Malmin lentoaseman ympäristöhistoriaselvitys avaa kentän historiaa ja on kaavoituksen apuväline

Uutta Helsinkiä
06. syyskuuta 2016

Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston tilaama Malmin lentoaseman ympäristöhistoriaselvitys on valmistunut. Selvitys on tulevan kaavoituksen ja korjaussuunnit­telun apuväline ja tietopankki, toisaalta dokumentti ja arviointi alueesta ja rakennuksista ennen niihin koh­distuvaa muutosta.

Kaupunki suunnittelee Malmin lentokenttäalueelle 25 000 asukkaan asuinaluetta, jonka rakentaminen voisi suunnitelmien mukaan alkaa 2020-luvulla. Lentoasemarakennus ja lentokonehalli ovat valtakunnallisesti ja paikallisesti merkittäviä rakennuksia, jotka tullaan suojelemaan. Vielä on avoinna, mitä toimintaa niihin tulevaisuudessa tulee. 

Malmin lentokentän rakentamiseen johtavia vaiheita käydään selvityksessä läpi aina 1900-luvun alusta asti. Katajanokalla sijaitseva vesilentoasema jäi historiaan, kun lentotoimintaa alettiin siirtää maanvaraiseksi 1930-luvulla. Kaupunki luovutti valtiolla 55 hehtaaria maata Tattarisuolta lentoaseman rakentamista varten. Ensimmäinen vuorokone laskeutui valtion toteuttamalle kiitoradalle joulukuussa 1936. Malmin lentoaseman terminaalin rakennustyöt aloitettiin vuonna 1937 ja ne valmistuivat vihkiäisiin toukokuussa 1938.  Molemmin puolin terminaalia puolin varattiin paikat kahdelle suurikokoiselle lentokonehallille eli hangaarille. Niistä vain toinen valmistui, ensimmäise­nä Malmin lentoaseman rakennuksista vuonna 1937. Valtavat liukuovet ja kattoristikot olivat rakenteellisesti poikkeuksellisia, myös lämmitysjärjestelmä oli edistyksellinen.

Lue lisää lentoaseman rakennuksista ja ympäristöstä ympäristöhistoriaselvityksestä.