Kivijalkayrittäjien Jätkäsaari

Jätkäsaari
26. syyskuuta 2016
Ravintoloitsija Sita Bhandari, ravintola Mount Kailash ma–to klo 10.30–22, pe 10.30–23, la 12–23, su 12–22. Kuva: Kimmo Brandt.

Jätkäsaaren vetovoima ja lähipalvelut lisääntyvät koko ajan.

Asukasmäärä kasvaa. Länsisatama pyörii vilkkaana. Tulee lisää hotelleja, asuntoja ja liiketiloja. Jätkäsaaren kasvu tuo lisää mahdollisuuksia yrittäjille.

Noin 90 prosenttia nykyisistä liiketiloista Jätkäsaaressa on jo vuokrattu, ja uusia liiketiloja valmistuu koko ajan. Kerrostalojen kivijalkatilaa on tähän mennessä noin 6 000 kerrosneliömetriä, ja suunnitteilla tai rakenteilla on liki 7 000 kerrosneliömetriä lisää.

”Osa Välimerenkadulle ja Atlantinkadulle tulevista tiloista tulee sopimaan ravintoloille”, projekti-insinööri Katharina Mead Helsingin kaupunginkansliasta sanoo. 

Kivijalkatilojen lisäksi Jätkäsaareen rakennetaan lisää toimistotiloja. Meadilla on ajatuksia, minkälaisia firmoja tilat voivat kiinnostaa.

”Esimerkiksi yritys, joka haluaa olla niin lähellä Tallinnaa kuin mahdollista, muttei Virossa. Tai työntekijät tahtovat kulkea työmatkat julkisilla kulkuvälineillä, ja tietysti on monia muitakin, joille Jätkäsaari sopii”, hän sanoo.

Juuri nyt rakennetaan kokonaista puukorttelia, Wood Cityä. Sinne tulevat asunnot valmistuvat tontin länsipuolelle vuoden 2017 lopussa. Toimistotilat, hotelli, ravintola- ja kahvilapalvelut valmistuvat myöhemmin. Pelkästään Wood Cityn hotelli- ja toimistokokonaisuus on 19 000 neliömetriä. 

”Jätkäsaaren toimisto- tai liiketiloista kiinnostuneen kannattaa olla nyt liikkeellä ja ottaa  yhteyttä rakennuttajiin, sillä tilaratkaisut, esimerkiksi ravintolan mahdollistava talotekniikka, suunnitellaan paljon ennen rakennuksen valmistumista”, Mead sanoo.

Tämän päivän ja huomisen palveluja

Jätkäsaaren työpaikat ja valmiit asunnot tarkoittavat asiakkaita jo nyt. Lisäksi satama tuo ja vie päivittäin keskimäärin 17 000 ihmistä. Asukkaat hyötyvät, kun muualta tulleet käyttävät palveluja ja ne pysyvät kannattavina.

Tänä vuonna Helsingin kaupunki kysyi jätkäsaarelaisilta, mitä palveluja he toivoisivat alueelle. Asukkaat mainitsivat: leipomo, konditoria, olutravintola, etnisiä ravintoloita ja muita ihmisläheisiä palveluja.

Toiveista monet voivat toteutua. Tuleehan Jätkäsaareen kaikkiaan Kampin kauppakeskuksen verran liiketiloja, noin 45 000­–50 000 neliömetriä, kun alue on valmis. 

”Jätkäsaaressa ajatus on, että vaatekauppoja lukuun ottamatta asukas saa kaikki palvelut lähikortteleista”, projektipäällikkö Matti Kaijansinkko Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta sanoo. Lähivuosina Jätkäsaareen on tulossa lisää päivittäistavarakaupan palveluja.

Uusi tulokas Pacific 7

Nimi tuntuu tutulta, Tyynenmerenkadun uuden ravintolan nimi, Pacific 7. Totta tosiaan, Tyynenmerenkatu ja kadunnumero.

”Seitsemän on onnenluku ja osoite”, Sami Salminen sanoo. Hän, Olli-Pekka Palmu ja Antto Varis omistavat onnennumeroon syyskuussa 2016 avatun Pacific 7:n. Asiakas todennäköisesti näkee aina jonkun heistä tai koko kolmikon ravintolassa.

”Olemme aidosti päivittäin mukana”, Palmu sanoo.

 Kimmo Brandt.

Ravintola jakautuu ruokapuoleen, baariin ja tilauskabinettiin. Ruokapuolen ja baarin korkeat ikkunat antavat vilkkaalle Tyynenmerenkadulle. Pacific 7 on iso, neliömetrejä on yhteensä 440.

Baarin puolella on tilaa esiintyjillekin, musiikkia on tulossa ja toiveita voi esittää.

”Pyrimme viihtyisään olohuonemaisuuteen. Tänne voi tulla rennosti oleskelemaan”, Varis sanoo.

Nepalilaisia mausteita

Nepalilaisessa ravintolassa Sita Bhandari auttaa lounastajaa kaatamaan kahvia. Kahvikuppia pitelevä lounasasiakas kehuu ruokaa: ”Sopivasti mausteita ja mukavalla lailla erilaista, todella herkullista.”

Vuonna 2015 Bhandarin perhe avasi Mount Kailashin Tyynenmerenkadulle. On vilkas lounasaika. Jotkut hakevat ruokaa mukaansa. Yhdessä pöydässä miesjoukko syö huomioliiveissään. He ovat rakennustyömaalta. Viereisessä pöydässä aterioi toimistoväkeä, pukumiehiäkin. Pariskunta kahden hengen pöydässä hymyilee, kun tarjoilija kantaa heille ruoka-annokset ja lämpöiset Naan-leivät.

”Iltaisin ja viikonloppuisin meillä käy enemmän alueen asukkaita. Hekin ovat oikein ystävällisiä”, Bhandari sanoo.

Hänen perheellään on myös ravintola Yeti Nepal Ruoholahdessa. Jätkäsaarta Bhandari pitää hyvänä paikkana yrittää.

”Hotelli Clarion avautuu ja tulevaisuudessa alueelle tulee lisää hotelleja, joten väkeä riittää”, hän sanoo.

Jo nyt laivaliikenne, Verkkokauppa ja muu vipinä pitävät ravintolan henkilökunnan kiireisinä.

”Erityisen vilkkaita päiviä ovat tiistait ja torstait, jolloin tarjoamme leipäjuustoa”, Bhandari sanoo.

Paner Koseli on suomalaista leipäjuustoa nepalilaisessa tomaatti-voi-kermakastikkeessa.

Kuntosali, pienryhmiä ja ohjausta

P&T Kuntoklubi  aloitti Jätkäsaaressa Välimerenkadulla vuonna 2012. Toimitusjohtaja Eija Pöytäkivi sanoo, että kuntosali oli aluksi keskellä rakennustyömaata. Nyt kaikki on toisin. Ympärille on noussut kokonaisia kerrostalokortteleita. Kuntosalin suuret ikkunat tuovat valoa ja avaavat näkymän kadulle.

”Salilla käy paljon työssäkäyviä miehiä ja naisia. Monet heistä ostavat palveluja, personal traineria ja pienryhmäohjauksia, käyvät niin ohjatussa liikunnassa kuin  harjoittelemassa itsekseen”, Pöytäkivi sanoo.
 

 Kimmo Brandt.

Salilla asiakas kohtaa hänen poikansa, yrittäjä Riku Pöytäkiven. Hän on kuntosalipäällikkö, personal trainer ja maajoukkueuimari. Salilla saattaa nähdä aktiiviurheilijoita, lähinnä uimareita, harjoittelemassa.

”Suurin osa asiakkaista on jätkäsaarelaisia asukkaita tai siellä työssä käyviä, ja jonkin verran on kävijöitä läheisistä kaupunginosista”, Riku Pöytäkivi sanoo.  

Jätkäsaaren maalaisleipää!

Jätkäsaaren IPA, Jätkäsaaren makkara tai  maalaisleipä! Niitä saa K-Market Jätkäsaaresta.

”Tilaan pieniltä tuottajilta Jätkäsaaren omia tuotteita, alueen koukkulogolla varustettuina. Haluan vahvistaa yhteisöllisyyttä”, kauppias Ville Hämäläinen sanoo.

Kauppa myös järjestää asiakkaille tapahtumia keväisin ja ennen joulua.

K-kaupan päivää rytmittävät erilaiset ihmiset. Aamulla ja aamupäivällä saapuvat läheisten rakennustyömaiden työntekijät. Iltaa kohden kaupassa käyvät opiskelijat ja työssäkäyvät asukkaat sekä tietysti perheet.

 Kimmo Brandt.

Yksi asiakasryhmä on laivamatkustajat. Hämäläinen arvioi, että matkailijat ovat tärkeitä kaikille yrittäjille Jätkäsaaressa. Usein isona laumana ruokakauppaan saapuvan matkailijaporukan tarpeet vain ovat ennalta arvaamattomia.

”Joskus he ostavat kaikki irtokarkit ja toisinaan koko Fairy-hyllyn tyhjäksi”, Hämäläinen sanoo.  

K-Market Jätkäsaaren valikoimassa on 6 000–7 000 tuotetta. Kauppa aloitti vuonna 2012. Aluksi työntekijöitä oli Hämäläisen ja hänen vaimonsa Pia Hämäläisen lisäksi 6, nyt 12. 

Yhteisöllisten ja rentojen ihmisten saari

”Olen muuttanut tuohon kerrostaloon. Viihdyn niin loistavasti, etten enää koskaan muuta pois”, sanoo asiakas Pacific 7 –ravintolassa.

Vasta aloittaneet ravintolayrittäjät huomasivat heti asukkaiden yhteisöllisyyden. Ravintoloitsija Varis sanoo, että alueella on vahva yhdessä tekemisen meininki.  

K-kauppias Hämäläinen sanoo, että alku uudessa paikassa on voi viedä aikaa. Vaatii markkinointia ennen kuin asukkaat ryhtyvät käyttämään uutta lähipalvelua. Toisaalta kun ihmiset löytävät palvelun ja ovat tyytyväisiä, heistä tulee uskollisia asiakkaita. Yrittäjät kehuvat Jätkäsaaren asukkaita, on rentoa ja aktiivista porukkaa.

Yhä kansainvälisempi Jätkäsaari

Johtaja Pia Pakarinen Helsingin Kauppakamarista sanoo, että tulevaisuudessa Jätkäsaaressa liikkuu paljon ulkomaalaisia matkailijoita.

”Merenrannat houkuttelevat turisteja ja sunnuntaikävelijöitä. Uskon, että Jätkäsaareen tulee omia chillailupaikkoja”, Pakarinen sanoo. 

Vielä keskeneräisestä alueesta kehittyy todella vetovoimainen yrittäjille. Lisäksi Pakarinen kuulee kantakaupungin palveluyrittäjiltä, että Jätkäsaaren kasvu ja uudet hotellit tuovat asiakkaita alueen ulkopuolellekin.

Helsinki Business Hub houkuttelee pääkaupunkiseudulle ulkomaisia yrityksiä ja investointeja.

”Jätkäsaari on kiinnostava kohde myös kansainvälisesti kehittää uutta liikenneinfrastruktuuria. Alue voisi olla liikenneratkaisujen koelaboratorio. Kun kaupunginosa rakentuu, liikenteen sujuvuuden ja ympäristöystävällisyyden ratkaisemiseksi tarvitaan uusia innovaatioita”, Helsinki Business Hubin johtaja Miska Hakala sanoo.

Jokin liikennealan asiantuntijayritys voisi Jätkäsaaressa virittää robottibussin tai yhteisautojen kokeilun. Hernesaaressa kulki robottibussi jo kesällä 2016. Uusilla liikenteen mobiiliapplikaatioillakin olisi mahdollisuuksia. Onhan Jätkäsaaresta reittejä ulkomaillekin!

”Voisi tutkia, miten matkaketju toimii vaikkapa Tallinnan satamasta ostetulla matkalipulla, jolla pääsisi Helsingin lentokentälle ja siitä maailmalle”, hän sanoo.

Pian Jätkäsaari on monella lailla entistä isompi ja kansainvälisempi.

Jätkäsaareen tulevia liiketiloja voi seurata täältä.

Teksti: Tiina Torppa