Laivapoika Laivapojankadulta

Jätkäsaari
13. joulukuuta 2016
Jätkäsaaressa asuva Valle,7, tuntee hyvin asuinalueensa ympäristöineen. Kuva: Kimmo Brandt.

Ekaluokkalainen Valle on asunut noin puolet elämästään Jätkäsaaressa. Hän viihtyy erinomaisesti.

”Kauppa, koulu ja kaverit on lähellä”, 7-vuotias Valle luettelee asuinpaikkansa hyviä puolia. On neljäskin k-kirjaimella alkava asia eli kenttä, tekonurmikenttä, jalkapallon pelaamiselle. Sinne on kävelymatka kotoa.

Jalkapallo on Vallen harrastus. Hän käy harjoituksissa kerran viikossa ihan lähellä kotia ja kerran viikossa kauempana, Hernesaaressa.

Valle on peruskoulun ensimmäisellä luokalla Ruoholahdessa. Kolmihenkinen perhe muutti Jätkäsaareen, kun poika oli neljävuotias. Sitä ennen he asuivat Museokadulla, Töölössä.

”Muistan hyvin sen paikan, oli sekin kiva, mutta erilainen kuin Jätkäsaari ja Ruoholahti”, Valle sanoo.

Oma asuinalue on hänestä kiva. Liikennettä tietysti pitää varoa. Autot ajavat lujaa ja kadun ylityksessä pitää olla huolellinen. Toisaalta reitti koulusta ja iltapäiväkerhosta kotiin kulkee turvallisesti ilman autoteitä.

Koulupäivän jälkeen poika menee koulukavereiden kanssa iltapäiväkerhoon ja sieltä usein läheiseen puistoon.

 ”Kävelen yleensä kavereiden kanssa kotiin. Monet kaverit asuvat lähellä”, hän sanoo.

Pojilla on tapana laskea sekunteja. Oman rapun alaovelle ehtii puiston laidalta kuulemma 30 sekunnissa.

Laivat kiinnostavat lasta, joka asuu Laivapojankadulla. Valle juttelee laivoista, ja osa  tulevaisuuden suunnitelmista liittyy laivoihin.

”Isona minusta tulee ehkä legosuunnittelija, jalkapalloilija tai laivakokki. Tai sitten jokin muu työntekijä laivalla, niitä, jotka myyvät kaikkea”, hän sanoo.

Valle näyttää kädellään Jätkäsaaren matkustajasataman suuntaan.

”Näin läheltä omaa kotia olen lähtenyt laivalla ulkomaille, Viroon ja Venäjälle”, hän sanoo. 

Kodin ikkunoiden edessä kohoaa Clarion-hotelli. Valle on ainoana perheestään yöpynyt ja uinut hotellissa. Hänen ulkomailla asuvat isovanhempansa majoittuivat viimeksi Suomessa käydessään Clarionissa, joten Valle tuntee nyt hotellinaapurinsa. Poika luettelee hotellihuoneiden sisustuksia ja varustuksia.

Jätkäsaaren paikat ja palvelut ovat muutenkin tuttuja. Vallen päivittäinen oma alue asettuu Ruoholahteen ja Jätkäsaareen.

”Osaisin mennä Hakaniemeen asti”, Valle sanoo. Siihen äiti, Katja Alaja, huomauttaa, että osaisit varmasti, mutta olet vielä liian nuori matkustamaan yksin.

Vallen perhe liikkuu pyörillä, raitiovainuilla ja metrolla.  Autoa ei ole eikä sitä kukaan heistä kaipaa. Moni palvelu on lähellä ja muualle kaupunkiin pääsee julkisilla kulkuvälineillä. Jalkapalloharjoituksiin Hernesaareen Valle kulkee yleensä kimppakyydissä. Monet alueen perheet ja vanhemmat tuntevat toisensa, ja jalkapalloa pelaavien vanhemmat ovat verkostoituneet keskenään.

”Tunnen aika pitkältä ajalta monia kavereitani”, Valle sanoo.

Valle, 7, suosittelee Jätkäsaaressa

  1. Uusi Clarion-hotelli. ”Korkea rakennus, jossa on ravintoloita, kahviloita ja erikokoisia hotellihuoneita. Lisäksi yläkerroksessa on uima-allas, jonka seinämät ovat lasia. Ylhäältä on myös hieno näkymä kaupungin yli.”
  2. Verkkokauppa. ”Sinne katolle on avoin pääsy, ja sieltä näkee pitkälle merelle. Verkkokaupassa on muutenkin kaikenlaisia nähtävyyksiä.”
  3. Kirjasto Huutokonttorissa. ”Sieltä saa lukemista ja se on kiva paikka.”
  4. Selkämerenpuiston viereinen tekonurmi. ”Hyvä kenttä pelata ja harjoitella.”
  5. Ulkoleikkipaikat Jätkäsaaressa ja Ruoholahdessa. ”Kivoja leikkipaikkoja kaikenikäisille.”

Teksti: Tiina Torppa

Muita juttuja lapsista Jätkäsaaressa

Jätkäsaari lasten silmin
Laivat uivat lasten leikkeihin