Kalasataman vuosi 2016: yhteisötaidetta, raksatanssia ja gospelia

Kalasatama
19. tammikuuta 2017
Teatteri ILMI Ö:n  yhteisöteatteriesityksessä ”Kalasataman Kansantivoli – eilen, tänään, huomenna” Kalasataman historia, nykyaika ja tulevaisuus limittyivät toisiinsa. Kuva: Teatteri ILMI Ö.

Kalasataman vuosi 2016 oli tapahtumantäyteinen. Alueen ympäristötaidehankkeeseen valitut neljä projektia näkyivät ja kuuluivat Kalasatamassa kevättalvesta joulukuulle.

Kulttuuriyhdistys Lila ry:n Poiju-hanke tarjosi kalasatamalaisille kiinnikkeitä uuteen kotiseutuunsa. Kalasataman asukkaiden juurtumista uudelle asuinalueelleen mahdollistettiin taidelähtöisten työpajojen ja tapahtumien avulla. Hanke toteutettiin yhteistyössä alueella jo toimivien organisaatioiden kanssa.

Poijun Kalasataman fisut -yhteisötaideteoksen teemana olivat alueen historiaan ja nimeen liittyen kalat. Teos koostui noin neljästäsadasta pellistä leikatusta kalasta, jotka maalattiin sinisen ja turkoosein sävyin akryyliväreillä. Kaloja tekivät niin Kalasataman päiväkotilapset, partiolaiset kuin tuetun asumisen yksikön Validian muistisairaatkin. Teoksella merkittiin asukkaiden kulkema reitti Suvilahdesta ja metroasemalta jo rakennetun ja asutetun Kalasataman alueelle.

 Kulttuuriyhdistys Lila ry

Poiju-hankkeeseen kuuluivat niin ikään Setlementtiasuntojen kuvaamataitoryhmän kanssa toteutettu Usko, toivo ja rakkaus -yhteisötaideprojekti, jonka tuloksena oli näyttely Capellankadulla FLEX-tilan ikkunoissa. Kuultopaperille maalatuissa teoksissa on myös teeman tekijöissä herättämiä ajatuksia.

Osa Poiju-hanketta oli myös Marraskuun valot -valoteos Validian tuetun asumisen yksikössä Capellan puistotiellä ja Setlementtiasuntojen talossa, missä teokseen osallistumisesta innostuttiin siinä määrin, että päätettiin tulevaisuudessa hankkia joka vuonna lisää kynttilöitä ja tehdä tapahtumasta perinne talossa.

 Kulttuuriyhdistys Lila ry

Poijuun kuuluivat myös kaksi yllätyksenä järjestettyä kahvihetkeä touko- ja kesäkuussa, jolloin kauniisti katettu kahvipöytä ilmaantui yllättäen keskelle Kalasatamaa. Taiteilijat kutsuivat asukkaat kahville ja keksille ja keskustelivat heidän kanssa elämästä Kalasatamassa ja elämään liittyvistä haaveista. Pöytä katettiin Siwan eteen, Kalasataman laiturille ja sillan alle sateen sattuessa. Elokuussa ja lokakuussa puolestaan järjestettiin Kalasataman lempeät lemmikit -tapahtuma. Poijuun kuuluivat myös Aistit auki ja liikkeelle -kierrokset. Luonto näytti monen tapahtuman kohdalla voimansa: useampi tapahtuma jouduttiin myrskyn ja kaatosateen vuoksi perumaan.

Raksalla tanssittiin

Sysinä ry:n Raksa – Tanssia työmaalla alkoi kolmiosaisella, osallistavalla Mahdollisuuksien merkit -työpajalla elokuussa. Kalasatamalaiset eivät oikein löytäneet tai ehtineet paikalle työpajaan, mutta paja onnistui kuitenkin ja sen tuloksena roskalavojen aarteista syntyi luovia ja hauskoja merkkejä, joista suurin osa oli tulevien tanssiesityksen lavasteina ja johdattamassa ihmisiä esityspaikalle.

 Mikko Keski-Vähälä

Varsinaiset tanssiesitykset vetivät yleisöä sitäkin enemmän. Kolmen lokakuisen esityksen yleisömäärä oli yhteensä 220, lisäksi lukuisat ohikulkijat ja asukkaat ikkunoissaan pääsivät esityksistä osallisiksi. Harjoituskauden ajan alueella asuvat ja siellä liikkuvat aikuiset ja lapset sekä aluetta rakentavat työntekijät saivat seurata esityksen valmistumista. Työmaa-asuiset tanssijat herättivät kiinnostusta ja hilpeyttä: raksatyöntekijän saattoi nähdä työmaalla imettämässä tai pitämässä puhetta makoileville työntekijöilleen.

 Teatteri ILMI Ö.

Gospel on yhdessä tekemistä

Gospel Helsingin gospelworkshop ja -konsertti pidettiin lokakuun lopussa. Mukaan mahtui 60 kiinnostunutta, ja työpaja täyttyi heti ilmoittautumisen alettua. Työpajan osallistujille opetettiin gospellaulamisen äänenkäyttöä, gospelin esittämiseen olennaisesti sisältyvää liikkumista ja tanssia sekä korvakuulolta muutama gospellaulu neliäänisesti. Illalla konsertoitiin yhdessä 42 hengen kuoron, bändin ja solistien kanssa.

 Tuomo Björksten

 Tuomo Björksten

Historiaa, nykyaikaa ja tulevaisuutta Kansantivolissa

Teatteri ILMI Ö:n ympäristötaidetapahtuma oli yhteisöteatteriesitys ”Kalasataman Kansantivoli – eilen, tänään, huomenna”, jossa Kalasataman alueen historia, nykyaika ja tulevaisuus limittyivät toisiinsa. Prosessi kesti maaliskuusta syyskuuhun. Kalasatamalaisia osallistui kaikkiin esityksen tekovaiheisiin: materiaalinkeruuseen, esityksen käsikirjoittamiseen, esityspaikkojen valintaan ja esiintymiseen.

 Teatteri ILMI Ö.

Kaikille avoimia työpajoja pidettiin kesä- ja elokuussa. Työpajoissa työstettiin muun muassa näkemyksiä mielenkiintoisista paikoista Kalasatamassa, toiveita, lapsuusmuistoja, Kalasataman erityisyyttä ja sitä, mikä on vielä mahdotonta Kalasatamassa. Päiväkodissa pidettiin lapsille omat työpajat, joissa heitä sadutettiin ja haastateltiin.

 Teatteri ILMI Ö.

Yhteisöteatteriprosessi huipentui elokuussa kolmeen esitykseen, joissa kävi lähes sata katsojaa. Yhteisöllinen teatterintekeminen nosti esille ja antoi luvan tuoda näkyviin myös ristiriitaisia ja kipeitä asioita ja antoi myös keinoja niiden käsittelemiseen.

Yhteinen tekeminen jatkuu

Tapahtumia on Kalasatamassa luvassa myös jatkossa.

”Vuoden 2016 tapahtumat olivat monipuolisia ja onnistuneita, ja ne tarjosivat monipuolisia elämyksiä kalasatamalaisille. Tapahtumista on muodostunut kiinteä osa Kalasataman ympäristötaidehanketta, ja tapahtumia tullaan toteuttamaan myös jatkossa” toteaa Kalasataman aluerakentamisprojektin projektinjohtaja Hannu Asikainen.

Kalasataman ympäristötaidehankkeella halutaan parantaa asukkaiden viihtyvyyttä pitkän rakentamisvaiheen aikana ja edistää alueellisen identiteetin muodostumista ja paikallista verkostoitumista. Hankkeen avulla toteutetaan pysyvää ja väliaikaista taidetta sekä tapahtumia. Ympäristötaide rahoitetaan alueen rakennuttajilta perittävällä kerrosneliökohtaisella maksulla. Projektia ohjaa Helsingin kaupungin kaupunginkanslia yhteistyössä taidemuseon, kaupunkisuunnitteluviraston, kulttuurikeskuksen ja rakennusviraston kanssa.