Jätkäsaari lasten silmin

Jätkäsaari
13. joulukuuta 2016
Vanessa riemuitsee lumesta päiväkoti Pärlanin pihalla. Kuva: Kimmo Brandt.

Jätkäsaaressa asuu lapsia ja alueelle muuttaa lapsiperheitä. Miltä uusi, merellinen, vielä keskeneräinen kaupunginosa vaikuttaa lasten silmissä? Entä mitä alueen lapsille on tulossa Jätkäsaareen?

Hyväntoivonpuisto valmistuu ja jatkossa tulee lisää puistoja

Jätkäsaareen on valmistumassa Hyväntoivonpuisto lähiaikoina ja puistoon tulee lasten leikkipaikka.

Myöhempinä vuosina Jätkäsaaren pohjoisosan eteläpäähän tulee lisää puistoja pelikenttineen ja leikkipaikkoineen. Bunkkeriin rakennetaan aikanaan uima-allas ja erilaisia sisäliikuntapaikkoja. Lähelle Bunkkeria tulee ulkoliikuntapaikkoja, joista ensimmäisiä aletaan rakentaa vuonna 2019.

Korttelitalo vapautuu päiväkotilapsille, kun uusi koulu rakennetaan

Jätkäsaaren peruskoulun  koulurakennus valmistuu vuonna 2019, joten Jätkäsaareen korttelitalosta koululta vapautuu tilaa ja se tulee päiväkodin käyttöön. Suunnitelmissa oli Selkämeren päiväkodin rakentaminen Jätkäsaareen, mutta nyt sitä ei korttelitalon tilojen ansiosta tarvitakaan. 

”Korttelitaloon saadaan jopa hieman enemmän hoitopaikkoja”, erityissuunnittelija  Carola Harju varhaiskasvatusvirastosta sanoo.

Ensi syksystä lähtien 1–2-luokkalaiset käyvät koulua korttelitalossa. Syksyllä 2019 ensimmäisen ja toisen luokan oppilaat menevät Jätkäsaaren uuteen peruskouluun, joten korttelitalo jää kokonaan varhaiskasvatukselle.

Jätkäsaaressa toimii nyt kolme päiväkotia, Saukko, Jaala ja ruotsinkielinen Pärlan.

Seurakuntayhtymän tilat palvelevat myös lapsia ja nuoria

Seurakuntayhtymä rakentaa osoitteeseen Länsisatamankatu 26 toimitiloja, joihin tulee myös lasten ja nuorten tiloja. Siellä pyörivät jatkossa ainakin perhekerho ja muskari.

Uimapaikka Ahdinaltaaseen?

Ahdinaltaaseen on kaavailtu uimapaikkaa. Helsingin kaupunki ei sitä toteuta, vaan pyrkii aikanaan löytämään yksityisen kumppanin toteuttamaan ja pyörittämään merivesiuimala, johon voisi tulla makean veden uintipaikkojakin.

Jätkäsaaren kirjastossa käy paljon lapsia

Jätkäsaaren infokeskuksesta ja pienestä kirjastosta on moneksi. On satutunteja, pikkuväkeä, nuoria ja vaihtuvaa ohjelmaa. 

Harmaa marraskuinen keskiviikko, kello on 10.30. Jätkäsaaren kirjastossa on käynyt jo 70 lasta, joukossa oli esikouluryhmä ja koululuokka.

”Alueen koulujen ja päiväkotien opettajat ovat todella innostuneita lukemisesta”, erikoiskirjastovirkailija Riikka Penttilä sanoo.

Peruskoulujen uuteen ilmiöopetukseen liittyen koululaiset ovat lainanneet kirjoja ja opetelleet tiedonhakua.

”Ruoholahden peruskoulussa ilmiöopetuksen teemana oli vesi. Viidesluokkalaiset keskittyivät Itämereen, haimme heidän kanssaan kirjoja ja aineistoa”, Penttilä kertoo.

Jätkäsaaren kirjasto vietti marraskuussa peliviikkoa ja kutsui koululuokkia pelaamaan. Vaihtoehtoina olivat lautapelit, pleikka nelonen tai Pokemon Go. Osa opettajista tuo luokkansa pelaamaan joulunalusviikoilla.

”Pelaamiseenkin liittyy lukemista, pelatessa kehittyvät sosiaaliset taidot ja pelaaminen on vanhaa kulttuuria”, Penttilä sanoo. 

Pienet tai nuoret kirjastokävijät voivat puhua melkein mistä vain henkilökunnalle. Eräs ekaluokkalainen kertoi käynnistään hammaslääkärissä. Lasten avoimuus liittyy paikan luonteeseen. ”Kirjaston on tarkoitus olla turvallinen paikka kaikille lapsille”, Penttilä sanoo. 

Poimintoja tapahtumista

15.12.2016 kello 17 Kirjaston joulukalenteriluukku avautuu. Jätkäsaaren kirjasto osallistuu tanssiteatteri HurjaRuuthin joulukalenteriin.

2.2.2017 Harry Potter -tapahtuma ja ohjelmallista tekemistä koko perheelle. Tapahtumaan voi tulla Potter-tyyliin pukeutuneena.   

Tietoa kirjastosta ja sen tapahtumista

Jätkäsaaren infokeskus ja kirjasto sijaitsevat Huutokonttorissa, Tyynenmerenkatu 1. Aukioloajat talvisin ma klo 9–20, ti–to 9–18, pe 9–16 ja la 10–16.

Teksti: Tiina Torppa

Muita juttuja lapsista Jätkäsaaressa:

Laivapoika Laivapojankadulta

Laivat uivat lasten leikkeihin