Kalasataman Rediin kymmeniä ravintoloita, lentosimulaattori ja paljon tuttuja liikkeitä

Kalasatama
08. joulukuuta 2016
Kalasataman keskus Redi asuintorneineen nousee nyt nopeasti. Aikataulut ovat pitäneet, ja parhaillaan työmaalla rakennetaan kauppakeskuksen ja asuintornien runkoja. Kuva: Laura Oja

Kalasataman keskus Redi asuintorneineen nousee nyt nopeasti. Aikataulut ovat pitäneet, ja parhaillaan työmaalla rakennetaan kauppakeskuksen ja asuintornien runkoja. Redi-kauppakeskus valmistuu kahden vuoden kuluttua, ja silloin kalasatamalaisille ja muualta tuleville tarjotaan hulppeita palveluja.

Tässä vaiheessa kierros rakenteilla olevassa Redissä kysyy mielikuvitusta: täällä katutasossa shoppailemme vaatteita, ja kun nälkä tulee, jatkamme matkaa saman kerroksen ravintolamaailmaan. SRV:n vuokrauspäällikkö Jonna Majanen kertoo, että Rediin tulee 200 liiketilaa, joista 38 on kahviloita ja ravintoloita.

– Suhde on mittava, ja ravintolapalveluista saadaan erittäin monipuoliset, Majanen kertoo.

Kerrosta alempana, päivittäistavarakauppojen naapureissa olevista ravintoloista, nälkäinen saa syötävää nopeasti. Tarjolla on paitsi tuttujen ketjujen pika-aterioita, myös kasvisruokaa ja etnistä syötävää.

Varsinainen ravintolamaailma leviää katutason lisäksi myös seuraavaan kerrokseen. Vastassa on todennäköisesti runsauden pula. Valitako erikoisuuksia tarjoava hiiligrilliravintola? Vai sittenkin mieluummin sushia tai pastaa? Tai ehkä kreikkalaista?

Majanen kertoo, että paikallisuutta ei ole unohdettu. Mukana on muun muassa helsinkiläisiä katuruokayrittäjiä sekä paikallinen oluthuone.

– Kahviloidenkin joukossa on omat erikoisuutensa. Rediin saadaan esimerkiksi monen helsinkiläisen suosikki Sokerileipuri Alenius kakkuineen.

Redi on houkutellut myös hämeenlinnalaisen Cafe Il Mondon saapumaan pääkaupunkiseudulle.

Ravintolat sijaitsevat siten, että ne voivat pitää ovensa auki senkin jälkeen, kun kauppakeskus muuten sulkeutuu.

– Ravintoloiden ikkunat ja terassit avautuvat Englantilaisaukiolle ja Kalasatamankadulle. Meri tuoksuu terasseille, ja osasta niistä on merinäkymä.

Lentosimulaattoriin ja 7D-leffaan

Vaikka ravintolat haukkaavat Redistä ison osan, palvelujen 60 000 kerrosneliöön mahtuu paljon muutakin. Majanen kertoo, että Kalasatamaan on syntymässä elämysten alue. Rakentaja ja liiketiloja vuokraava SRV mainostaakin Rediä sloganilla elämyksiä kaikille aisteille.

Majanen on hyvillään siitä, että liiketilat ovat kiinnostaneet ja noin puoleen niistä on tehty tässä vaiheessa vuokrasopimus.

Elämyksellisyyttä Redissä edustaa esimerkiksi läntisen pääsisäänkäynnin viereen tuleva lentokeskus, joka on Suomen ensimmäinen kauppakeskuksen sisällä oleva. Lentokeskuksen vapaapudotussimulaattorissa pääsee tunnelmoimaan, millaista olisi lentää.

Kolmanteen kerrokseen on luvassa viihdettä ja vapaa-aikaa. Täällä selviää muun muassa, mitä on 7D-virtuaalimaailma, kun tuuli puhaltaa kasvoille, vesipärskeet kastelevat ja hämähäkit kiipeilevät jalkoja pitkin. Kyseessä ei siis ole pelkästään elokuvateatteri.

Redin eteläpäätyyn tulee myös monen odottama kiipeilyhalli.

Neljäs kerros pyhitetään hyvinvoinnin ja terveyden palveluille, esimerkiksi laajalle liikuntakeskukselle sekä fysikaalisille ja muille hoitoalan yrityksille.

Redin vaateliikkeistä muodostuvaa kokonaisuutta Majanen kehuu muodin mekaksi, jonka veroista saa Suomesta hakea.

– Olemme miettineet kokonaisuutta hyvin tarkkaan, jotta eri kohderyhmät löytävät oman mieltymyksen mukaisia vaatteita, Majanen kertoo.

Katutasossa on muotia aikuiseen makuun, kun toisen kerroksen vaateliikkeet erikoistuvat lapsiin ja nuoriin. Lisäksi toiseen kerrokseen tulee vapaa-ajan ja kodintarvikkeiden liikkeitä. Oma käytävänsä on kauneuden ja itsensä hoitamisen teemalle, ja kakkosessa ovat myös lasten leikkipaikat ja hoitohuoneet.

Tuttuja liikkeitä on Redissä lukuisia ja lisää tulee koko ajan: Suomalainen Kirjakauppa, Ruohonjuuri, Stadium, Clas Ohlsson, BR-Lelut ja Saiturinpörssi ovat vuokranneet jo liiketilansa. Päivittäistavarakaupat K-market ja Lidl sijoittuvat katukerroksen alapuolella olevaan kerrokseen.

Itäväylä suoristuu syksyyn mennessä

 Laura Oja

Jussi Uusivirta, SRV:n teknisen toimiston päällikkö, johdattaa rakennustyömaalla eteenpäin ja näyttää, kuinka Redin julkisivuja asennetaan parhaillaan paikalleen kauppakeskuksen etelä- ja pohjoispuolella. Ylhäällä ollaan vesikattotöissä, ja rakennuksen pohjalla, kahdessa alimmassa kerroksessa, valetaan pysäköintihallien lattioille betonia.

Pölyämisestä päästiin, kun louhinnat saatiin valmiiksi. Kivikasatkin ovat melkein kokonaan hävinneet, kertoo Uusivirta.

Myös Itäväylän sillan rakentaminen on hyvässä vauhdissa. Itäväylän nykyinen koukkaus suoristetaan, ja tie palaa vanhalle tutulle paikalleen ensi syksyyn mennessä. Pyörätie oikenee keskuksen valmistuessa kulkemaan myös Itäväylän eteläistä puolta pitkin.

Itäväylä katetaan Redin osuudella viherkannella, jossa on asuintornien pihat sekä julkiseen käyttöön tuleva julkinen puisto. Kalasataman metroasemalta pääsee helposti paitsi kauppakeskukseen, myös sen pohjoisessa olevaan naapuriin, terveys- ja hyvinvointikeskukseen.

Keskuksen ja sen tornien runkoja rakennetaan pitkälle ensi kesään asti. Ensimmäisen asuintornin, Majakan, rakentaminen kauppakeskuksen tasolta ylöspäin alkaa keväällä. Jo nyt kaikki Redin kahdeksan tornia ovat nousseet kauppakeskuksen korkeudelle.

Näkymät tulevista tornien asunnoista ovat huikeat, sillä alimmat asuinkerrokset sijaitsevat kauppakeskuksen katon korkeudella.

Rediä rakentaa parhaillaan noin 800 ihmistä, kun mukaan lasketaan työnjohto ja toimistotyöntekijät. Öisin töitä ei enää tehdä, mutta työt jatkuvat kahdessa vuorossa.

www.redi.fi

Teksti: Kirsi Riipinen