Jätkäsaaren oma infokeskus ja kirjasto

Jätkäsaari
29. elokuuta 2016
Jätkäsaaren kirjasto ja infokeskus ovat asukkaiden arvostamia palveluja, ja oma kirjasto on monen jätkäsaarelaisen lempipaikka. Kuva: Antti Pulkkinen

Jätkäsaarelaiset ovat ottaneet omakseen kirjastonsa ja jotkut pitävät sitä asuinalueensa lempipaikkana. Kirjaston ja infokeskuksen yhdistelmä palvelee Huutokonttorissa.

Jätkäsaaren infokeskuksen ja kirjaston ovesta astuu sisään monenikäisiä asukkaita. Heistä osa hakee tietoa infokeskuksesta, osallistuu tapahtumiin tai asioi kirjastossa.  

”Meillä käy aika tasaisesti asiakkaita, paljon lapsia, mutta myös senioreita. Nuoret aikuiset viettävät aikaa opiskelemassa tai muuten. Lisäksi meillä vierailee paljon alueen päiväkotilapsiryhmiä ja koululuokkia”, erikoiskirjastovirkailija Riikka Penttilä sanoo.

Kirjasto on saanut lisämäärärahan sekä aikuisten että lasten aineistojen hankintaan. 

Vuonna 2015 Jätkäsaaren lainoista 85 prosenttia oli lasten lainoja. Lasten ja nuorten lainatuimpien kirjojen kärjessä ovat Sinikka ja Tiina Nopolan kirjoittama Risto Räppääjä -sarja, Tatut ja Patu -kirjat Aino Havukaiselta ja Sami Toivoselta sekä Ella-kirjat, joita kirjoittaa Timo Parvela.

Nuorten lainatuimpia ovat Cathy Cassidyn Suklaamuruset-sarja ja Erin Hunterin Soturikissat-sarja.

”Fantasiassa Harry Potterit ovat jatkuvasti kysyttyjä”, Penttilä sanoo.

Lasten eniten varattu kirja on ollut Jeff Kinneyn  Neropatin päiväkirja 10. Aikuisten kirjailijoista kesän 2016 lainatuimpia olivat rikoskirjailijat: klassikko Agatha Christie, Gotlantiin rikostarinansa sijoittava ruotsalainen Mari Jungstedt ja Leena Lehtolainen, jonka sarjahahmoja ovat poliisi Maria Kallio ja henkivartija Heljä Ilvaskero.

Lautapelejä ja tietoa Jätkäsaaresta

Jätkäsaaren kirjastossa on poikkeuksellisen kattava valikoima lautapelejä, ja ne ovatkin suosittuja. Kirjastossa kokoontuu alakouluikäisten lautapelikerho keskiviikkoisin klo 14–16, alkaen 17. elokuuta. Myös aikuisille on suunnitteilla pelitapahtumia.

Lisäksi kirjastossa on opastuksia, tietokoneen, kännykän ja tabletin perusopastus alkaa joka toinen maanantai, 8. syyskuuta, ja opastukseen ilmoittaudutaan etukäteen. Lukupiiri jatkaa kokoontumistaan, ja satutunti pidetään joka toinen keskiviikko klo 9.30.

Jätkäsaaren infokeskus ja kirjasto ovat samaa tilaa. Infokeskus tarjoaa tietoa alueesta ja rakennusaikatauluista. Asukkaat käyvät katsomassa pienoismalleja, näyttelyjä ja suunnitelmia.

Jätkäsaaren kirjaston kolme varatuinta kirjaa:

Minna Eväsoja: Melkein geisha, hurmaava ja hullu Japani (Gummerus 2016)

Jussi Adler-Olsen: Poika varjoista (Gummerus 2016)

Tommi Kinnunen: Lopotti (WSOY 2016)
 

Syksyn 2016 tapahtumia Jätkäsaaren kirjastossa

Ke 7.9. kello 10 Hämärinkäinen – satuesitys (ennakkoilmoittautuminen)

To 8.9. kello 16.30–19 Jätkäsaaren yleisötilaisuus Huutokonttorissa – tietoa alueen suunnittelusta, rakentamisesta ja palveluista

Ma 12.9. kello 17–19 Stadin slangin Jätkäsaari-ilta

Ke 21.9. kello 17 kirjailija Hannu Mäkelä kertoo kirjailijan työstä ja Jätkäsaaresta

Ajankohtaista tietoa kirjastosta ja sen tapahtumista

Jätkäsaaren kirjasto ja infokeskus

Jätkäsaaren kirjaston ja infokeskuksen yhdistelmä sijaitsee osoitteessa Tyynenmerenkatu 1. Vuonna 1937 valmistuneen, punatiilisen Huutokonttorin  suunnitteli arkkitehti Gunnar Taucher.

Jätkäsaaren infokeskus ja kirjasto palvelee syksyllä ja talvella ma klo 9–20, ti–to 9–18, pe 9–16, la 10–16.

Teksti: Tiina Torppa