Työvälineiden vuokrauspalvelua testataan Teurastamolla – kohderyhmänä urbaanit kotinsa kunnostajat

Kalasatama
23. syyskuuta 2016

Kaupunkilaisten kiinnostusta säästää arvokkaita neliöitä kotona kiertotalouden keinoin selvitetään tänä syksynä virtualisoidussa rautakaupassa eli Liiteriksi nimetyssä työvälineiden vuokrauspalvelupilotissa Teurastamolla. Maailmalla vahvat kierto- ja jakamistalouden trendit ovat nousussa nyt myös Suomessa vuokraamisen ja tavaroiden yhteiskäytön muodossa. Avajaisissa 28. syyskuuta putsataan likainen sohva tekstiilipesurilla ja kokeillaan kodin koville pinnoille sopivaa höyrypesuria.

Pilotti mahdollistaa laadukkaiden akkukäyttöisten sähkötyökalujen sekä puhdistus- ja siivouslaitteiden vuokrauksen liiteri.net-verkkopalvelusta. Työkalut voi noutaa joukkoliikenteellä helposti saavutettavasta 24h Liiteri-palvelupisteestä ensin Helsingin Teurastamolta ja myöhemmin Espoon Otaniemestä. Vaihtoehtoisesti tarjolla on myös kotiinkuljetus ympäristöystävällisesti joukkoistetun PiggyBaggy-palvelun avulla. Palvelu tarjoaa mahdollisuuden laadukkaiden laitteiden kokeilemiseen kodin rauhassa auton koeajoa vastaavalla tavalla. Liiterin toivotaan helpottavan erityisesti autottomien kaupunkilaisten arkea.

Kiertotalous ei ole pelkkää sellunkeittoa

Kiertotalousajattelu perustuu malliin, jossa materiaalit ja arvo kiertävät, ja lisäarvoa luodaan esimerkiksi palveluiden kautta sekä teknologiaa hyödyntämällä. Cleantech ja kiertotalous ovat perinteisesti keskittyneet Suomessakin pääasiassa teollisuuden prosessien optimointiin, eikä niinkään ratkaisujen kehittämiseen kuluttajille. Kiertotalous-Liiterissä kehitetään arkea helpottavia, sekä samalla vastuullisia ja järkeviä, palveluita kiertotalouden jalkauttamiseen myös kuluttajien saataville.

– K-raudassa olemme perinteisesti ajatelleet, että tehtävämme on myydä mahdollisimman paljon uusia koneita ja laitteita. Ehkäpä kaikki remonttia suunnittelevat asiakkaamme eivät kuitenkaan halua ostaa kaikkia työvälineitä. Näille ei kodissa ehkä ole säilytystilaa tai remontin jälkeen suurta tarvetta. Työvälineiden vuokraamisen mahdollisuus saattaa näin olla tarvittava kipinä remontin aloittamiselle, jolloin K-raudassa löydämme roolimme suunnitteluapuna ja materiaalien myyjinä. On tosi mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon tällainen vuokrauspalvelu asiakkaitamme kiinnostaa, K-rauta-ketjun ketjujohtaja Virpi Viinikainen sanoo. 

Kiertotalouden hengessä Liiteriin voi myös palauttaa käytöstä poistettuja, pieniä sähkö- ja elektroniikkalaitteita, kuten rikki menneitä sähkötyövälineitä. Tuottajavastuun alaisena toimijana SER-kierrätys huolehtii, että laitteet käsitellään turvallisesti ensisijaisesti Suomessa teollisuuden uusiokäyttöön.

Avajaisissa putsataan likainen sohva ja kokeillaan höyrypesuria

Hankkeen avajaisia vietetään Teurastamon sisäpihalla keskiviikkona 28. syyskuuta kello 15-19. Kaikki halukkaat ovat tuolloin tervetulleita kahville, seurustelemaan ja miettimään, mihin kaikkeen Liiteriä voitaisiin käyttää. Avajaisissa pääset lisäksi oppimaan, miten tekstiilipesurilla saa kotikonstein likaisen sohva puhtaaksi, ja miten kemikaalivapaata höyrypesuria käytetään kodin koville pinnoille. Vuokraamo avautuu kello 15, jonka jälkeen Liiteri on käytössä ympärivuorokautisesti.

Kiertotalous-Liiterin toteuttaa IT-startup CoReorient yhteistyössä VTT:n, SYKE:n ja Helsingin yliopiston Tekes-rahoitteisen AARRE-tutkimusprojektin kanssa kumppaninaan kansainvälinen rautakauppaketju K-rauta. Uusien kuluttajapalveluiden kiinnostavuutta tutkivassa pilotissa ovat mukana myös Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, Teknologiateollisuus ry, SER-kierrätys, Espoon kaupunki, sekä Purjebägit Oy, Kierrätysverkko Oy, Metrosuutarit.fi, Pyörähuoltoovelle.fi ja Kauppahalli24.fi.