Kalasatamassa tanssitaan raksalla

Kalasatama
20. syyskuuta 2016
Kuva: Mikko Keski-Vähälä.

Sysinä ja Stara esittää: RAKSA ­– Tanssia työmaalla

Mikä tekee kaupungista kaupungin? Kaupunkia on vaikeaa rajata, sillä ei ole seiniä, lattiaa eikä kattoa ja se elää jatkuvassa muutoksessa. Kaupunkikuvan suuria muokkaajia ovat rakennustyömaat ja niiden työntekijät. RAKSA ­– Tanssia työmaalla -esitys antaa katsojalle mahdollisuuden nähdä totutun ympäristönsä toisin: teos käyttää hyväkseen keskeneräisyyttä ja työmaamiljöön mahdollisuuksia tuodakseen esille uusia puolia tästä usein urbaaniin elämään kuuluvasta toiminnasta. Esityksen liikekieli yhdistää butotanssia, nykytanssia ja fyysistä teatteria.

RAKSA ­– Tanssia työmaalla -esitykset ovat osa Kalasataman ympäristötaidehanketta. Tanssiesitys yhdistää ainutlaatuisella tavalla rakennustyön ja taiteen. Näytöksen ensi-ilta on torstaina 6. lokakuuta kello 18.00. Loput esitykset ovat lauantaina 8. lokakuuta kello 18.00 ja sunnuntaina  9. lokakuuta kello 18.00. Kaikkiin esityksiin kokoonnutaan kello 18.00 Kalasataman metroasemalla ja niihin on vapaa pääsy.

RAKSA-teos sai alkunsa Lontoossa, jonne ohjaaja Reija Stenius muutti opiskelemaan vuonna 2006. Uudessa kaupungissa kaikki näytti erilaiselta, mutta silmiinpistävintä olivat rakennustyömaiden aidat ja merkit, jotka näyttäytyivät leikkisinä ja tuntuivat täyttävän koko kaupungin. Steniuksen mielessä alkoi kehkeytyä idea installaatiosta, joka myöhemmin laajeni erilaisiksi raksa-teemaisiksi esityksiksi. RAKSA-tanssiteos on toteutettu ensimmäisen kerran vuonna 2010 Konepajan työmaalla nimellä Raksabuto.

Teoksen toteuttava Sysinä on helsinkiläinen ryhmä, joka on esiintynyt paljon Pietarissa, Joensuussa ja Helsingissä, muun muassa ulkofestivaaleilla, gallerioissa ja taidemuseoissa, kuten Kiasmassa ja MANEGE Central Exhibition Hallissa. Nykytanssin saralla ryhmä on kiinnostunut tanssin tekemisestä helpommin lähestyttäväksi ja sen tuomisesta perinteisen teatteritilan ulkopuolelle. Raksa – tanssia työmaalla -teosta ryhmä on harjoitellut ja rakentanut Kalasataman tyhjillä tonteilla ja rakentuvilla alueilla.

Ohjaus, konsepti ja skenografia: TM skenografi-tanssija Reija Stenius
Koreografia: koreografi-tanssitaiteilija Mirva Keski-Vähälä
Tanssi: koreografi-tanssija Sally Davison, Mirva Keski-Vähälä, tanssija-fyysisen teatterin tekijä Jonna Lehto, fyysinen esiintyjä Terhi Lilja ja Reija Stenius
Musiikki: muusikko Riku-Pekka Kellokoski
Tuottajat: Johanna Raaste & Yusuf Albekoglu