenissa (Unioninkatu 2). Ruotsinkielisenä yläasteena toimivan, vuonna 1880 valmistuneen arvorakennuksen julkisivut ja sisätilat uusittiin vanhaa kunnioittaen. Entisöintitöiden lisäksi talotekniikka uudistettiin vastaamaan nykyisiä vaatimuksia. Korjaustyöt alkoivat toukokuussa 2015. Projektinjohtourakoitsijana toimi NCC Rakennus Oy ja hankkeen enimmäishinta-arvio oli 14,9 miljoonaa euroa.

Perusparannus käynnissä useissa kouluissa

Kesällä 2016 alkoi vuonna 1924 valmistuneen Kaisaniemen ala-asteen perusparannus. Perusparannuksen suunnittelussa on kuultu asiantuntijana Helsingin kaupunginmuseota. Vuoden 2017 loppuun saakka kestävät työt toteutetaan kolmessa vaiheessa ja niiden aikana osa koulun opetuksesta järjestetään Kaisaniemen puistossa olevissa väistötiloissa. Peruskorjauksen oli määrä käynnistyä kesällä 2016 myös Botby Grundskolanissa, mutta remontin aloitus lykkääntyy. Tästä tiedotetaan tarkemmin koulun käyttäjiä.

Peruskorjaukset ovat käynnissä myös Hoplaxskolanissa sekä Pihlajanmäen, Keinutien ja Oulunkylän ala-asteilla sekä Stadin ammattiopiston Teollisuuskadun ja Prinsessantien toimipisteissä.

Osa Lauttasaaren ala-asteen oppilaista aloittaa kouluvuoden uusissa lisätiloissa. Myllykallion koulurakennuksen vieressä sijaitsevaan toimistorakennukseen on rakennettu lisätiloja palvelemaan Lauttasaaren kasvavaa oppilasmäärää.

Suuri osa Helsingin kouluista on peruskorjausiässä, joten niiden korjaukset jatkuvat tulevina vuosina. Helsingin vuoteen 2025 ulottuvalla suunnittelukaudella noin 70 % tilainvestoinneista käytetään korjausrakentamiseen. Kaupungin tilojen peruskorjaus- ja uudisrakennushankkeisiin on varattu vuodelle 2016 yhteensä 189,4 miljoonaa euroa.

Lisätietoja Helsingin kiinteistövirasto