Töölönlahden puisto on saanut väliaikaisen taideteoksen

Keskusta
02. marraskuuta 2016

Helsingin Töölönlahden puistoon on valmistunut taiteilija Antti Laitisen (s. 1975) väliaikainen teos Armour. Puun haarniskan muotoinen teräsveistos luo paljon mielleyhtymiä luonnon ja ihmisen yhteiselon kysymyksiin ja sopii teemoiltaan hyvin kaupunkipuistoon. Yli viisi metriä korkea teos on sijoitettu puiston sisääntuloväylän kupeeseen, Töölönlahdenkadun ja Karamzininrannan risteyksessä olevalle pienelle kumpareelle.

Antti Laitinen on rakentanut puuhaarniskan kiiltävästä teräspellistä olemassa olevan puun ympärille. Tämän jälkeen hän on purkanut haarniskan ja rakentanut sen uudelleen teräskehikon varaan. Tyhjänä ja puusta irrotettuna teos näyttää siltä kuin se olisi käytön jälkeen nostettu haarniskatelineelle säilöön.

- Yleisimmin haarniskaa käyttivät ritarit ja näiden ratsut, joskus jopa taistelunorsut. Parhaat haarniskat rakennettiin mittojen mukaan käyttäjänsä ympärille. Tietääkseni puille ei haarniskoja ole aikaisemmin rakennettu, sanoo taiteilija Antti Laitinen.

Armour on Helsingin rakennusviraston tilaama veistos. Hankkeen taideasiantuntijana on toiminut HAM Helsingin taidemuseo.