Uusia taloja, katuja ja palveluja Jätkäsaareen

Jätkäsaari
30. tammikuuta 2017
Kuva: Antti Pulkkinen

Vilkas rakentaminen eri puolilla Jätkäsaarta jatkuu tänä vuonna. Alueelle tulee niin uusia kortteleita kuin palveluitakin, uusia katuja ja muuta uutta kaupunkia. Samalla käynnistyy monta uutta työmaata. 

Vuonna 2017 Jätkäsaareen valmistuu noin 1000 asuntoa. Asukkaita alueen uusiin asuntoihin muuttaa noin pari tuhatta. Vuoden 2017 kuluessa Hyväntoivonpuiston ensimmäiset osat valmistuvat Kap Horninkadun ja Suezinkadun väliselle alueelle.

Kadut Jätkäsaaressa pitenevät kuluvan vuoden aikana yhteensä noin 800 metriä. Tyynenmerenkatu jatkuu entistä valmiimpana katuna laivaterminaalille asti, Atlantinkatua ja Länsisatamankatua rakennetaan lisää. Välimerenkatu, jota pitkin kulkevat raitiovaunukiskot, tehdään entistä valmiimmaksi. Lisäksi monilla pienillä kaduilla tehdään viimeistelytöitä. Katujen viimeistely Jätkäsaaressa joudutaan jättämään siihen hetkeen, kun talot ovat valmiita ja asukkaat jo muuttavat.

”Aikataulu johtuu siitä, että rakennukset ovat niin kiinni kaduissa ja jalkakäytävä tarvitaan rakentamisen aikana työmaa-alueeksi”, projektinjohtaja Outi Säntti Helsingin kaupungilta sanoo.

Rionkadulle uusi päiväkoti Jätkäsaari

Jätkäsaaren kasvaessa kaupungin palvelut lisääntyvät. Elokuussa 2017 Rionkadulla aloittaa uusi päiväkoti Jätkäsaari. Sinne on tulossa päiväkotiryhmiä ja koululaisia, 1.- ja 2.-luokat.

Toistaiseksi esikoulut palvelevat päiväkodeissa Jaala ja Saukko, mutta syksyksi 2017 lapsensa esikouluun hakeva vanhempi voi toivoa eskaripaikaksi päiväkoti Jätkäsaarta. Jos kiinnostuneita riittää, esikouluryhmä saattaa aloittaa myös päiväkoti Jätkäsaaressa. Kaupungin varhaiskasvatuspuolen on tarkoitus päättää asia maaliskuussa.

Vuonna 2017 alkaa Bunkkerin viereen tulevan Jätkäsaaren peruskoulun rakennustyö, aluksi maanrakennustöillä.

Monenlaisia asuntoja – helsinkiläinen periaate

Jätkäsaareen tulee erilaisia asuntoja ­– omistusasuntoja, vuokra-asuntoja, asumisoikeusasuntoja ja opiskelija-asuntoja. Monimuotoisuus lähtee jo siitä, että alueella näkyvät Helsingin kaupungin rakentamisen periaatteet, nimeltään asuntorakentamisen hallinta- ja rahoitusmuoto.

Se tarkoittaa, että Helsingissä uusien asuntojen rakentaminen on jaettu 45, 30 ja 25 prosentin osuuksiin. Säätelemättömiä vuokra- ja omistusasuntoja on 45 prosenttia. Välimuodon asuntoja, eli asumisoikeus- ja hitas-asuntoja, on 30 prosenttia. Valtion tukemia ara-vuokra-asuntoja on 25 prosenttia, ja osa niistä on nuoriso- ja opiskelija-asuntoja. 

Helsinkiin rakennetaan vuonna 2017 noin 6000 asuntoa. Asuntorakentamisen hallinta- ja rahoitusmuodon mukaan koko määrästä säätelemättömiä vuokra- ja omistusasuntoja on 2700, hitas- ja asumisoikeusasuntoja on 1800 ja Ara-vuokra-asuntoja 1500, joista nuoriso- ja opiskelija-asuntojen osuus on 300.

Teksti: Tiina Torppa

Lisää aiheesta:
Tulevia kerrostaloja ja hotelli esittelyssä