Östersundomin kiertotalousintegraattia suunniteltiin

Östersundom
01. joulukuuta 2016
Helen on mukana suunnittelemassa Östersundomin kiertotalousintegraattia. Kehityspäällikkö Jouni Kivirinne esittelee energian tietä kiertotaloudessa. Kuva: Solved.

Östersundomiin suunnitteilla oleva kiertotalousintegraatti nytkähti eteenpäin marraskuussa kun yli 120 henkilöä kokoontui kolmeen hackathoniin, joissa kehitettiin integraatin konseptia.

Hackathoneissa syntyi yhteensä viisitoista liiketoimintaideaa panimotoiminnasta palveluna hyönteisproteiinin tuotantoon ja paikallisesta energian varastoinnista biopohjaisten kuitujen hyödyntämiseen 3D-tarkkuustulostuksessa. Seuraavassa vaiheessa toteuttamiskelpoisia ideoita kehitetään eteenpäin asiasta kiinnostuneiden tahojen kanssa.  

Östersundomin kiertotalousintegraattia kehittävät Helsingin kaupunki, Sitra, Helen ja joukko älykkäästä ja puhtaasta kaupunkirakentamisesta kiinnostuneita yrityksiä. Hanketta rahoittaa myös Helsingin kaupungin innovaatiorahasto.  

Tavoitteena on kiertotalouteen perustuva alueellinen resurssitehokkuus, joka tarjoaa yrityksille mahdollisuuksia hyödyntää omien ja toisten yritysten pääprosessien sivuvirtoja liiketoiminnassa. Samalla alueelle kehitetään ympäristöalan tutkimusta, koulutusta ja yritysten innovaatiotoimintaa tukeva konsepti. Östersundomiin halutaan sekä vahvoja vientiyrityksiä että muita edelläkävijöitä, jotka hyötyvät alueen tarjoamista synergiaeduista. Mukaan kiertotalousintegraattiin halutaan sekä palvelu- että teollisuusyrityksiä, jotka toimivat energia-, elintarvike-, kuitujen valmistuksen ja logistiikan aloilla.

Syyskuussa 2016 käynnistyi projekti, jossa yhdessä VTT:n, Rambollin, Siemensin ja Solvedin kanssa tunnistetaan merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia ja synergioita sekä etsitään kumppaneita integraattiin. Syksyn aikana yli 200 organisaatioon on oltu yhteydessä kutsuen näitä yhteistyössä suunnittelemaan kiertotalousintegraattia.

Östersundomiin tulee asukkaita noin 70 000 ja työpaikkoja noin 30 000.