Laivat uivat lasten leikkeihin

Jätkäsaari
13. joulukuuta 2016
Jätkäsaaressa lapset leikkivät, uuden asuinalueen rakennukset nousevat ja tulevaisuutta tehdään koko ajan. Kuvassa hymyilee Lillan jätkäsaarelaisen päiväkodin Pärlanin pihalta. Kuva: Kimmo Brandt.

Päiväkotin Pärlan avasi ovensa syksyllä 2016 Victoria-korttelissa. Lapsiryhmät jo käyttävät upouusia tiloja. Jätkäsaaressa kun ollaan, leikitkin ovat merellisiä. 

”Se on laiva”, Noah, 4, sanoo ja siirtää legoista rakennettua, kaksiosaista, värikästä laivaa lattialla.

Pojan vieressä istuva 3-vuotias Arianna siirtää kädessään legohahmoa, joka on matkustaja laivalla.

”Me ostetaan ruokaa ja karkkia”, Arianna sanoo.

Noah myötäilee, että laiva on matkalla ruokakauppaan ostoksille.

Jätkäsaaressa kasvaville lapsille laivojen ja veneiden liikkuminen on luontevaa. Alukset ja meri tulevat mukaan leikkeihin. Päiväkodin suuren ikkunan takana nousee Jätkäsaareen uusia taloja ja horisontissa siintää talvinen meri.

Noah kertoo näkevänsä kotinsakin ikkunasta laivoja ja meren.

”Siellä on laivasatamakin”, Noah näyttää käsillään ikkunan suuntaan. Hän kertoo asuvansa kivassa kerrostalossa Jätkäsaaressa. 

”Katsokaa, tuolla on kaksi miestä katolla”, Noah viittilöi. Nyt kyse ei ole laivasta, vaan erään rakennettavan kerrostalon katolla on rakennusmiehiä.

Vanessa, 2, ja Arianna katsovat katolle. Arianna kertoo leiponeensa viikonloppuna piparkakkuja kotona. On nimittäin maanantaiaamu. Laivaleikki alkoi jo perjantaina ja jatkuu nyt.

Pärlan aloitti upouusissa tiloissa

Teo kertoo leikkivänsä yleensä Noahin kanssa. He kaksi hyppivät ja leikkivät. Hyppynäytettä ei kuitenkaan tällä kertaa tule. Päiväkodissa kelpaa hyppiä ja jumpata. On erillinen liikuntasali, jonka yhtä seinää reunustavat puolapuut. Kaikkialla on tilaa, siistiä ja uutta.

”Päiväkoti on hyvin suunniteltu. Uudet, suoraan päiväkodiksi rakennetut tilat ovat valoisat, käytännölliset ja joustavat”, sanoo Pärlan-päiväkodin johtaja Susanne Wrede.

Pärlan aloitti syyskuun 12. päivä kuluvana vuonna. Päiväkoti sijaitsee Victoria-korttelissa, joka on kokonaan ruotsinkielinen, samannimisen säätiön omistama rakennus.

 Kimmo Brandt.

Pihalla lapsilla on leikkitilansa. Toistaiseksi niin piha kuin päiväkodin ympäristö ovat rakennustyömaiden ympäröimiä. Poraamisen äänet kuuluvat, kohinaa ja kolinaa kantautuu niin vierestä kuin kauempaakin.

Teletapin näköisiä talviulkoilijoita meteli ei tunnu haittaavan. Huomioliiveihin puettu päiväkotiryhmä saa lastentarhanopettaja Marianna Kautolta lumilapiot.

Lumilapiot ovat kovassa käytössä. Jo alapihalla pieni lumikasa saa kyytiä. Ryhmä nouse portaita pitkin yläpihalle, jossa on enemmän lunta. Lumisella pihalla vallitsee riemu ja tekemisen meininki. Pieniä ei tunnu haittaavan, että piha on vielä kesken.

”Piha valmistuu kokonaan keväällä 2017”, Wrede sanoo. Päiväkodissa työskentelee seitsemän ihmistä. Kun päiväkoti tulee täyteen, lapsia eri ryhmissä on yhteensä 76.

Teksti: Tiina Torppa

Muita juttuja lapsista Jätkäsaaressa

Jätkäsaari lasten silmin
Laivapoika Laivapojankadulta